Underhåll dina friluftsprylar

Genom att titta igenom din friluftsutrustning och reparera och underhålla den där det behövs, så förlänger du livslängden och skonar både plånboken och miljön.

Av: ulindh

Ta hand om utrustningen innan det är för sent.

Friluftsutrustningen används och slits lite olika beroende på årstid och hur mycket den används. Men det är smart att se över sin utrustning med jämna mellanrum så håller den längre.

Med lite underhåll och översyn ökar livslängden på prylarna samtidigt som det är bra för både plånboken och miljön.

Går det hål i dunjackor finns idag tejp att laga med, det går också att lappa med nål och tråd. Ett annat exempel är många plagg med dragkedja  som idag kasseras om dragkedjan går sönder. Det är kanske inte det lättaste att laga själv men flera friluftsbutiker erbjuder idag möjlighet att få hjälp med det. Även många kemtvättar har duktiga sömnadskunniga som kan laga dem. Väl värt pengarna. 

I vårt forum Gör det själv kan du ställa frågor om du behöver tips eller hjälp för att fixa något.

Här är några artiklar hur du tar hand om din utrustning:

Ta hand om din utrustning - del 1

Ta hand om din utrustning - del 2

Ta hand om din utrustning - del 3

Här finns en guide till att köpa och sälja begagnad friluftsutrustning.

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.