Artiklar > Ta hand om din utrustning - del 3

Ta hand om din utrustning - del 3

Skor och stövlarHar man hittat ett par skor som fungerar bra vill man verkligen ta hand om dem på bästa sätt. Här är några tips.

Efter turen gör rent kängorna på utsidan med ljummet vatten och en borste eller svamp. Öppna upp skon ta ur sulorna om du har såna i och torka dem separat. Torka skorna med tidningspapper invändigt, det är skonsamt och bra. Byt pappret ofta om det är mycket fukt som ska bort. Kängorna kan gärna fyllas med tidningspapper när du inte använder dem också, packa hårt i skon så bildas inga veck eller andra missformationer.

Skinnskor smörjs med jämna mellanrum med fett och vax så att skinnet hålls smidigt och vattenavstötande. Fettet återfuktar och mjukar upp skinnet, vaxet gör skinnet smuts- och vattenavstötande. Nubuck och Gore-tex material bör sprayimpregneras för att stå emot smuts och väta. Det finns flera olika sprayer på marknaden, se till att använda en produkt som inte innehåller fluorkarboner.

Gummistövlar behöver också omvårdnad. De kan med fördel tvättas med såpa, tvål går också bra. Efter tvätt, torka torrt och spraya på vårdande medel för gummi, det hjälper stöveln att bli smutsavvisande och få en glansigare yta.

Förvara skor och stövlar torrt, mörkt och inte nära värmekälla så håller de längre. 

Diskussioner kring skovård hittar du här.

Staffan Sandberg har skrivit mer om hur du tar hand om dina vandringskängor.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-12-25 11:46   seobserver
https://www.utsidan.se/friluftsguiden/media/bok/the-essential-outdoor-gear-manual_915

Går mer på djupet om nästan all friluftsutrustning.

go tur
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook