Artiklar > Ta hand om din utrustning - del 2

Ta hand om din utrustning - del 2

Ta hand om ryggsäcken 

Efter varje tur töm hela säcken, vänd den upp och ner, skaka ur sidfickor och stora facket. Passa på att titta över hårda plastlås och remmar. Torka av insidan och utsidan med fuktig trasa innan du ställer undan den.

Om ryggsäcken absolut måste tvättas är det handtvätt som gäller. Plocka bort alla lösa delar och avtagbara remmar, öppna upp innersäcken. Blötlägg den i vatten och milt rengöringsmedel, använd en mjuk svamp eller borste och gnugga försiktigt på smutsiga partier. Skölj noggrant och lufttorka.

Enstaka fläckar behandlas som på kläder med ett milt rengöringsmedel och en svamp, gnugga lätt och "skölj" efter med svampen tills det inte löddrar, torka torrt med handduk eller trasa.

Sovsäckar

Efter varje användning i fält vända den ut och in, vädra och låt torka upp så gott det går.

För att skydda sovsäcken vid användning kan man sova med underställ eller skaffa en tunn innerpåse/sovsäckslakan.

Tvätt - följ tvättrådet som följer med sovsäcken. Dunsäckar som tvättats ska torktumlas på låg värme under lång tid gärna med bollar för torktumlare som finns att köpa. De hjälper till att "fluffa" upp dunet, vanliga tennisbollar går också bra. Sovsäckar i syntet kan både torktumlas och hängtorka.

När sovsäcken inte används, förvara den luftigt, detta gäller särskilt dunsäckar men även syntetsäckar mår bra av luftig förvaring. En del sovsäckar har en stor förvaringspåse man kan ha dem i. Använd  bara komprimeringspåsen när sovsäcken ska packas med på turen. 

Liggunderlag

Liggunderlag av cellplast är enkla att hålla rena de kan både torkas av och spolas av om det behövs. Förvaras hoprullade. 

Uppblåsbara liggunderlag

Torka av underlaget med en trasa.
Krävs en nogrannare rengöring se till att stänga ventilerna så inget vatten kommer in i underlaget. Använd milt rengöringsmedel och en mjuk trasa/svamp, och skölj noga genom att duscha eller spola av det och häng på tork. 

Förvaras helst utrullade med öppen ventil.

Diskussioner om sovsäckar och liggunderlag hittar du i Bo och sova.

Diskussioner om ryggsäckar i forumet Transportera.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook