Tvillingsystrar jagar fjällets guldkorn

I mitten av mars påbörjar Erika och Linnea Nilsson-Waara den första etappen i sin jakt på fjällkedjans guldkorn. De vill upptäcka fjället under olika årstider och i olika perspektiv, det vill säga i vitt, grönt och från toppvy.

Av: ulindh


Erika tränar inför deras första etapp; vilket blir att åka turskidor och dra pulka längs Kungsleden.
Foto: Linnea Nilsson-Waara

Tvillingsystrarna jagar fjällets guldkorn med 1750 km apostlakraft 

I mitten av mars påbörjar Erika och Linnea Nilsson-Waara den första etappen i sin jakt på fjällkedjans guldkorn. De vill upptäcka fjället under olika årstider och i olika perspektiv, det vill säga i vitt, grönt och från toppvy.

I projektet ingår att åka turskidor längs Kungsleden och till sommaren planerar de att ta sig an hela den svenska fjällkedjan till fots samtidigt som de bestiger den högsta toppen i varje fjällandskap, som alltså är fyra till antalet. 

- Fjället är vackert oavsett tid på året. Att få uppleva fjällkedjan i alla dess olika skepnader känns som ett privilegium och förhoppningsvis kan vi med våra berättelser och bilder inspirera människor till att ta sig ut på fjället, säger Linnea.

Turskidor längs Sveriges Kungliga vandringsled

Närmast har de Kungsleden, 450 km, på turskidor framför sig. Leden, som också kallas för Sveriges kungliga vandringsled, är ett fantastiskt sätt att få se fjället från dess främsta sida. Den anses vara en av världens bästa vandringsleder (listad enligt tidsskriften National Geografics, 2015) och har besökare från världens alla hörn. Just därför är behovet av underhåll extra stort, varför Svenska Turistföreningen för närvarande driver ett stödjande projekt under namnet ”Stötta Kungsleden” (www.stottakungsleden.se). Hittills har en fjärdedel fått stöd och än finns många metrar kvar att rädda. 

- Många bäckar små och tillsammans kan vi göra en insats för att hålla Sveriges och en av världens mest populära vandringsleder i ett gott och säkert skick, så att kommande generationer kan få uppleva det som vi får uppleva.

Linnea fortsätter att beskriva varför hon fascineras av fjället och hon hoppas att fler människor blir nyfikna på att se vad den svenska fjällkedjan har att erbjuda.

- Fjället är vackrast orört, men samtidigt vill vi kunna vistas ute i naturen. Den utgör en majestätiska arena med alla unika fjällblommor och fjälltoppar. Till exempel kan fjällbjörken med sin snömärkeslav indikera förra årets snödjup. Du kan till och med dricka direkt ur de iskalla porlande fjällbäckar, vilket får ses som en enorm lyx med tanke på hur vattentillgången ser ut i större delen av världen, avslutar Linnea. 

Tidsramar

* Kungsleden, cirka 450 km, v 11-13.

* Gröna bandet, cirka 1300 km (hela fjällkedjan från Treriksröset till Grövelsjön till fots) plus de fyra fjälltopparna planeras att genomföras, v 28-36.

Linnea ser fram emot att upptäcka fjället i dess olika skepnader. Under år 2016 kommer hon, tillsammans med sin tvillingssyster att färdas drygt 1750 km genom den svenska fjällkedjan och upptäcka den i vitt, grönt och från toppvy. Foto: Niclas Bentzer.

Följ dem på hemsidan eller via nyhetsblogg

Facebook

Instagram: @waaraworldwide

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.