Trollsjön får nytt samiskt namn

Det populära vandringsmålet Trollsjön får ett nytt namn på samiska.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Ulrica Hejdenberg Lindström

Foto: Ulrica Hejdenberg Lindström

Sveriges klaraste sjö, den turkosgröna Trollsjön, får ett nytt samiskt namn. Fram tills nu har den hetat Rissajávri (som betyder att vattnet är blåaktigt) men efter en ansökan om namnändring från Kiruna kommun har Lantmäteriet beslutat att ändra namnet till Geargejávri, uppger P4 Norrbotten.

Geargejávri (som betyder Stensjön) är det namn som har använts av renskötare från Gabna sameby i alla tider och som nu även kommer stå på kartor framöver. Det svenska namnet Trollsjön ändras inte. 

Kiruna kommuns ansökan om namnändring skickades in efter att de fått kritik i samband med att nya informationsskyltar sattes upp på parkeringen längs E10:an. På skyltarna benämndes sjön som Ruollajávri, vilket aldrig varit namnet på sjön och är en direktöversättning av det svenska namnet, rapporterade SVT Sápmi.


Läs även följande tråd om Samiska namn?

Trollsjön/Geargejávri är ett populärt vandringsmål och flera av Utsidans medlemmar har varit där. Spana in de här trådarna/bloggarna för tips och råd: 

Trollsjön

Trollsjön äldre par?

Önska tips på dagsturer kring Abisko för nybörjare.

Fjällvandring kring Abisko!

Låktatjåkka till Nikkaloukta - en tur med en twist, del 1

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-11-16 09:38   Magnus.A
Om nu Ruollajávri är en direktöversättning av Troll sjön, vad betyder det "nya" samiska namnet Geargejávri?
Och vad betyder det gamla namnet, Rissajávri? och varför har det används?

Informationen om namnbytet på samiska blir ju lätt ointressant på ett svenskspråkigt forum om man inte samtidigt ger lite bakgrundsinformation.
 
Svar 2023-11-16 15:57   lipfip
Tack för din kommentar. Geargejávri betyder Stensjön. Rissajávri betyder att vattnet är blåaktigt. Vi har lagt till informationen i texten nu. Philipp/redaktion
 

Läs mer

Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.
Fårö bjuder på vandring längs vackra sandstränder, häftiga raukar och en hel del tillbakablickar i historien. 3 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar

Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.