Svenska smultronställen - Kungshamn - Morga

Andra bidraget som vann pris i artikeltävlingen "Svenska smultronställen". Här ett besök i naturreservatet Kungshamn - Morga utanför Uppsala.

Av: sih

Kungshamn-Morga 

Kungshamn-Morga är ett naturreservat söder om Uppsala. Området består av ekhagar, stränder och skog. Uppsalaåsen går genom reservatet vilket innebär att det är mer topografiskt varierat än många andra naturområden kring Uppsala. I de södra delarna ligger resterna av en fornborg från vikingatiden högt över Mälaren. En bit från fornborgen finns en bänk där man kan njuta av utsikten över sjön. Inte bara utsikten utan omgivningarna och de många vägarna att vandra, cykla eller varför inte paddla gör platsen till ett riktigt smultronställe. 

Precis öster om Kungshamn-Morga ligger Norra lunsens naturreservat, vilket innebär goda möjligheter för vandring och cykling från Knivsta eller östra Uppsala, exempelvis via Upplandsleden. Men även från centrala Uppsala kan man ta sig till Kungshamn-Morga utan allt för mycket asfalt. Från Uppsala centralstation är det bara några kvarter till stadsträdgården, och därifrån går en gång- och cykelväg längs Fyrisån till mynningen i Mälarens nordligaste bassäng Ekoln. Längs vägen kan man stanna vid ett Fågeltorn, gå över Vindbron och titta på Kungsängsliljor på våren, eller ta sig upp på Ultunaåsen för att beundra utsikten eller följa Linnestigen Ultunavandringen. 

Från stadsparken kan man också ta sig Mälaren via Gula stigen, en led som trots att den går genom Uppsala södra bostadsområden nästan uteslutande går genom skog och över ängar. Den som cyklar mountainbike kan bitvis välja Uppsala södra terrängcykelled som går parallellt med delar av Gula stigen. 

Framme vid Mälaren korsar man Fyråsån och längs Mälarens östra strand ligger Kungshamn-Morga. Här blir det efter en kilometer längs en grusväg en del branta backar i skogen när man tar sig upp och ned på Uppsalaåsen ett par gånger. Stigen kommer efter en dryg kilometer ned till Mälarens strand och går ibland bara någon meter från vattnet. På flera ställen finns möjligheter till bad.  

Den största stranden ligger nedanför öppna marker där kor betar och där några gamla ekar inbjuder till lek och klättring. Viken är långgrund och lerig.  

En knapp kilometer senare börjar skogen och klättringen upp mot fornborgen och bänken. Det finns flera stigar att väja på, och gott om möjligheter till omvägar, innan det är dags att slå sig ned på bänken, räkna segelbåtar eller skridskoåkare på Mälaren, eller kanske ta fram kartan och se om man kan namnge de vikar, öar och uddar man ser. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2021-08-31 16:50   Anders Hermansson
Kul, att smultronställen även beskriver södra delen av landet.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.