Svensk skidåkare utvald till OspreyAdventureProof

Gabriella Edebo kommer att genomföra ett äventyr i Lyngenalperna under tre månader från april till juni nästa år.

Av: ulindh

Osprey har valt ut nio äventyrare som alla kommer att göra äventyr på olika platser i världen. De är indelade i lag och varje lag får en Transporter 95 väska att ha med sig under sitt äventyr. Väskan används som stafettpinne mellan deltagarna i laget.  

En av dem som valts ut är Gabriella Edebo från Sverige, friskidåkare och klättrare. Hon ingår i Team Transporter Lime. Under sina tre månader april till juni 2018 kommer hon att befinna sig i Lyngen i Norge. Planen är att campa någonstans där, klättra, åka skidor under midnattssolen och utforska fjordarna i området. Vi skickade några frågor till Gabriella:

Grattis Gabriella, hur gick det till när du fick reda på att du skulle bli en av deltagarna i Ospreys AdventureProof Journey?

Tack så mycket! Jag har varit en del av Ospreys team sedan förra sommaren och det är så fantastiskt kul att jobba med ett företag som har så mycket roliga idéer och dessutom är väldigt lyhörda för feedback för att kunna fortsätta förbättra produkterna ännu mer. När de berättade om den här idén lät det riktigt spännande så jag ansökte om att få vara en del av den och hade turen att få plats i ett av teamen som tar med den lime-färgade väskan på olika äventyr världen över.

Du är friskidåkare och klättrare, hur länge har du hållit på med det? Hur ser din bakgrund ut?

Skidåkning har jag älskat så länge jag kan minnas och jag tävlade länge i alpin utförsåkning innan en del skador satte stopp för det under gymnasietiden. Efter det testade jag på friåkning och att tävla lite i det istället och insåg att det var så mycket roligare än att åka portar och isig pist. För tre år sedan ungefär började jag testa på att klättra lite och sedan dess har intresset för det bara vuxit mer och mer. Möjligheten att kombinera klättringen med skidåkning är det som lockar, samtidigt som det är kul att ha hittat en aktivitet under sommaren som jag fastnat lika mycket för som med skidåkningen. 

Jag är uppvuxen i Stockholm men gick skidgymnasium i Östersund. Sen jag tog studenten har jag under vintrarna varit bosatt i alperna för att åka skidor och flyttade nu i somras ner till Chamonix, för att jobba därifrån och ha berg att leka i strax utanför dörren. 

Hur förbereder du dig inför äventyret i Lyngenalperna?

Nu under sommaren och hösten i väntan på snön har det blivit mycket träning av olika slag för att vara i bra form till skidsäsongen drar igång. För att framåt våren orka med långa dagar med många höjdmeter kommer det bli en del turer med stighudar och förhoppningsvis även med lite klättring involverat nu under vinterns gång. 

Vart har du haft din bästa skidåkning hittills?

Just i Lyngen i mitten av april i våras. Vi hade två veckor med helt perfekta förhållanden med sol, stabil snö och puder. Det finns så otroligt mycket bra åkning i Norge och även om vi var i Lyngen i två veckor så finns det så mycket mer att upptäcka i området. Ingen annanstans jag varit i världen hittills kan mäta sig med det. 

Vad har du för favoritställe i Sverige?

En liten by i Dalarna som heter Venjan. Min mormor växte upp där och vi har spenderat många somrar och lov med familjen där. Nära till Kläppen där jag lärde mig åka skidor, härlig natur och det där lugnet som man bara kan hitta utanför städerna.

Tack Gabriella!

Här är de andra deltagarna i Gabriellas team.

Läs om alla team och vilka platser de kommer att äventyra  på under AdventureProof.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.