Stiftelsen arrangerar gratis vandringar

Västkuststiftelsen erbjuder kostnadsfria vandringar med bland annat fokus på fåglar, svampar och kulturhistoria. Syftet är att få fler att ta sig ut i naturen.

Av: Alicia Schumacher

NORR_Johanna Fraenkel/westsweden.com

Foto: Johanna Fraenkel/NORR Agency

Från slutet av mars till och med december arrangerar Västkuststiftelsen flera guidade vandringar i Västra Götaland. Förhoppningen är att vandringarna ska sänka tröskeln till naturen och samtidigt öka kunskapen om den.

– Ju fler vi är som har kunskap om vår natur, desto större blir också förmågan att ta hand om den på ett bra sätt. Dessutom visar undersökningar att vistelse i skog och mark har goda effekter på folkhälsan, win-win med andra ord, säger Linus Kron, VD på Västkuststiftelsen.

Alla vandringar äger rum i någon form av skyddad natur och är graderade från lätt till krävande. De flesta vandringarna har också ett tema, till exempel fåglar, insekter, geologi, svampar, kulturhistoria eller mossor. Majoriteten av vandringarna är gratis, förutom några få tillfällen där det tillkommer en avgift för båtfärd eller hyra av utrustning. 

– Många blir förvånade över detta, framför allt med tanke på att våra vandringar håller en så hög kvalitet med riktigt kunniga och duktiga guider. Kanske är det Västra Götalands bäst bevarade friluftshemlighet?, säger Kim Lindqwister, kommunikatör på Västkuststiftelsen.

Vandringsprogrammet sträcker sig från den 24 mars till och med den 1 december 2024 och går att hitta på Västkuststiftelsens webbplats. I programmet finns även alternativ för familjer och för de som har lite svårare att ta sig fram.

Ett urval av vandringarna i vår: 

Möt våren i Kalvöfjorden
När:
24 mars
Reservat/område: Stigfjorden
Kommun: Orust
Svårighetsgrad: Medel

Nature for newbies
När: 7 april
Reservat/område: Vättlefjäll
Kommun: Göteborg
Svårighetsgrad: Medel

Dalslands färgprakt på blåsippor
När: 27 april
Reservat/område: Ranneberget
Kommun: Mellerud
Svårighetsgrad: Medel

Morgonvandring med skogsbad
När:
5 maj
Reservat/område: Rådasjön
Kommun: Härryda
Svårighetsgrad: Lätt

Läs mer

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Hur gör man vandringen till något som barnen vill göra om? Skogsmulleledaren Kristin Malmcrona Friberg ger sina bästa tips!
Vad ska packas och vad behöver skaffas för en lyckad familjevandring? Victor Solli, pappa och butikschef på Naturkompaniet, ger sina bästa råd.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips