Nyheter > Paddlingskartor

Paddlingskartor

Svenska Kryssarklubben, Generlalstabens Littografiska anstalt och Esselte kartor gav ut en upplaga med skärgårdskartor i slutet av 1960-talet. Kenneth fick tag i en sådan uppsättning på 70-talet och har använt dem vid paddling då de beskriver vägar, hamnar och dåtidens bebyggelse i skärgården. Mycket är fortfarande aktuellt och har sin giltighet.

Farledsmarkeringar har bytt utseende och modernare och mer exakta djupangivelser finns på de moderna kartorna. Men de gamla grunden finns som regel kvar och du kan med kajakens hjälp hitta en del som inte är inritade på kartan. De flesta sådana grund finns utanför farlederna.

De urgamla farlederna med historia sedan 1600-talet är inritade med blått och är ofta väldigt fina paddelleder där man tar sig fram i "historiska" vatten. Man kan se rester av gamla tiders sjöfart i form av kajer, en och annan sänkt skuta, högar med barlaststen och många gamla kumlar är utmärkta på kartan.

Just nu finns det fyra delar som täcker kusten från Oskarshamn upp till Blidötrakten i Stockholms norra skärgård. 

Varje kartsektion har scannats i två halvor och sedan delats in i lämpliga A4 delar, som serveras i A4-format. Det går då att spara ner dem i dator/platta/telefon eller välja att skriva ut på papper.

Översiktsbilden är indelad i A4-storlekar och fungerar som en länk. Klicka på den del som du vill titta närmre på. Håll ner Ctrl och scrolla för att ändra storlek på bilden. Skriv ut eller spara.

Kartan duger inte för navigering med större och djupgående båtar men är utmärkt för kajaker och kanoter.

Du hittar kartorna här.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

<% if (false): %> <% endif %>