Nyheter > Paddling på schemat i Tanums kommun

Paddling på schemat i Tanums kommun

Stand Up Paddling är en av världens snabbast växande sporter och flera aktörer arbetar för att sporten skall kvalificera in till de olympiska spelen. De som har provat upplever att det är en rolig och lättillänglig sport, där man får känsla för hav och vatten. Tanums kommun har en långsträckt kustremsa med bitvis små sandstränder, vilket är gynnsamt för all sorts paddling. Det blir enklare att komma på sin bräda, upplevs tryggare och man skaver mindre på utrustningen. Och paddlingsvattnen i området är vida känt, exempelvis CNN har utnämnt Bohuslän som ett av de topp 10 bästa paddlingsområdena i världen.

Mia Markander, lärare för årskurs 3 på Grebbestad skolan, menar;

- Nu när vi är mitt i detta västkustsparadis känns det roligt att vi fått möjlighet att erbjuda alla elever ett tillfälle att prova på Stand Up Paddling. Att våra elever får uppleva det som är unikt för vårt område. Det många turister kommer långväga för att få uppleva. Det är verkligen kul!

En av eleverna Alva Larsson Friberg jublar;

- Ahh, det här är så kul! Jag vill ta med mig hela min familj och paddla igen!

Intitiativtagare till prova-på-paddlingen är Ingela Holgersson, en av grundarna till Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor. Hon säger med glädje i rösten;

- Jag blir så lycklig när jag ser att andra också blir så glada av att vara ute på havet, vara tillsammans och på ett roligt sätt uppleva naturen. Jag är övertygad om att man även får en ökad samhörighet med naturen, så värnar man även i förlängningen om den på ett bra sätt.

Inspiration från Island

Bakgrunden till initiativet är en rapport från Island som Ingela fått nys om. Rapporten handlar om Islands hälsofrämjande arbetet med barn och unga, där konklusionen är att bl a ledarledda sportaktiviteter minst fyra gånger i veckan har en positiv inverkan på hur barn och ungas liv utformas. Ingela som gillar storslagna tankar, ställde sig själv frågan hur hon kunde bidra till ett proaktivit arbete i sin kommun. Svaret var enkelt och kom fort;

- Jag älskar ju att vara ute och paddla. Har utrustningen och kunskapen, då vi på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor håller kurser och har guidade turer med både paddelboard och kajaker. Valet föll på paddelboarden, då jag tycker att det är så enkelt och kul. Jag tänker, tänk om bara någon eller några faller för sporten och vill fortsätta med detta. Isåfall har ju även jag varit med och bidragit till något positivt för min närmiljö! Ja, jag tycker verkligen det är kul! Jag hoppas att detta kan bli en återkommande aktivitet för alla elever på Grebbestad skolan. Min ambition är ju att vi skall vara ett paddlings mecka för både oss som bor här och människor som kommer från alla delar i världen för att få uppleva vår unika kultur och natur!

Artikeln Ingela inspirerats av finns att läsa här. 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!