Paddling Oskarshamn-Söderköping

Av: 7377

Vi - min man och jag - har en tvåmanskajak och brukar paddla 1 vecka i skärgården varje sommar. Vi bor utanför Växjö och paddlar gärna på ostkusten. Varje kväll skriver jag loggbok, det är ett roligt sätt att komma ihåg vad man har varit med om under dagen och väldigt roligt att läsa efteråt. Denna berättelsen är från 1996.

Det året skulle vi paddla från Oskarshamn och startade den 21 juli. Paddlingen höll faktiskt på att börja med en älgkrock. Endast 5 km hemifrån sprang en älgko upp på vägen, vi missade henne med bara någon meter.
Vi lade ut från Oskarshamn, hade underbart väder hela dagen, sol och nästan ingen vind. Ett par kajaker, några canadensare och många andra båtar i farten. Under hela eftermiddagen såg vi ut till Blå Jungfrun och även sett Öland vid horisonten. Första natten stannade vi på Fläskö strax söder om kärnkraftverket Simpevarp. Svårnavigerad skärgård just här, många öar som är snarlika. Viken som vi ligger i kryllar av fisk, stora bamsingar som leker och hoppar högt. Som vanligt väntar oss en flaska bubbel första kvällen, det har blivit en liten tradition. Middagen första paddlingsdagen är också densamma varje år: grillad oxbiff (på engångsgrill) och gorgonzolasås. Mums!
Morgonen därpå vaknade jag kvart över sex! Flera orsaker till detta: Solen strålade för fullt, jag somnade tidigt kvällen innan och har sovit dåligt på grund av brummandet från Simpevarp. Vi kom iväg före nio och hade ostlig vind hela vägen förbi Simpevarp (jag gillar inte sidvind). 3 timmars lunchrast på en liten ö, hann med att sola och bada. Paddlade norrut förbi Ängö och Ekö, över Strupdjupet till Strupö och norrut mot Örö. Underbar skärgård här ute, massor med öar, kobbar och skär. Många ställen där endast kajaker kan ta sig fram. Slagit läger på Krokskär i en fin vik med kvällssol. Vi hade tur - bara 10 min efter att vi kommit, så kom fler kajaker på väg in men de vände när det såg att viken var upptagen. Mycket medvind idag, 28 km paddling!

Tredje dagen hade vi också bra hjälp av vinden. Startade tidigt och efter någon timme såg vi det kajakande paret från igår. Ett äldre par i äldre kajaker med trädpaddlar, vi hörde att de pratade tyska. Vi kom också förbi en ö där Adam & Eva promenerade, ett naket par alltså. Vårt nattläger blev på Krokö strax söder om Västervik. När vi hade satt upp tältet kom en fiskargubbe förbi i sin båt. Han stannade och pratade en stund, berättade att han bor i en husbåt strax bortanför och var ute för att fånga räkor som finns i tången. Talade också om att han fått åtta gäddor i ett aborrnät och att han tittar på OS hela kvällarna.
Varje kväll plockar jag blommor till "matbordet", dvs en duk som jag lägger ut på klipporna. (Undrar förresten hur många som har en duk med sig under paddlingen). Blommor ja, det brukar bli kärringtand, kamomill, trift, styvmorsvioler och lite annat. Det är fantastiskt så många blommor som växer på de karga öarna i skärgården. Min man fick en bok om skärgårdens växter i julklapp - men kom han ihåg att packa ner den? Icke då, han tänker mest på fotografering när vi är ute, pinnar och stenar är väldigt populärt. Så mycket fåglar förutom häger skarv ser vi inte, det är ju i slutet på juli och sent på säsongen. Ikväll började vi på godispåse ett (av tre), blandade nappar.

Onsdag den 24 juli började inte bra. Jag var dålig i magen, förmodligen den där pastasåsen från igår, den var rätt stark. Vi kom iväg tidigt och paddlade förbi Spårö och tittade på Spårö båk från havssidan. Detta är ett fyrtorn från 1700-talet som är restaurerat och reser sig på en 40 m hög klippa. Tyvärr är det landstigningsförbud ända till 15/8, så vi kunde aldrig titta på jättegrytorna som naturen har format inne på ön. Sett flera polishelikoptrar samt båtar från Kustbevakningen idag. Vi hittade en fin lägerplats på Lindön utanför Hallmare Skackel efter att ha paddlat 29 km. En underbar solnedgång - många fina bilder med kameran.
Nästa dag var det svag vind så vi styrde österut mot Väderskär. Där tittade vi på kapellet från 1663, ditforslat från fastlandet. Det finns flera välbevarade tak- och väggmålningar att se på. Jag spelade 3-4 psalmer på tramporgeln, psalmboken stod ju framme eftersom kapellet används på sommaren.
"Lindholmen, here we are" hade jag tänkt att skriva i loggboken på kvällen. Men vi satt på Långholmen mitt emot istället, lägerplatsen på Lindholmen som vi blivit så förtjusta i ett par år tidigare var upptagen. Det är många öar just här och mycket folk överallt. Sju kajaker på en ö mittemot och tre segelbåtar på en annan ö. Där har dom fest - sjunger för fullt och ungarna kör runt med en gummitbåt med utombordare och stör kvällslugnet.

Nästa dag kom jag äntligen till Bokö fiskeläge! Dit skulle vi för två år sedan, men "kaptenen" navigerade fel den gången. Jättegulligt litet fiskeläge med en del hus från 1800-talet. En fungerande skola fanns ända fram till 1964. Vi har paddlat förbi flera laxodlingar. Det är stora inhägnade bassänger och ovanför varje bassäng hänger en tunna med mat som fisken automatiskt får mat ifrån. Vi hade tur som fick se när det var matdags. Hela bassängen kokade av fisk under någon minut, verkligen roligt att få se. Efter det stannade vi ett par tre timmar i Fyrudden som ligger på fastlandet. Vi duschade, hämtade nytt vatten, handlade mer mat och lyxade till oss med att äta på restaurangen. Sedan styrde vi kosan ut mot Skällö, en stor ö nästan rakt österut från Fyrudden. Vi var helt ensamma i den fina långgrunda viken och det hade vi inte väntat oss. Där brukar vara folk eftersom det är så barnvänligt att bada där. Men det är skönt att vara för sig själv, då kan man bada näck (men det var KALLT!). Ännu en underbar solnedgång, det är fint att sitta på en bergsknalle i solnedgången och skriva. "Kaptenen" är lycklig, pinnen han fotograferade förra året fanns kvar och nu ska den med hem!

När vi tittade ut från tältet nästa morgon hade vi en flock på 20-25 st kor som betade strax intill. De var väldigt intresserade av våra packningsbestyr, särskilt en ko som följde oss med blicken hela tiden. Denna dagen hade vi ganska kraftig sydvästlig vind och sol igen. Vi styrde kosan till Äspskär som ligger i Missjöarkipelagen. Denna ö har med åren kommit att bli vår favoritö, där är så fint. En långsmal ö med en härlig vik mot väster, det finns nog ingenstans som man kan se så vackra solnedgångar. På östra sidan av ön går farleden och där kan man få se skutor av alla de slag. Mycket blommor finns också på ön. Ikväll kom det faktiskt en kort regnskur men det gör inte så mycket. Vi öppnade godispåse nr två, Ahlgrens bilar.

Nästa morgon bakade jag bröd i stekpannan till stormköket. Inte alls dumt med nybakat till frukost. Dagen blev otroligt jobbig. Vi skulle paddla nordväst in mot Söderköping och hade kraftig västanvind hela tiden. Det känns både i armar och axlar på kvällen. Nattläger på Djursö (gräs att sova på!) Sol och bad och sedan den sedvanliga sista-kvällen-middagen: österrikisk gulaschsoppa och rödvin. Fantastiskt gott! Rosa-lila solnedgång.
Sista dagen samma kraftiga motvind. Det tog 4 tim från Djursö in till Stegeborg!! Tur att det inte regnade också.
Paddlat 202 km på nio dagar - inte illa.

Av alla avsnitten i skärgården på Östersjökusten så är S:t Anna bäst. Så mycket öar och så vackert. Lagom med folk. Lätt att hitta bra tältplatser. Och som sagt så har Äspskär blivit vår favorit, "Johanssons ö" som min syster i Söderköping säger.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2004-06-22 11:14   segelod
Betyg: 3
Trevlig berättelse med många beskrivningar av olika platser. Skulle ha varit trevligt om det fanns någon bild med.
 
2004-06-23 20:23   klabbarpan
Betyg: 4
En målande beskrivning av en härlig paddling, hade du inte skrivit att jag navigerade fel så hade du fått en femma i betyg...

Kapten och styrman på ekipaget.
 
2004-07-01 20:44   Sven S
Betyg: 4
Härlig läsning! Ska kolla igenom Utsidans samlade reseskildringar i vinter när paddelabstinensen sätter in. Och så kanske man borde komma loss själv också och lämna ett bidrag ...
 
2004-08-11 18:00   jeer44
Betyg: 4
Dejligt at læse om jeres tur. Havde der været billeder med, havde det været perfekt
Erik
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Äntligen fick Majjen ta med Livskamraten på denna sagolika vandring mellan Silbbatjåhkkå och Råvejávrre i öster och Sulitelma och Sårjåsjaure i ... 16 kommentarer
Reseberättelse och guid till Sveriges södraste skidparadis Gyllbergen. 4 kommentarer
Denna text beskriver färdväg och sevärdheter längs Bergslagsleden mellan Mogetorp och Blankhult. Den erbjuder också alternativa vägar och ... 5 kommentarer
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.