OziExplorer läser CD-kartor

Nu kan äntligen användare av navigationsprogrammet OziExplorer använda sina dyrt inköpta CD-kartor från Lantmäteriet i programmet.

Av: Christer Lindh

Lantmäteriets CD-kartor i OziExplorer!Som Gert Fylking på presentationen av årets Nobelpristagare utropar vi: ”ÄNTLIGEN!”

Ett hett efterlängtat tillägg till OziExplorer ser nu dagens ljus – möjligheten att använda Lantmäteriets CD-kartor direkt i programmet. Dessa kartor är i ett speciellt format, RIK, utvecklat av Lantmäteriet själva. Specifikationerna är inte tillgängliga och utvecklare av kartprogram som vill stödja RIK-kartor måste licensiera en programmodul, vilket är både dyrt och ekonomiskt riskabelt – det går tydligen inte att beställa färre än 200 licenser åt gången. Dessa faktorer har tidigare gjort att Des Newman, utvecklaren av OziExplorer, sett det som alltför vågat ekonomisk att skaffa licenser och lägga till modulen.

Avsaknad av RIK-stöd i OziExplorer har lett till att man antingen skaffat sig det dyrare, men i mångas ögon inte lika trevliga kartprogrammet Fugawi, som med en tilläggsmodul ger RIK-stöd. Eller så har man nöjt sig med det betydligt sämre Kartex som medföljer Lantmäteriets CD-kartor. De som ändå velat köra OziExplorer har fått klippa ur småsnuttar av CD-kartan via Kartex och sparat som TIFF-filer, för att sedan kalibrera för hand i OziExplorer. Det senare är ett riktigt tålamodsprövande hantverk, då Kartex dessutom har en begränsning så man kan exportera max 10Mb åt gången.

Ändring på vägNu är det då äntligen ändring på väg. Svenska företaget Solteknik, som säljer den svenska versionen av Fugawi, lanserar nu ett tilläggsprogram till OziExplorer på webbplatsen www.oziexplorer.se. Tilläggsmodulen kostar 450 kr.

overviewUtsidan testarJag har fått förmånen att prova den nya modulen. Installationen fungerade smärtfritt. Man importerar sedan sin CD-karta med ett menyval (en engångsoperation) och sedan är man igång. Som kartentusiast blir man lätt euforisk att kunna jobba med de stora RIK-kartorna i favoritprogrammet OziExplorer istället för att hantera massa småsnuttar i bildfiler!

Scrollning och förflyttning inom kartan fungerar tillräckligt snabbt på min 500Mhz laptop, men lite långsammare än i Kartex. Map View-kartan (en liten översiktskarta som visar hela kartbilden) tar en rejäl stund att generera men det är engångsmanöver, den laddas sedan snabbt in då man öppnar kartan efter första gången. Se tex Sverigeöversikten här till höger; den hör ihop med, och är automatisk skapad från, Röda Kartan på CD.

Lite smolk i bägarenI stort sett fungerar det utmärkt men det finns några funktioner i OziExplorer som inte fungerar lika bra med RIK-kartorna som med kartor i bildfiler, och även en del begränsningar i hur stora delar man kan skriva ut och överföra til andra program. Några begränsningar är av teknisk natur, med storleksbegränsningar är troligen föranledda av Lantmäteriets restriktiva användarlicens.

- Night Vision och Intensity Fungerar ej; kartbilden bibehåller sin ursprungsfärg och intensitet oavsett vad man väljer.

- Fungerar ej i Regional Map WindowRIK-kartor kan ej visas i Regional Map Window, vilket är synd då det hade varit väldigt smidigt att visa tex Sverigekartan där och ha Blå Karta som huvudkarta när man är ute och kör.

- Halvbra utskriftsmöjligheterUtskrift av kartor fungerar, men man kan bara skriva ut det område man ser i sitt programfönster; valen ”Selected” och ”Map” är spärrade. Det är dock hanterbart, man får förflytta kartan så man ser hela det område man vill skriva ut.

Värre är dock att man inte kan skriva ut speciellt stora områden; väljer man Zoom-faktor under 50% och försöker skriva ut får man meddelandet ”Due to Licensing restrictions the map cannot be printed at this Zoom level”. Återigen Lantmäteriets strikta licensregler alltså, tro inte du får skriva ut den karta du köpt så dyrt...

I Fugawi kan man dock skriva ut rejält utzoomade kartor, utan hänvisning till licensreglerna!

- NedskalningKartorna kan skalas ner till max 25% - vanliga bildfiler kan skalas till 2.5%

- Till bildfil – begränsningarSave Map to Image file fungerar inte, bildfilen blir för stor – men Copy Map Screen to Clipboard fungerar.

- Inget stöd för OziExplorerCEDen som vill synka över kartor till sin handdator har fortfarande överlägset bättre funktionalitet i Fugawi. För att få över kartor till OziExplorerCE måste de konverteras till OZF2-format, och det konverteringsprogrammet stödjer ej RIK-formatet. Det blir till att klippa ut bildfiler och kalibrera in för hand på klassiskt Ozi-manér.

+ Fungerar med OziExplorer3DDet går även att göra 3D-kartor ifrån Lantmäteriets kartor med programmet OziExplorer3D.

- ...men för små urvalDet finns tyvärr en fånig storleksbegränsning även här, väljer man ett för stort område för 3D-kartan får man en helt blank bild i OziExplorer3D. Man kan inte ens välja hälften så stort område som går att skriva ut.

Lantmäteriet tar väldigt mycket betalt för höjdkurvor (över 100 000 kr för 50-meterskurvor till ett län tex), så för den som inte ”vunnit på hästar” är det endast aktuellt att lattja med det kilometernät som finns att ladda ner gratis från USA (NIMA DTED, se Fakta nedan). Det duger inte till Gröna Kartan men med Röda kan man ivartfall få en hyfsad vy över topografin. Här är ett exempel; Kebnekaise-området baserat på Röda Kartan:

3dkeb

Summering

RIK-modulen är ett måste för den som vill använda sina dyrt inköpta CD-kartor även i OziExplorer. Tyvärr är den dock begränsad av bla Lantmäteriets märkliga licensvillkor, vilket gör att man inte kan nyttja alla OziExplorers möjligheter med dessa kartor.


Fakta:RIK är ett filformat framtaget av Lantmäteriet. Formatet är optimerat för att kartprogramvaror skall kunna hitta och ladda in endast delar av en stor karta i minnet, och det används tex för Gröna Kartan på CD mfl produkter. RIK är inte ett öppet format, och sin vana trogen tar Lantmäteriet mycket betalt för att licensiera ut programmodulen till andra företag som vill utveckla kartprogram med stöd för RIK-kartor.

OziExplorer är ett kraftfullt kart- och navigeringsprogram utvecklat i Australien. Det har blivit mycket populärt bland GPS- och kartentusiaster på grund av sitt förhållandevis låga pris, sitt rika funktionsutbud, programmerings-API och ett öppet filformat vilket medgör egna utökningar och tillägg. OziExplorer stödjer en mängd kartformat och man kan även scanna in kartor själv och kalibrera in dem.

OziExplorer3D är ett tillägg med vilket man kan lägga höjddata till en kartbild och se den i ett tredimensionellt perspektiv.

OziExplorerCE är ett tillägg för att ta över kartor från OziExplorer till handdatorer baserade på PocketPC, med eller utan tillkopplad GPS.

Tillägget för att hantera CD-kartor säljs av Solteknik HB på www.oziexplorer.se
Fugawi är ett program liknande OziExplorer med stöd för en mängd kartformat och egen inscanning av kartor. Fugawi har även bra stöd för överföring av kartor till Palm- och PocketPC-handdatorer.

Från NIMA DTED kan man ladda ner höjddata som passar till OziExplorer3D.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2003-06-01 16:42   jukka
Betyg: 4
Mycket bra och informativ.
 
2003-08-20 23:01   6205
Betyg: 5
Tack för mkt konkret information/ Mange
 
2003-09-21 11:02   Krux
Betyg: 4
Mycket utförlig artikel. Den tackar vi allra mjukast för!!
//P
 
2004-02-05 20:47   kjelleb
Betyg: 5
Mycket bra, i denna djungel

Kjell
 
2004-07-16 18:59   wellington
Betyg: 4
Lärorikt
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.