Norrskens​säsongen är här - tips för att se skenet

Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att lyckas se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Carl Bergstrand

Foto: Carl Bergstrand

Säsongen för norrsken är i full gång och vissa dagar finns det goda chanser över hela Sverige att lyckas se den färgsprakande showen. En som har full koll på när det går att se norrsken är entusiasten Carl Bergstrand. Han blev intresserad av norrsken för 14 år sedan i samband med en flytt till Umeå. 

– Som gammal vindsurfare har jag alltid haft koll på vindarna. När jag flyttade till Umeå för en kortare period ville jag se norrsken och då började jag ha koll på vindarna av den anledningen istället. Jag blev helt tagen och min vindsurfarhjärna blev en norrskenshjärna. Sedan dess har det bara fortsatt och blivit värre, säger Carl Bergstrand och skrattar. 

Norrskenssäsongen sträcker sig mellan augusti och maj och man behöver inte bo i norra delen av landet för att se riktigt häftiga norrsken. Carls starkast norrskensminne är från en natt i Visby i mars 2015. 

– Jag var mitt i stan bland massor av gatlyktor och plötsligt tänds en lasershow i himlen ovanför mig. Jag blev helt galen och tog stativet och sprang ut på en brygga vid kallbadhuset i Visby. Det var ett helt otroligt norrsken! Det var över hela blickfånget, över hela horisonten och rakt upp på himlen. Den gången kommer jag aldrig att glömma.

Sedan tio år tillbaka driver Carl Facebooksidan Norrsken Sverige som har över 170 000 följare. På sidan delar han med sig av när det är goda chanser att se norrsken och i observationstrådar kan gruppmedlemmarna tipsa varandra om vart och när det går att se norrsken. Carl har nyligen även släppt boken "Norrsken: den heltäckande handboken"

Foto: Carl Bergstrand

Foto: Carl Bergstrand

Carl Bergstrands bästa norrskenstips: 

1. Håll koll på vad solen gör

Ju mer aktiv solen är ju större norrskenschanser är det. Det man tittar på är stora utbrott såsom solstormar, alltså solens atmosfär som ibland far ut från solens yta och blir som moln av laddade partiklar och magnetfält som kan komma att träffa jorden. Om man inte vet hur man ska läsa av solen kan man hålla utkik på Facebooksidan Norrsken Sverige där Carl skriver ut när det är goda chanser för norrsken. 

2. Försök hitta en så mörk plats som möjligt

Åk gärna utanför staden. Kan man inte undvika stadskärnan så är det bra att hitta en höjd, till exempel en kulle eller ett höghus så att man kommer över stadens skyline.

3. Ha fri sikt mot norr

Man kan titta mot söder men då måste det vara ett stort och spektakulärt norrsken för att man ska kunna se det. I norra landet kan man förstås titta lite uppåt, och överallt.

4. Ha tålamod

Många åker ut och står och tittar i tre minuter och sedan ger de upp och åker hem. Då missar man ofta norrskenet. Det kan gå snabbt från att vara en tråkig dimma i norr till att det exploderar och blir ett färgstarkt draperi av ljus. Ta med en ljudbok, bra musik eller ring en kompis medan du väntar.

5. Varma kläder och snacks

Raggsockor, varma skor, mössa och gott snacks. Tålamodet blir större om man inte plågas under tiden. 

6. Fotografera

De flesta mobiler oavsett märke kan fota norrsken. Håll mobilen still, gärna på ett stativ, och ha en fördröjd slutare. De flesta mobilkameror har ett nattläge som sköter inställningarna automatiskt. Med systemkamera kan du prova 5 sekunders slutartid, ISO3200 och bländartal f2.8 eller f1.8. Tänk på att ha kameran stilla, gärna på stativ. Ställ fokus manuellt på stjärnorna.

7. Glöm inte att förundras!

Bilden är viktig men att lägga ner kameran eller låta den sköta sig själv är ännu viktigare, så att man minns själva upplevelsen. Upplevelsen är riktigt häftig och är det primära, bilden kan inte visa det. Det finns också en positiv hälsoeffekt när man förundras, det kan minska stress och ångest om man ser något vackert. Underskatta inte förundranseffekten.

Foto: Carl Bergstrand

Foto: Carl Bergstrand

Norrsken:

Norrsken uppstår när laddade partiklar lämnar solen i det som kallas solvinden. När solvinden träffar jordens magnetfält uppstår norrsken. Ju mer fart och styrka solvinden har, ju starkare blir norrskenet och ju närmare ekvatorn blir det synligt. Norrskenets färg beror på vilka ämnen i atmosfären som träffas av partiklarna och på vilken höjd det sker.

Källa: Norrsken: den heltäckande handboken av Carl Bergstrand


Carl Bergstrand:

Ålder: 43

Bor: Visby

Gör: Sjuksköterska och norrskensentusiast

Aktuell med: Nyligen släppt boken "Norrsken: den heltäckande handboken".

Foto: Carl Bergstrand


Även flera av medlemmarna på Utsidan har många tips för att se norrsken. Spana in följande trådar:

När se norrsken i södra Sverige/Blekinge?

Abisko/Riksgränsen nybörjare

Bästa ställena i Sverige för norrsken?

Hjälp mig planera min norrskensvinterresa!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Det finns mycket att förundras över i naturen där växter, träd, moln med mera bildar både vackra mönster och monster tillsammans med vår fantasi. Nu ... 1 kommentar
Efter att nära 13 år förflutit sedan första besöket och flera år av inställda resor blev det äntligen av i somras! Målet med resan var att åter få ... 4 kommentarer
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer
Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.