Nationalparken får ny entré – och firar 30 år

Under jubileumsåret får Tyresta nationalpark både en ny entré och nya ledmarkeringar. Det firas med olika aktiviteter.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Tyresö kommun

Bron mellan naturreservatet och nationalparken. Foto: Tyresö kommun

I början på juni fick Tyresta nationalpark en ny entré. En ny gångbro över Nyforsviken förbinder nu Alby naturreservat med Tyresta naturreservat och nationalpark. Bron är ett initiativ av Tyresö kommun.

En bro på platsen innebär att naturområdena knyts ihop och att rörligheten mellan områdena ökar. Det har redan noterats nya löp- och promenadrundor, säger Göran Thimberg, avdelningschef på strategi- och projektavdelningen Tyresö kommun. 

Foto: Tyresö kommun

Foto: Tyresö kommun

Bron är en 80 meter lång hängbro och vid byggnationen har det tagits stor hänsyn till den orörda och värdefulla naturen, bland annat genom att den byggdes från en pråm på vattnet. 

– Konstruktionen har anpassats för att inte beröra vattenområdet och minimera påverkan på träd men också på bergsschakter och andra markarbeten. De anslutande spängerna slingrar sig fram mellan träd och sluttning. Utformningen av såväl bro som anslutande spänger har gjorts med avsikt att både smälta in men också tillföra nya värden på platsen, säger Göran Thimberg.

Fotograf: Lst Peder Curman

Foto: Lst Peder Curman

I år fyller också Tyresta Nationalpark 30 år. Nationalparken har över en miljon besökare varje år och för att kunna fortsätta välkomna besökare ska parken nu rustas upp. Samtliga vägvisare, ledmarkeringar, kartor och skyltar i parken ska bytas ut under jubileumsåret.

– Sedan området blev nationalpark har fler människor upptäckt Tyresta och vi har cirka 1,3 miljoner besökare varje år, vilket är inspirerande och hoppingivande att det finns ett så stort naturintresse. Det ställer också krav på oss som förvaltar området att jobba vidare med bra leder, eldrastplatser och naturvägledning, säger Jessica Ångström Naturumföreståndare på Tyresta Nationalpark.

Tyresta nationalparks 30-årsjubileum kommer firas under Tyrestadagen den nionde september där Naturum kommer arrangera olika aktiviteter för allmänheten och föreningar. Bland annat kommer man kunna följa med en artexpert ut i skogen eller delta i en bioblitz där deltagarna dokumenterar alla arter de hittar i urskogen.

– Den gamla skogen är ju den huvudsakliga anledningen till att Tyresta för 30 år sedan blev skyddad som nationalpark, säger Jessica Ångström Naturumföreståndare på Tyresta Nationalpark.

Fotograf: Nicklas Wijkmark

Foto: Nicklas Wijkmark

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2023-07-07 10:17   Thomas Lummi
Fin väg från Albyhållet, och kommer man från Tyrestasidan har man en omotiverat brant backe, som jag hoppas kommunen gör om. Den unerlättar inte tillgängligheten direkt.
 

Läs mer

Fårö bjuder på vandring längs vackra sandstränder, häftiga raukar och en hel del tillbakablickar i historien. 2 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Törs man dricka det vatten man stöter på längs Bergslagsleden? Majjen har letat upp alla kallkällor, brunnar och kranar han hört talas om som finns ... 5 kommentarer

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.