Med kajak runt Irland

I början av maj startar havspaddlingsinstruktörerna Johannes Lahtinen & Roope Roine sitt kajakäventyr runt Irland. Det kommer att bli en expedition när havspaddling är som bäst. Men också som svårast.

Av: admin

I början av maj startar havspaddlingsinstruktörerna Johannes Lahtinen & Roope Roine sitt kajakäventyr runt Irland. Det kommer att bli en expedition när havspaddling är som bäst. Men också som svårast.

- Det är som att paddla i en bergochdalbana där någon hela tiden sprutar vatten i ansiktet på dig.
Så beskriver Roope Roine Irlands västkust. I maj blir han och kompanjonen Johannes Lahtinen de första finländarna som ska paddla Irland runt.

I maj lastas två förstärkta kajaker på taket till en gammal Peugeot 405. Starten sker i Vihtis och slutmålet är Dublin. Den gamla bilen till trots är det först på Irland som äventyret börjar.

Fyra årstider på en dag
Expeditionen som Roope Roine och Johannes Lahtinen har framför sig är allt annat än en söndagstur. I 6-8 veckor ska de utmana haven runt Irland.

- Den farligaste etappen blir Irlands västkust. Irländarna beskriver den träffsäkert: På en dag kan man uppleva fyra olika årstider, berättar Roine.

På västkusten är klipporna mellan 50 och 100 meter höga. Den starka strömmen och de höga vågorna gör det omöjligt att söka skydd ifall något oväntat händer.

- Britten Franco Ferrero blev den första att paddla runt Irland år 1978. Han berättade nyligen för mig att han en sjömil utanför kusten kände av vågorna som slog tillbaka ut i havet från klipporna. Så starka är Atlantens vågor, säger Roine.

Så ska Atlantens vågor besegras
Sjömän har i alla tider fruktat den vilda irländska västkusten som med åren har blivit en begravningsplats för både sjömän och fartyg.

- Mellan Irland och USA finns bara Atlanten, inga öar som skulle försvaga vågorna. Över 10 000 fartyg och tusentals sjömän ligger begravda på havets botten längs den irländska kusten. Till exempel har många segelbåtar fått kämpa i havet runt den kända fyren Fastnet, säger Johannes Lahtinen.

Roine och Lahtinen har inga planer på att bli siffror i drunkningsstatistiken. Båda har lång erfarenhet och hör till Finlands främsta lärare i havspaddling. Johannes Lahtinen har sin egen kajakskola. Roope Roine driver ett friluftsreseföretag. Roine är dessutom en av de få finska havspaddlingsinstruktörer som har klarat av det brittiska kanotförbundets Nivå 3-prov.

Tricket är att förutse farorna
De irländska vattnen är välkända för Roope Roine. Han har paddlat på Irland flera gånger.
- Jag fascineras varje gång över hur fort vädret kan svänga. Därför handlar allt om säkerhet och förmågan att förutse faror. För det krävs erfarenhet, skolning och pålitlig utrustning, säger Roine.

Expeditionens lista på utrustning är lång. Några axplock: Torrdräkter, 40 stycken kartor, tidvattenstabeller, nödraketer och fyra olika kommunikationskanaler för att hålla ett vaksamt öga på vädret: VHF radio, FM-radio, mobiltelefon och en liten dator med Internetuppkoppling.

- Pålitliga väderleksprognoser är ett måste för en sådan här expedition, säger Lahtinen.

Samtidigt är det inte bara faran i äventyret som lockar.

- Mer lockande är den otroligt vackra kustmiljön och att vi kan bekanta oss med irländarna, säger Johannes Lahtinen.

Undviker petig planering
Teamet började diskutera resan när de träffades 2007. Efter att de gjorde en noggrann riskanalys har de valt att lämna några luckor i planeringen av expeditionen.

- Det finns alltid en risk att alltför petiga förberedelser dödar själva upplevelsen, säger Roope Roine och fortsätter:
- Vi följer rådet av Bill Tilman, en legendarisk bergskättrare och upptäcktsresande: "Varje expedition som är värd besväret kan planeras på baksidan av ett kuvert."

Här kan du följa expeditionen

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.