Klimattoppmötet är igång

Idag börjar mötet där flera aktörer inom friluftslivet bland annat ska diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Alicia Schumacher

Svenska Turistföreningen arrangerar för första gången ett klimatmöte där aktörer inom friluftslivet, myndigheter och näringsliv ska diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet och hur klimatförändringarna påverkar förutsättningarna för framtidens uteliv. Svenska Turistföreningen skriver på sin hemsida att de hoppas att samtliga deltagande friluftsaktörer ska skriva under det de kallar för "Kebnekaiseprotokollet", vilket är en rad punkter som de som signerar lovar att genomföra.

Mötet pågår den 11-14 september vid Kebnekaise fjällstation. Bland annat kommer Trafikverket, Vy tåg, Scouterna, Friluftsfrämjandet, Svenskt Friluftsliv, Sametinget, Naturvårdsverket, Klimat- och näringslivsdepartementet och olika forskare att delta i mötet. 

Schemat för Klimattoppmöte Kebnekaise:

10 sep: Toppmötet inleds redan på nattåget upp till Kiruna med samtal under ledning av generalsekreterare från Svenskt Friluftslivs medlemsorganisationer och tillsammans med Vy Tågs ledning.

11 sep: Vandring Nikkaluokta till STF Kebnekaise Fjällstation (19 km) med gruppdiskussioner. Helene Hellmark Knutsson, landshövding Västerbottens län och ledamot Fjälldelegationen inviger toppmötet.

12 sep: Föreläsningar, samtal och workshops på STF Kebnekaise fjällstation.

13 sep: Upplever vi omgivningarna under fortsatta diskussioner. Flera guidade turer finns att välja på: vandring till Tarfala glaciärforskningsstation, topptursförsök upp på Kebnekaise/Giebmegáise sydtopp och lättare vandringar runt fjällstationen.

14 sep: Vandring tillbaka till Nikkaluokta. Buss till Kiruna för att sedan hoppa på nattåget.

Läs mer om klimattoppmötet på STFs hemsida och i deras tidning Turist.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-09-11 11:26   HasseQ
Får man vara med ? Jag tar SUVen till Nikkaluokta, och sen helikopter till Kebstationen.
 
Svar 2023-09-11 12:29   HasseQ
Bästa för klimatet hade ju varit om dom stannat hemma, istället för att åka på en helt onödig konferens långt upp i fjällen.
Ber om ursäkt för mina dumma kommentarer.
 
2023-09-11 17:08   xoxoxo
Som vanligt så är det bara svammel, och handlar om att för egen del ha det bra. Jag menar om miljön verkligen var i fokus hade man inte behövt närvara i person utan det hade räckt med ett möte virtuellt. Ironi när den är som bäst...
 
2023-09-11 18:07   Småtärna
Jag undrar, vad i detta möte är det som är så provocerande att det framkallar så magsura kommentarer från herrarna ovan?
Är det sakfrågan?
Är det det faktum att mötet hålls på en STFanläggning? Att STF bjudit in?
Att deltagarna får en fjällupplevelse?
Att myndigheter deltar? Att Sametinget deltar?
För det kan väl inte vara att deltagarna tar tåget och apostlahästarna till samtalen?

Jag tycker det är utmärkt att dessa organisationer och myndigheter samtalar om dessa frågor, och är övertygad om att diskussioner i samma rum blir mer fruktbara än digitala samtal. Lycka till med mötet!
 
2023-09-12 13:59   cabal
Mötte dom när jag kom ner till Nikk. Dom flesta gick upp.
 

Läs mer

Vandringsleden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap.
Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer