Klättring på Teneriffa

Teneriffa är mycket mer än bara hektiska turistorter. Här finns bl.a. massor av klättring i ett vackert vulkanlandskap. Man kan klättra året runt, oavsett om man föredrar bouldering, sportklättring eller klassisk klippklättring.

Av: Chohoo


I september i år tog jag och Johan flyget ner till Teneriffa. Med oss i bagaget hade vi klätterutrustning och en hel del annan sportutrustning. Tanken var att flytta ner och starta ett aktivitetsföretag. Vi hade redan innan hört att det fanns suverän klättring på ön, men ingen vägbeskrivning eller förare. Turistinformationen gav oss bara två A4-sidor på spanska. Efter en massa letande hittade vi en klätterklubb i en liten bergsby och vi blev medlemmar. Klubben bestod av några enormt trevliga och dedikerade klättrare som gärna tog oss med på helgernas klättring. När vi bosatte oss i El Médano för kitesurfingens skull, hade vi ingen aning om att vi också hade bosatt oss oerhört centralt också för klättringen.

Teneriffa erbjuder ett brett spektrum av klättring. Det finns grymma boulderområden i Poris de Abona, hela registret av bultade sportturer i Arico och långturer av varierande karaktär i Las Cañadas. Allt detta levereras smakligt förpackat i ett oerhört vackert landskap, tydligt format av vulkaniska och erosiva processer. Klippan är olika former av vulkaniska bergarter, oftast med en rejäl friktion. På varje ny plats har vi blivit lika imponerade av naturen som av klättringen.

Evelin i Garachico
Eftersom Teneriffa består av en massa olika mikroklimat, kan man alltid hitta en plats med för dagens klimat lämpliga förhållanden. Vill man ha det varmt åker man till Guia d’Isora som vetter mot syd och ligger i en klimatzon där det aldrig regnar. Vill man ha ett behagligt klimat kan man hålla sig till Arico och de omgivande klipporna. Vill man vara säker på att slippa regn åker man upp till Las Cañadas. Teneriffa håller ett ganska jämt klimat året runt och man kan därför klättra utomhus hela året.

För att komma till klipporna behövs bil. Det finns att hyra från omkring 1 500 SEK för en vecka. Vissa klippor kan man parkera alldeles ovanför, medan andra kräver en ganska lång vandring. Med bil kan man också ta sig till klätterbutiken i La Laguna och Decathlon för att fynda utrustning. Man kan bo i princip var som helst, det finns oftast ett bra klätterområde i närheten. Men om man vill minimera restider så bor man lämpligtvis i kommunerna Granadilla eller Arico, och vill man dessutom ha strand så bor man i El Médano. Man kan klättra det mesta med tio till tolv expresslingor och ett rep på sextio meter. Uppe i Las Cañadas och ute på Anagahalvön finns ett stort antal leder med klassiskt säkrad klippklättring.

Några av områdena:

Las Cañadas


Las Cañadas är Teides ”caldera”, en jättekrater med mycket klättring i ett hänförande landskap. Årtusendena av vulkanutbrott har skapat ett sagolandskap, som har utnyttjats i filmer som Stjärnornas krig och Apornas planet. Klättringen erbjuder alltifrån bouldering och sportklättring, till klippklättring, alpin klättring och is. Området innehåller drygt 250 leder, från grad 4 till 8b. Lederna är bultade sportturer, med bitvis rejäla avstånd mellan bultarna. Dessutom finns bra bouldering, framför allt vid det sköldpaddsliknande stenblocket La Tartaruga. Klipporna ligger över 2000 meter över havet. vilket medför friskt och soligt klimat.

Arico


På väg in i Arico
Arico är Teneriffas Sportklättermecka. Klättringen är belägen i en ravin med 30 meter höga väggar. Kanariska pinjeträd och stora bouldringslockande stenblock skapar en magisk karaktär. Det är här man hittar den tätaste koncentrationen av sportklätterturer, från lätta nybörjarturer till 8c. Det finns ungefär 220 turer som är rejält bultade, samt en massa boulderproblem. Ravinen löper i nord-sydlig riktning och man kan därför alltid hitta en sval led i skuggan under varma dagar och en varm i solen när det är kyligt.

Poris de Abona


Bouldering i Poris
Hit åker man främst för boulderingen. På ravinväggarna och klippblocken finns över 100 problem av varierande svårighetsgrad. Området ligger bara ett par minuter från kusten vilket ger ett jämt, behagligt klimat.

El Hoyo


Här har vattnet gröpt ut ett stort klätterrum. För att komma ner måste man fira sig ner i en ränna. Väl nere har man ett eget rum, späckat med 6a, 6b, och 6c-leder. Eftersom ravinen ligger i skugga är det perfekt för varma dagar.

Guia d’Isora


Ovanför Guia d’Isora finns en magnifik klippvägg med utsikt över La Gomera (en mindre känd Kanarieö). Den ligger i samma mikroklimat som har gjort Los Christianos och Playa de las Americas till hektiska turistorter. Här är man således alltid garanterad ett varmt och soligt klimat. Ta med mycket vatten.

Borja i Guia d\

/Evelin

evelin@chohoo.com
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2005-12-14 23:17   lilla_my
Vad kul. Lycka till med företaget. Jag har en kompis som ordnar lite klätterresor till Tenneriffa (dock inte från Sverige), men efter vad jag har förstått är det fint, kanske jag åker med någon gång!
 
2006-02-12 20:03   Chohoo
Ni som blev sugna efter att ha läst artikeln, är välkomna på klättercamp. Det blir kul. Häng på vettja! Mer info finns på www.chohoo.com
 
2007-03-12 19:13   boldie
Betyg: 4
Trevlig artikel! Kom precis hem från Tenerife, det finns mycket och kul klättring! Mer information om var man kan köpa förare finns på http://climbing.tenerife.googlepages.com
Sidan håller på att uppdateras, men redan nu finns foton och karta till några av områdena!
 
2007-03-20 22:00   boldie
http://climbing.tenerife.googlepages.com
 

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...