Artiklar > Häl-lås till telemarksbindningar

Häl-lås till telemarksbindningar

Av: föhl

Varför? Läs längst ner på sidan...
Detta är bara utkast och idéer som jag vill dela med andra. Syftet med dessa konstruktioner är inte att tillverka, sälja eller tjäna pengar, bara att låsa hälen för mig själv och ett par intresserade kompisar... Jag lägger ut mitt tankearbete här för andra att ta del av och vidareutveckla. Jag blir därför tacksam om du hör av dig med nya idéer och lösningar.

Som synes håller jag inte på med CAD eller ritningar, jag tänker och meckar lite. Grafiken och bilderna är bara till för att förklara hur jag menar. En bild säger mer än... Hoppas principen framgår.

Iden är att utnyttja "kläm-funktionen" från bindningen och låsa själva pjäxan. Jag har tillverkat en första prototyp av låset till Chilin. På ett vanligt gångjärn har jag nitat ett spännband i stål. Bandet är platt, ca 3 cm brett och 9 cm långt. Materialet är ganska mjukt så det var lätt att bocka efter pjäxans form.

[img utrustning/chili/grafik.gif]Jag har hittat och beställt bättre gångjärn som dessutom är fjäderbelastade. Det innebär att metallbiten fjädrar ner/bak mot skidan när den inte används.
Funderingar:

- Håller gångjärnet? Ja, det nya i rostfritt stål håller minst de 200 kg jag räknar med kan behövas.

- Håller bandet? Njae måste testas. Var enkelt att arbeta med. Kan behöva en grövre plåt, överväger 0,7 mm rostfritt stål.

- Hur fästa plåten i gångjärnet? Svetsa eller nita. Riktiga nitar, inte popnit. Men svets blir det så småning om.

- Kan man kanske utnyttja klacken ovanför spåret på pjäxan istället? Vinkeln är bättre och det är värt att prova

Om man tar en för bred metallbit kan man få problem med pjäxans böjning och skålningen på spännet. Jag undrar om man kan bygga denna del i något annat material? En pressform som kan forma metallen blir skitdyr att tillverka. Det måste vara enkelt.
Här är bilder på hur verkligheten ser ut. Jag återkommer med bilder på prototypen när den ser respektabel ut :-) Slänger in en bild på en tänkbar lösning för nya 7tm bindningen också. Har lite idéer om Linken också, det vore verkligen optimalt. Då vill man nästan låsa metallskenan som löper längs med hela bindningen (för bibehållen "step-in" funktion). Låter man bara den sticka ut en centimeter...

[img utrustning/chili/chili-bak.gif][img utrustning/chili/7tm-heel.gif][img utrustning/chili/t1-bak.gif][img utrustning/chili/linken.jpg]
Hör gärna av er till mig eller skriv ett inlägg i forumet om detta.

Och så frågan om varför...Jag har redan skrivit lite om detta i forumet, men här kommer det igen. Telis är ju otroligt skönt och rätt på alla vis, men som många vet inte helt optimalt alltid. Till exempel känner jag endast ett fåtal åkare som med tung packning mot slutet av dagen på 3500 meter kan göra kontrollerade telemarksvängar i bristande skare...

Skidåkning ska ju vara kul, men ibland vill man av en eller annan anledning bara ner. Packning, tunn luft eller "3:e dagen" är alla utmaningar för den perfekta svängen. Då kan det vara skönt att låsa hälen och "fula" sig ner till afterskin eller basecamp. Jag har många gånger stött på detta och vill egentligen bara ha hällåset för min egen del. Om någon tycker att det är onödigt råder jag dem att avstå :-)

Mvh

/Fullt ös - hälen lös
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2002-01-20 18:01   danha
Betyg: 4
Smart lösning, men lägg ut ett foto av den modifierade bindningen också.
 
2002-02-11 13:48   Olle W
Yes, detta har jag väntat på...
Vad händer med konstruktionen när du inte använder den? Det vore bra om man kunde låsa gångjärnet i öppet läge så att det inte skavde sönder skidorna när det inte används...
Det vore kul att veta om du har realiserat dina planer och ifall låsningen fungerade bra.
 
2002-03-22 17:55   tollver
Betyg: 5
Mera sådana funderingar...
 
2002-03-24 20:33   Jockoapa
Betyg: 4
Är intresserad av dina idéer om Linken bindningen
 
2002-04-03 11:57   ptengvall
Otroligt enkel och smart, börja tillverkning och försäljning :)
 
2002-10-27 11:50  
Betyg: 1
Ah, Just det...
Kan det vara att jag, och de flesta med mig, väldigt sällan befinner sig på 3500m höjd med en tung packning eller är det som så, att: Är inte ungefär, exakt alla telemarksbindningar och skidor idag tillräckligt vridstyva för att man skall kunna "fula" sig ner med klassiska parallell svängar vare sig om man sitter fast i hälen eller inte?
Släng på ett par gamla hederliga trä-lagg och en låg läderpjäxa så kanske?
Om inte, är det då dags för en teliskurs. STF har många fina offpistkurser som ordnas varje år på ”låg höjd”.
Använd hjälm.
Erik
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!