Artiklar > Göteborgs södra skärgård - kajakpaddling

Göteborgs södra skärgård - kajakpaddling

Av: Frewa


Göteborgs södra skärgård

Göteborgs södra skärgård består av de större öarna Styrsö, Donsö, Brännö, Vrångö och flera andra öar, holmar och skär. I norr avgränsas skärgården av den vältrafikerade farleden till Göteborgs hamn och i väster av kattegat. I söder glesas öarna ut alltmer och i öster finns fastlandet. Huvuddelen av skärgården mäter ungefär 12 km från norr till söder och 6 kilometer i öst-västlig riktning.

Naturreservat

Vrångö-arkipelagen (Vrångö, Måvholmen, Lökholmen, Kungsö, Tornö, Fjordholmne, Valö och Kalvholmen), Vargö samt Vinga är naturreservat som förvaltas av Västkuststiftelsen. På vastkuststiftelsen.se kan du läsa mer om miljöerna och vilka villkor som gäller för vistelsen. Dessutom finns ett flertal fågelskyddsområden och ett sälskyddsområde med särskilda villkor.

Sevärda platser

Sevärdhet präglas naturligtvis av tycke och smak, väder, vind, årstid och paddlingsvana. Men några trevliga ställen att ta sikte på kan vara norra Brännö och norra Rivö, sundet mellan Tornö och Kungsö, norra Donsö, Smögholmen norr om Köpstadsö, Utterholmarna väster som Styrsö, Amneskären sydväst om Stora Rävholmen samt Valö.

Kartor och annan information

Göteborgs kommun har i samarbete med Västkuststiftelsen tagit fram en "Fritidskarta över Södra skärgården" (senast uppdaterad 2004) som duger utmärkt vid kajakpaddling. Fritidskartan innehåller även kort information om öarnas historia och natur. Mitt exemplar fanns (2008) på färjan och går säkert att få tag på via kommunen. Kommunens/stadsdelens hemsidor ger däremot ingen information.

Mat, vatten och annat praktiskt

Öppettider och service är säsongsstyrt - ta själv reda på vad som gäller. Bra information kan finnas på framför allt donso.org (2009) men även styrso.nu. Vatten går att fylla på från vattenslang i de större hamnarna. Där finns även sopkärl och ofta grundläggande service vissa tider. Av hamnarna är det lättast är att gå iland från kajak på Styrsö Bratten där det finns en liten sandstrand. I Donsö hamn finns bäst möjligheter att handla mat. I Tången på Styrsö finns en bensinstation. Söndagar är det mesta stängt.

De större öarna trafikeras med färja som utgår från Saltholmen (se vasttrafik.se). Varma och soliga dagar är parkeringsmöjligheterna obefintliga nära Saltholmen och spårvagnarna överfyllda - planera med goda tidsmarginaler!

På flera öar ska det finnas "sopmajor" som också fungerar som torrdass (men räkna inte med att de verkligen finns eller har den standard du kanske förväntar dig).

Tältning

Utanför naturskyddade områden gäller allemansrätten utan inskränkning, förutom på Känsö (Militärt område med landstigningsförbud) samt Asperö och Köpstadsö där kommunen i sin information angivit tältningsförbud. Några bra platser finns på Galterös södra strand, norra Rivö (fyra massgravar finns på ön), Långholmen mellan Köpstadsö och Knarrholmen, Stora Rävholmen, Styrsö södra strand (Brännholmsviken) samt Lilla Mosskullen i närheten av Styrsö Bratten. Ibland är stränderna nedskräpade - små strandstädningsaktioner uppskattas. Öarna hålls för övrigt öppna av betande får, och kanadagässen trivs också...

Hyra kajak

Möjlighet att hyra kajak (2009) finns på Styrsö, i Önnered och i centrala Göteborg (Lilla Bommen). Aktuella kontakt-, prisuppgfiter, kursutbud och villkor får du via uthyrarnas hemsidor. Ju fler kajaker som ska hyras desto tidigare behöver du i allmänhet boka. Uthyrarna kan också ge tips om platser att besöka samt tältningsmöjligheter.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!