Nyheter > Fyrplatsen Pater Noster får ny operatör

Fyrplatsen Pater Noster får ny operatör


Foto: Erik Nissen Johansen

Pater Noster lyste upp de farofyllda vattnen utanför Marstrand mellan 1868 och 1977. När fyren togs ur drift började den förfalla, men räddades av frivilliga krafter och återinvigdes 2007. Fyrplatsen förvaltas av Statens Fastighetsverk och genom åren har olika verksamheter bedrivits på ön. Med en ny operatör med bred kompetens är målsättningen att sätta Pater Noster på den internationella kartan som en unik svensk kustdestination. 

Bakom satsningen står entreprenören Olle LangeniusMirja Lilja Hagsjö - driftsansvarig, Zana ”Sassa” Usorac - restauratör och sommelier, Frida Langenius och Carl Sylvan - sjötransporter och havsupplevelser, samt Erik och Elisabeth Nissen Johansen från Stylt. 

”Vi vill ge fler möjlighet att upptäcka detta fantastiska svenska kulturarv” säger Mirja Lilja Hagsjö, ansvarig för driften av boende, restaurang och kafé, möten och aktiviteter på ön. ”Detta blir ett ställe med hemkänsla snarare än ett hotell, inspirerat av öns och den gamla fyrmästarbostadens spännande historia.”

Renoveringen av fyrmästarbostaden har påbörjats och redan under sommaren har de första gästerna välkomnats och fått en försmak av vad som komma skall. Under 2021 ska allt stå färdigt. 

Prisbelönade designbyrån Stylt ansvarar för koncept och inredningsdesign. 

”Platsens natur och kulturhistoria, otillgängligheten och det utsatta läget i yttersta havsbandet är oslagbara kvalitéer som lyfts fram i vårt arbete” säger Stylts grundare Erik Nissen Johansen. ”Pater Noster har potential att bli en av Sveriges mest omtalade destinationer.”

Liksom tidigare kommer Hamneskär och Pater Noster att vara ett utflyktsmål för alla, där inte minst en ny högkvalitativ kaféverksamhet utgör ett stort bidrag till platsen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!