Nyheter > Friluftsstipendiater utsedda

Friluftsstipendiater utsedda

Branschorganisationen Svenskt Sportforum har nu utsett årets friluftsdagsstipendiater. Nio klasser kommer att få gratis bussresa, skidhyra och liftkort i en närbelägen skidbacke. Detta gör Svenskt Sportforum i samarbete med SLAO, Svenska Idrottslärarföreningen och Skistar.
 
Friluftsdagsstipendiet instiftades för fem år sedan för att hjälpa skolor och elever att få komma till snön och skidbacken. Många elever får aldrig chansen att åka skidor, och det gäller förstås framför allt de vars föräldrar inte har någon relation till vinterfriluftsliv, eller inte har råd att betala skidresor.
 
– Att få göra så att barn får uppleva skidåkning, kanske för första gången, är något av det roligaste och viktigaste vi gör, säger Claes Forsberg, VD för Svenskt Sportforum. De foton och brev vi får efteråt från lärare och elever visar på en sådan glädje så man blir alldeles varm i hjärtat.
I år får alltså cirka 350 barn chansen att åka skidor i en skidanläggning i närheten och genom åren har långt över 1 000 barn getts denna möjlighet genom friluftsdagsstipendiet. Band de över 100 ansökningar som kom in i år, har juryn valt ut följande nio skolklasser:

                                              
Smedbergsskolan, Vansbro  -  Branäs

åk 4,5 Holmesskolan, Torsby kommun - Hovfjället

Klass 8c Rönnenskolan, Malmö - Isaberg

9A Perslundaskolan, Ockelbo -  Järvsöbacken

Bogesundsskolan år 4-6, Ulricehamn -  Mullsjöbacken

Grundsärs mellan- & högstadie, resursskolan, Borlänge -  Romme Alpin

Förberedelseklass + (9b), Karlskoga -  Storstenshöjden

Kvinnebyskolan, Linköping -  Tolvmannabacken

Sverigefinska skolan, klasserna 4-9, Upplands Väsby -  Väsjöbacken
 
– När vi väljer ut stipendiater tittar vi framförallt på var behoven är som allra störst, säger Claes Forsberg. Det är alltid ett svårt jobb, och vi önskar att vi kunde ge alla som vill en härlig dag i skidbacken. Vi får skicka en passning till våra beslutsfattare, inte minst utbildningsminister Jan Björklund, att se över detta; vi kan inte fortsätta försumma friluftsdagarna som vi nu gör i svensk skola, avslutar Claes.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar