Första svenska mästerskapet i vintersimning

Av: admin

4-5 februari 2012 kommer det första svenska mästerskapet i vintersimning att genomföras i Skellefteå. Denna sport, som är världens coolaste, är stor i Finland, Ryssland och Baltstaterna och nu är det dags för svenskarna att krypa ner i isvattnet. Bakom arrangemanget står Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner, som är ansluten till International Winter Swimming Association.

Vinterbad och vintersimning aldrig varit en del av den svenska kulturen. Det tänker emellertid Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner bidra till att ändra på. Den 4-5 februari 2012 genomförs det första svenska mästerskapet någonsin i vintersimning. Platsen blir i Skellefteälven mitt inne i Skellefteå, strax nedanför Bryggarbacken.

– Platsen är bland de bästa i Sverige att genomföra en tävling i vintersimning på eftersom publiken får en mycket bra utsikt från älvbrinken, säger Lars Westerlund, ordförande i Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Mästerskapet är även öppet för utländska simmare som då tävlar i en internationell klass. Och en hel del sådana lär det bli. Arrangörerna hoppas speciellt på många finska deltagare.

– I Finland finns 150 000 aktiva vinterbadare och cirka 500 000 som doppar sig regelbundet i kallvatten, berättar Jarkko Enqvist, sekreterare i den arrangerande föreningen.

Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner specialstuderade årets finska mästerskap i vintersimning, som genomfördes i Joensuu, för att lära sig mer om hur ett sådant arrangemang går till.

– Där fick vi många idéer och många internationella kontakter, berättar Mikael Nilsson, som är kassör i föreningen.

Världsstjärna deltar i tävlingen
 Det är Sveriges främsta långdistanssimmerska Anna-Carin Nordin som är nominerad till 2011 års World Open Water Swimming Association Award, WOWSA. 2010 slog hon Sally Bauers svenska rekord från 1951 över Engelska kanalen och i år har Anna-Carin simmat mellan Sverige och Finland och korsat Molonkai kanalen på Hawaii. I januari är det VM i vintersimning som gäller och sedan SM-tävlingarna i Skellefteå.


I samband med Masters-SM i mars fick Anna-Carin Nordin ta emot Svenska Simförbundets Mastersstipendium 2011. Motiveringen var att hon lyckats slå det svenska rekordet över Engelska kanalen. 12 timmar och 59 minuter tog det för henna att avverka den 34 kilometer långa sträckan mellan Dover och Calais.

I höst blev hon den 18:e personen i världen som korsade Molokai kanalen som ligger mellan två av Hawaiiöarna. 18 timmar och 22 minuter tog den simturen.

Nu är det VM i vintersimning, som genomförs i Jurmala i Lettland i slutet av januari, som gäller. Sedan deltar Anna-Carin också vid SM i vintersimning i Skellefteå. Här handlar det förvisso bara om att simma 25 meter.

– Men det kan också bli aktuellt att hon i samband med SM-tävlingarna simmar en längre uppvisningssträcka, berättar Lars Westerlund, ordförande i Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner som arrangerar SM-tävlingarna.

Siktar på VM-tävlingar

Meningen är att det ska genomföras SM-tävlingar i vintersimning varje år.

– Dessa kommer att hållas på olika platser i landet. Men i Skellefteå ska vi varje år att arrangera Scandinavian Open. Dessutom har vi ansökt om att här få arrangera VM 2016 i Skellefteå, säger Lars Westerlund.

 Men nu är det först och främst SM som gäller. Föreningen har fått entusiastiska partners i Skellefteå kommun, via fritidskontoret och tekniska kontoret som ställer upp med sina resurser. Destination Skellefteå hjälper till med marknadsföring och paketering av resor och boende. Dessutom finns föreningen Skelleftesim med för att sköta allt praktiskt kring tävlingen.

– Vi har samlat ett fantastiskt team som har erfarenhet av stora tävlingar och arrangemang, konstaterar Jarkko Enqvist.

– Ett exotiskt och spännande arrangemang som säkert kan locka en hel del turister till Skellefteå och ge regionen bra PR, menar Maria Rautio, Destination Skellefteå.

– Fritid Skellefteå är alltid intresserade av att få hit evenemang. Att det sedan är spektakulärt och kan bli återkommande höjer bara vårt intresse. Vi backar upp arrangemanget med de insatser vi kan, säger Leif Gustafsson, fritidschef i Skellefteå.        

Föreningen har även fått en hel del hjälp från studenter vid upplevelseproduktionsprogrammet vid Luleå tekniska universitet och förstudien till SM-tävlingen genomfördes via ett Trekom Leader-projekt i regi av Gold of Lapland.

Den internationella definitionen på vinterbad är att simma utomhus när temperaturen i vattnet är under +10 grader. Vid svenska mästerskapet i vinterbad simmar man 25 meter i iskallt vatten. Trots de kalla temperaturerna säger reglerna att deltagarna bara får ha på sig vanliga badkläder, tillsammans med badmössa och glasögon.

– Badmössa är mycket viktig eftersom den största delen av kroppstemperaturen försvinner från huvudet. Simsättet är vanligt bröstsim, men med huvudet ovanför vattnet, berättar Mikael Nilsson.

Hel armé med funktionärer

För att hålla den 25 meter långa bassängen, med sju banor, fri från is ska man använda man en bottenluftare. Dessutom kommer det att finns en hel ”armé” med funktionärer som håller undan isen med krattor och snöskovlar.

Två dykare klädda i våtdräkter och med tillgång till syrgastuber kommer att finnas på plats under tävlingarna, liksom akutsjukvårdare.

Man tävlar efter ålder. Yngre än 20 år, 20-30 år, 30-40 år och därefter indelas de tävlande i intervaller om fem år. I Finland brukar gruppen 50-55 vara den största och det är en ganska jämn fördelning mellan kvinnor och män.

– Den äldste deltagaren vid finska mästerskapet i Joensuu var 86 årige Erkki Makkonen som simmade 25 meter på 1,12,9. Snabbaste man hade tiden 16,3 och snabbaste kvinna sam på 21,3 sekunder, berättar Jarkko Enqvist.

Förutom individuella lopp genomförs även stafetter med fyra tävlande i varje lag där minst en av simmarna måste vara kvinna.

En studie gjord av forskaren Pirkko Huttonen, vid Uleåborgs universitet, som följt 100 vinterbadare, män och kvinnor, 12-71 år, visar att deras blodtryck sänks, att man blir mer tåligt mot kyla och dessutom klarar stress bättre om man badar i isvak minst fyra gånger per vecka.

– Dessutom fungerar vinterbadet som en naturlig föryngringsmetod eftersom rynkorna slätas ut, avslutar Lars Westerlund.

Mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Vinterövernattning

Natten mellan 19-20/3 spenderades ute vid upplandsleden.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.