Artiklar > Dagstur Stigfjorden i härlig vårsol!

Dagstur Stigfjorden i härlig vårsol!

Av: Inge Bäckström

Vi (Jan F., Björn A. och undertecknad,) anländer Röra Strand som ligger idylliskt beläget på norra änden av Tjörn. Vi sjösätter kajakerna från båtrampen och riktar kajakstäven västerut, mot öppna havet, som är målet för dagen.
Stigfjorden mellan Tjörn & Orust ligger öde och stilla så här tidigt. Det råder västlig vind ca 5 – 7 m/s och ca 12 grader varmt. Det är kallt i vattnet, inte badvänligt precis. Jan är med sin nyinköpta torrdräkt bäst utrustad för det kalla vattnet. Jag väljer min tunna vindjacka istället för paddeljackan. Vi ska ju varken rolla eller bada, men man vet ju aldrig?

Solen flödar generöst från en klarblå himmel. Kan man ha det bättre, trots att vi paddlar i motvind? Vi passerar Kälkerön och paddlar mot sandstranden på Lyrös sydöstra udde för att avnjuta den första fikapausen. Idyllen avbryts för en kort stund medan de dyrare och större fritidsbåtarna drar förbi. Vi är däremot betydligt skonsammare mot den ömtåliga miljön i våra kajaker! Eller? Nåväl, vi fortsätter mot det öppna havet, och i takt med de rytmiska paddelrörelserna har den värsta vardagsstressen släppt. Pulsen och musklerna slappnar av, trots att det emellanåt känns som att skutta nedför en puckelpist när vågorna kommer från olika håll! Jag filosoferar kring Björns citat från Afrika, som han berättade under fikapausen; ”att man inte ska gå fortare än att själen hinner med”. Utmärkt filosofi!

Vi når södra änden av Mollön och välkomnas av dyningar som är ljuvligt skönt att rulla över.
Vi kryssar fram mellan skumkaskaderna från bränningarna som slår upp mot skären med jämna mellanrum. Respektfullt njuter vi av detta vackra skådespel. Ingen av oss tillhör ”rockhopparna”, men däremot fascineras vi av när havsvågor bryter och skummar över ett skär! Jag är inte ändamålsenligt klädd om jag skulle kapsejsa? Ja, ja tänker jag! Vurpade igår med racecykeln och har fortfarande ont i min högra axel. Så, förutsättningarna att göra en Eskil är inte det bästa just nu! Men, tänker jag, värre vågor än detta har jag allt brottats med, och på varsin sida om mig har jag två mycket duktiga kanotister och kamraträddare om jag skulle misslyckas med rollen, vilket känns trygg!

Vågdansen varar i ca 20 – 30 minuter och därefter snirklar vi oss in öster om Slubbersholmen. Här ligger havet spegelblankt och stilla, och vi ser varken båtar eller ett myller av badgäster, vilket är det naturliga under en vacker och varm sommardag. Nu har vi hela härligheten för oss själva, och det är mycket värt! En frihetskänsla som för min del är ovärderlig. Med andra ord, trivselfaktorn har nu nått sin absoluta klimax. Vi landar på sandstranden. Grillen tänds. Vi slöar och återhämtar oss efter ca 15 km paddling i motvind! Grillar och avnjuter god mat och dryck i kamratlig samvaro.

Tiden medger inte att runda Mollön, så det blir samma färdväg tillbaka till Röra Strand.
Tar på mig paddeljackan för säkerhets skull! Tiden går fort när man är lycklig, och inget undantag nu när vi i medvinden paddlar hemåt. Solen skiner fortfarande från en klarblå himmel. Väl framme i Röra Strand strax efter klockan 17.00 tonar mörka moln upp från väster. En utmärkt tajmning kan man säga. Turen blev en rejäl aptitretare inför den förestående St: Anna turen om två veckor. Tack Jan och Björn för en underbar kajak- och friluftsdag på soliga Stigfjorden maj 2003.

Text
Inge Bäckström
Göteborg 2003-05-12
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in