Boknytt

Här är en bokblandning med böcker om prepping, kajakpaddling och vandringar i Stockholmstrakten.

Av: ulindh

Från Norstedts förlag kommer den alldeles nyutgivna boken Krishandboken av Niklas Kämpargård och boken om Prepping av Anna-Maria Stawreberg som kom ut hösten 2017.

Det här är en alldeles färsk bok om hur vi ska ska hantera en katastrof eller en oförutsedd händelse. Som friluftsmänniska så har vi väl en viss beredskap med både friluftskök och annan bra utrustning hemma, men för att klara 3 dygn eller 72 timmar behövs lite mer förberedelse. 

Om Sverige drabbas av ett långvarigt strömavbrott blir följderna snabbt besvärliga. På bara några timmar blir det kallt inomhus, vattnet slutar att rinna ur kranen och maten tar snabbt slut i både kylskåp och skafferi. Det finns ett växande intresse för att i högre grad kunna klara sig och sin familj på egen hand om en krissituation uppstår.

Med Krishandboken får du bättre koll på hur du ska tänka vid olika katastrofscenarier. Allt från hur du håller värmen inomhus till hur kroppen reagerar fysiskt och psykiskt i en kris. Det finns avsnitt om första hjälpen liksom om hur du klarar den personliga hygienen eller matlagning utan vatten. Pedagogiska åtgärdsscheman för naturkatastrofer eller strömavbrott ingår också. Många skulle inte klara de 72 timmar på egen hand som myndigheterna förväntar sig av oss. Med Krishandboken kommer du närmare målet.

Den här boken i samma ämne kom ut i oktober 2017, den skiljer sig från Krishandboken genom att den varvar information och praktiska tips med möten med ett antal svenska preppare som delar med sig av sina erfarenheter och tankar kring att förbereda sig för en krissituation av något slag. 

En preppare har bunkrat färskvatten och konserver. De riktigt seriösa lämnar staden och flyttar ut på landet till ett hus med egen brunn och större möjligheter att ta sig igenom civilisatoriska sammanbrott.

I boken får vi möta ett antal svenska preppare som delar med sig av hur de går till väga för att vara förberedda vid alla typer av katastrofer. Det är kvinnan som jobbar på UD, ensamstående mamman som preppar med barnen, pensionären som blir alltmer självförsörjande på sin odling och paret som lagrat 400 liter vatten i sin lägenhet. Men boken är också en praktisk handbok med en mängd värdefulla tips på hur man överlever, håller värmen, lagrar vatten eller klarar sig mentalt i en kris. 

Calazo förlag har kommit ut med några nya böcker. Nu när våren snart är på ingång så kommer Stora boken om kajakpaddling och Vandra i Stockholm ut.

Stora boken om kajakpaddling Det är den mest omfattande boken om kajakpaddling som någonsin publicerats på svenska. Boken tar upp allt du behöver veta oavsett om du precis har köpt en kajak, planerar en vintertur eller vill komma igång med kajaksurf.
Författaren Staffan Ekholm har över 25 års erfarenhet av kajakpaddling.

Stora boken om kajakpaddling är rekommenderad litteratur för kurser och examinationer inom 
Paddelpasset för havskajak. Paddelpasset är Svenska Kanotförbundets version av EPP (Europeiska paddelpasset). Boken rekommenderas även som litteratur för blivande examinatörer och havskajakledare.

Stockholm har fantastiska förutsättningar för vandring! Här finns livliga skärgårdsmiljöer och ensliga sprickdalssjöar, urskog och öppen ängsmark. Ofta är det nära till bra restauranger och caféer. Lägg till mängder av markerade leder kring mysiga friluftsgårdar – och allt samlat inom en radie av fem mil från Sergels torg.

Den här boken beskriver 62 vandringar som du kan göra över dagen från centrala Stockholm. Turerna varierar i längd från några kilometer till över två mil. Vissa vandringar går bra att göra med lätta löparskor medan andra kan kräva kängor och ryggsäck. Med några få undantag kan du ta dig till alla vandringar med kollektivtrafik.

Vandra i Stockholm har kommit till med hjälp av flera författare, men huvuddelen har skrivits av Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2018-03-15 10:34   barfoten
72 timmar har blivit en vecka. Försvarsberedningen föreslog vid årsskiftet att enskilda personer ska ha ett ansvar att försörja sig själva i en vecka. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvarsberedningen-presenterar-delrapport-om-civilforsvaret
 
2018-03-15 14:06   seobserver
Det är märkligt att vare sig För din säkerhet på Svenska Försvarsutbildnings förbudet agerat ännu eller att Utsidan redaktion sprider felaktig information.
Men en vecka är vad som gäller numera.
Med 4 p i hushållet blir det i vatten minimum 140 liter.
 
Svar 2018-03-16 11:47   tomhylsan
MSB hade en kampanj förra året, med bl a videor på YouTube, att hushållen ska klara sin egen försörjning under 72 timmar. Nu verkar man inte vilja ge en fix tid längre.

"Vi har varit noga med att tala om minst 72 timmar eller ”en tid” eftersom vi ser en risk med att människor låser sig för mycket vid tidsaspekten."

https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Krisberedskap/MSBs-krisberedskapsvecka/Fragor-och-svar-om-krisberedskapsveckan/

Som nämnts är nog vatten det som hushållen är sämst på att ha hemma. Biltemas 12-liters dunk är lätt att förvara. Minst tre liter dricksvatten per person och dygn behövs.
 
2018-03-16 19:48   seobserver
Mins fem liter vatten per person och dygn är vad som behövs Carl Fredrik!
 
Svar 2018-03-17 09:25   tomhylsan
3 liter vatten att dricka samt 2-3 liter för matlagning och hygien. Per person och dygn.
 
2018-03-24 08:00   seobserver
Därav våra 150 kg 10 kg dunkar och minst 140 l vatten för 4 personer.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.