Bok- och kartnytt

Calazo förlag har släppt en ny Flora för fjällvandrare och en bok om Vildmarksmedicin samt kartor med mer detaljer i skala 1:50.000. Nicotext förlag har gett ut boken "Din skogshandbok".

Av: ulindh

Flora för Fjällvandrare

Nog är vi många som fascineras av att se små blommor i den karga och ofta ogästvänliga miljön när vi vandrar i fjällen. Hur ofta vet du vad det är för blommor och växter du träffar på?

Den här floran utgår från fjällvandrarens perspektiv och beskriver 200 både vanliga och mindre vanliga växter som finns i den skandinaviska fjällkedjan. I boken finns både bilder och fakta, även extra hjälpmedel för att skilja likartade växter åt. I slutet av boken finns ett färgregister där du kan söka på blommans färg för identifiering.

Författarna Eva Wallstam, Bo Stenson och Lisa Öberg har tillsammans gjort en färgsprakande och inspirerande flora som utgår från fjällvandrarens perspektiv.

Vildmarksmedicin

När vi är ute i naturen och rör oss i miljöer långt från vardagens bekvämligheter och olyckan är framme, kan det dröja länge innan hjälpen kommer fram.

Boken om Vildmarksmedicin handlar om sjukvård med begränsade resurser på otillgängliga platser. Vildmarksmedicin är ett ämne som är ganska nytt i Sverige och som omfattar mer än traditionell första hjälpen.

I boken får du hjälp att göra en analys av riskerna för den tur du planerar. Hur sannolikt är det att något inträffar? Hur lång tid skulle det ta för hjälpen att nå fram?

Du får lära dig de arbetsprinciper och minnesregler som räddningspersonal använder, effektiva handläggningar för skador på olika delar av kroppen och hur du kan bedöma vanliga symptom som huvudvärk och magont och känna igen allvarligare tillstånd som kräver omedelbar evakuering.

Boken tar även upp höjdsjuka, dykmedicin, febersjukdomar, vattenrening, brännskador, värmeslag, nedkylning, insektsbett med mera.

Författaren Olivia Kiwanuka är läkare och forskar inom neurokirurgi. Hon har specialistkompetens i bergsmedicin (DiMM) och Dykmedicin (EDTC/Försvarsmakten) och har utbildat både privatpersoner och andra läkare inom vildmarksmedicin och som expeditionsläkare har hon hjälpt såväl otränade nybörjare som proffsäventyrare att uppnå sina mål på ett säkert sätt.

Kartorna Ammarnäs - Hemavan och Saltoluokta - Kvikkjokk finns nu utgivna i Tyvek i skala 1:50.000. 

De här kartorna innehåller mer information än de i skala 1:75.000 eller 1:100.000. Det finns mer detaljer om exempelvis vattendrag och blockmark. Med den ökade detaljrikedomen är den utmärkt att ha med när du gör turer som kräver mer information om terrängen, till exempel vid toppturer, eller vid fiske och för att leta efter bästa stället att vada över en fors.

Mer information om kartorna och böckerna på Calazo.

Din skogshandbok - En överlevnadshandbok för survivalister och andra skogstokiga.

Din skogshandbok är en praktisk handbok för den som inte tidigare vart ute så mycket i naturen och riktar sig mer till inbitna stadsbor som vanligtvis skulle gå vilse på sin egen bakgård utan en smartphone. Boken innehåller en mängd olika tips om hur du klarar dig med enkla medel i skogen. Du lär dig att göra upp eld, bygga läger, knyta knopar och att använda första hjälpen om olyckan är framme. 

Mer information om boken.

Provläs lite i boken här.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.