Bloggar > Sams-Adventures

Sams-Adventures

En förlängning av bloggen, Sams-Adventures, en blogg om inspiration och äventyr.

Tillbaka i verkligheten av internet.

Nu är jag tillbaka i världen baserad på nätet och sitter i Kathmandu efter närmare två och en halv månad ute i en bergsby i östra Nepal.

Patle. En plats där jag levt och verkat som utbildare i engelska och bassanitet på en grundskola.

Jobbet har varit bland det svåraste och enklaste jag gjort i mitt liv, då nivån av engelska som behövt läras ut är grundläggande men att försöka göra detta med hjälp av folk som knappt själv pratar engelska och översätta till det inhemska språket har visat sig ha sina brister.

Hela vistelsen kommer att komma upp med tiden på min blogg. Sams-Adventures.com

Samtidigt som jag har undervisat har jag även varit en västerländsk dokumenterare av två olika projekt som pågått och fortfarande pågår i Patle.

Ett vägprojekt där en väg har byggts, som har underlättat transport och i längden kommunikation med närområdet och transportled till närliggande byar och städer ligger nu öppen.

Skolprojektet kommer att bli klart i sin första fas under en snar framtid, då det bara är taket på skolbyggnaden som saknas i nuläget.

När jag lämnade Patle sattes takstommen på plats och takplattorna var på väg från Kinzi, närliggande byn.

Detta gör att snart påbörjas fas två av skolbyggnadsprojektet. Mer om detta längre fram.

Nu sitter jag och sammanställer från min tid i byn och väntar på att det blir dags att ta sig till flygplatsen imorgon för hemresa.

Jag har spenderat närmare tre månader i detta först främmande land, men som jag har börjat förstå mer och mer ju längre tid jag spenderat här.

Utvecklingen är på väg till landsbygden!

Postat 2017-03-05 10:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Educate Nepal!

I morrn... I morrn bär det av. Då har dagen kommit som jag tänkt på, längtat efter, fruktat sedan den där dagen i Stockholm då jag träffade honom. Pemba Sherpa, på Haglöfs brand store efter en föreläsning av honom och Robin Trygg, där dem berättade om Nepal och situationen efter jordbävningen som inträffade där i början av 2015.

Pemba berättade även om ett eget projekt som han personligen var involverad i, i sin hemby Patle som ligger 15 mil öster om Kathmandu gav han bort en bit land som han ärvt till staten så att dem kunde bygga en ny skola på en säkrare plats än var den gamla skolan hade legat innan.

Detta fångade mitt intresse och efter föreläsningen så tog jag kontakt och presenterade mig och vad jag höll på med just nu och att jag inte hade några större planer inför vintern.

Detta resulterade i att vi kom överens om att jag skulle komma ner till Patle och utbilda i engelska på skolan.

Nu nästan fem månader senare så är det dags. Imorgon lyfter planet från Köpenhamn som ska ta mig ner till Kathmandu via Dubai. Detta kommer att vara ett trail and error projekt där jag kommer få göra situationsanpassade lösningar till det mesta gällande utbildningen och egentligen hela vistelsen i Nepal.

Detta kommer att skrivas och uppdateras om på lite olika sociala medier där folk kan följa arbetet, utvecklingen av utbildningen och min tid i Nepal.

Instagram: Samadventurer, Samsadventurefoods

Facebook: Sams-Adventures, Educate Nepal

Blogg: Sams-Adventures.com

Postat 2016-12-11 20:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lugnet före stormen

Två arbetsdagar kvar och två lediga innan det är dags... På måndag vid den här tiden befinner jag mig på Kastrup för att bege mig till Nepal, och Patle!
 
Allt är klart med papper, vaccinationer och bagen är packad. Allt som är kvar nu är väntan på att få lämna.
Avsked av kollegor och vänner man inte hinner se innan man lyfter tillsammans med förberedelser inför tiden efter att jag kommer hem igen avlöser varandra.
 
Plan A, Ab och B planeras för att likt en färdigpackad ryggsäck tas upp när jag åter kommer tillbaka från Nepal och minska tiden av ovisshet och lösdrivning innan nästa projekt drar igång.
 
Just nu är det mycket som är oklart om tiden efter Nepal. Ska jag skaffa ny bil? Ska jag ta mig upp till Stockholm och Vildmarksmässan samma vecka som jag kommer hem?
 
Ska jag tacka ja till det eventuella jobberbjudande som förhoppningsvis dimper ner i mailen nästa vecka och då revidera packningen till lätta kläder och klick-in skor?
 
Ska jag planera in fjällvistelse på egen hand?
 
Ska jag anta dem guideningsförfrågningar som har kommit in, eller låta dem passera till någon passande kollega?
 
Detta är frågor som kommer att ta upp mesta delen av restiden till Nepal och säkert en del av den lediga tiden nere på plats.
Säkerhetsplaner, geografiska eftersökningar och aktivitetsplanering kommer avlösa meningsuppbyggnad och ordförståelselektionerna.
 
Det är en lugn tid just nu men som snart kommer att utbytas av förvirring, flightnummer, gater, skolbarn, främmande språk, sol, värme och annorlunda kulturer.
...I can´t wait!
 

Postat 2016-12-08 19:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fjällräven Polar

Igår öppnade ansökan för Fjällräven polar. Ett event där vanliga personer får chansen till att med hjälp av hundspann ta sig 300 km i den arktiska miljön av Norra Norge och Sverige.

Just nu när jag försöker komma åt mer information på deras hemsida så ligger den nere pga. att den har crashat av alla som varit intresserade av eventet.

fjallraven

Men i det stora hela handlar det om att vanligt folk ska få chansen att uppleva den norra delen av Sverige och samtidigt kanske göra något dem aldrig tidigare gjort.

Detta drivs av Fjällräven som dessutom står för mycket av utrustningen och allt som tillkommer i form av kostnader för eventets deltagare. Som det verkar är detta ett eftertraktat event.

För att få bli en av deltagarna ska man på något medialt vis, bild eller video och text berätta varför just  du ska få vara med. Sedan sker en röstning som man själv får pusha för på sitt egna vis och den som har flest röster vid antagningen blir vald.

Dessutom väljer även Fjällräven själva ut en deltagare från varje land, vilket gör att man medverkar i landslag om två personer.

wp-1476616400024.jpg

Tyvärr kommer 2017 års tävling att hållas för kort in på efter att jag kommer hem från Nepal så detta kommer bli ett framtidsprojekt. Under tiden ska jag försöka planera in ett nytt äventyr till nästa sommar/höst beroende på hur jag kan lösa detta med jobb, pengar etc.

Madl...

https://sams-adventures.com/

Postat 2016-11-18 09:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

FJäll och Äventyrsledare

Idag gör vi det väldigt kort och typiskt studentaktigt för att dra ut på det lite till.

Länken till min fristående blogg: Sams-Adventures

Inlägg om tiden som studerande på Älvdalens utbildningscentrum hos Äventyrsledarna.

Postat 2016-11-09 22:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista