Bloggar > plask

plask

vad finns på andra sidan ?

Hälleskogsbrännans naturreservat i Västmanland

Efter den stora branden beslöt sig Länsstyrelsen för att göra ett reservat av den södra delen av brandområdet. Det är intressant att följa områdets utveckling. I början var det rätt deprimerande med mängder av svartbränd skog. Men nu har växtligheten tagit fart.

Den södra delen av brandområdet är orörd skog där man låtit dom döda träden stå kvar. Man har gjort ett visst röjade för att säkra vägarna men annars är området orört.

Norr om reservatet har man avverkat den brända skogen. Detta område påminner mer om ett månlandskap.

Enklast tar man sig runt med cykel gärna en Mtb typ av cykel eller något liknande. På vissa ställen har man lagt ut klippsten har man för tunna däck kan man få punktering.

Cyklar man kan man ta sig från Ramnäs via Öjesjön och sedan in till reservatet. Bilderna är tagna i helgen från området vid Grävlingsberget

http://www.lansstyrelsen.se/Vastmanland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/surahammar/halleskogsbrannan/Pages/default.aspx

Postat 2016-06-28 19:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kanumesse 2011

Dags för årets Kanumesse i Nurnberg. Mässan är en branch mässa för kanotfolk mestadels Europa men även Nordamerika. Jag har åkt på mässan några gånger med Trapper-killarna. Den här gången åkte jag med Tahe. Efter att Tahe köpt Trapper frågade man mig om jag ville hjälpa dom med några modeller och på den vägen är det.  

I år hade Kober 120års jubileum. Ganska imponerade faktiskt 

Här har vi en riktig legend Rob Foley mannen bakom kajaken Inuk. Rob har en väldigt unik stil och man känner igen hans konstruktioner direkt. Numera jobbar han med firman Kayak Pro

En annan duktig konstruktör är Shane Benedict. Liquidlogik kajakerna är alltid snyggt designade och han har en personlig stil. Bilden är usel måste köpa en ny kamera

Rider of the year 2011 Dane Jackson Vilket land han kommer från får ni gissa själva.

http://vimeo.com/29070922

Jackson är framförallt kända för sina freestylekajaker. Kajaken på bilden är en kajak som heter Rock Star. Den är otroligt minimalistisk och funktionell inget trams helt enkelt.

En av mässans höjdpunkter var att få se Eric Jackson paddla.  Jag beställde omgående hans Strokes and Concepts.

Att se amerikanarna är alltid roligt dom har alltid en possitiv energi som är inspirerande

Mässans tyngdpunkt ligger på Fors och touringpaddling eller vad tyskarna kallar kanu wandern. Lite trist att inte racing är mer närvarande skulle varit kul att se Vajda och Nelo. Det är förvånansvärt få som paddlar fors men dom har en förmåga att synas. Touring paddlarna är den tysta majoriteten.

Tahe ligger i framkanten när det gäller material nytt för i 2012 är ett vacuminjeserat  miljölaminat blandannat bestående av linne.

Dom forna öststaterna börjar få ordning på sin turism om än i en blygsam skala. Men andelen återförsäljare ökar stadigt. 

Den svajiga världsekonomin gjorde att mässan kändes lite avslagen 

Hans Friedel

Postat 2011-09-29 06:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rövallsmossen Stingsmossen

Mellan Ramnäs och Surahammar ligger Rövallsmossen Stingsmossen Naturreservat. Just nu är skaren hård och det går fint att äka skidor.

Mossarna är orörda dock hör man 66ans brus i bakgrunden och det är sällan man ser folk i området. Dock såg jag några skidspår. Området är någon dryg mil i omkrets. Och lämpar sig fint för en dagsutflykt

 

Det finns många djurspår i området fråmst spår efter älg; rådjur. Men det finns även lo. 

Skatefri zon. 

Jag testade att filma medans jag åkte skidor resultatet blev sådär. Jag tog ett vanligt stativ och fäste det i ryggsäcken

http://www.youtube.com/watch?v=TbJ6jIpbO5A

Hans Friedel

Postat 2011-03-16 21:40 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Västerås-Birka-Stockholm

Ett väder och tidsfönster gjorde att jag och Anton fick några dagar över. Vilket passade fint för en tur till Stockholm. Vi tänkte paddla via Strängnäs och även gå iland på Birka. Man kan paddla över Hjulsta också det är på ett ut.

 Vi startade på Onsdag eftermiddag från Björnön. Det var varmt och i princip vindstilla. Så det gick fort att passera Granfjärden som är den större fjärden innan man kommer till Strängnäs. Öarna runt Hallingen är populära bland fritidsbåtsfolket. Vi går iland på en liten strand på västra delen av ön. Vi fixar tll lite mat men klockan är inte så mycket så vi fortsätter in i Strängnäsfjärden.

 Det är skönt och svalt att paddla på kvällen. Vi har reflexer på västarna men någon form av ljus skulle inte varit fel. Nu paddlade vi efter stränderna men ändå.

Strängnäsfjärden är vassrik och det är svårt att hitta tältplatser dock finns det några badplatser man kan tälta på.

Vi äter frukost vid Klosterruinen vid Kungsberg. Ruinen ligger vackert vid fjärden. Även om man inte är speciellt religös är det svårt att inte bli berörd av platsen.

Nu sätter vi av mot Strängnäs. Jag testar en ny paddel vilket gjort att jag fått skavsår. Så det passar bra att gå iland i Strängnäs. Vi hittar en bra upptagningsplats ganska nära centrum. En snabb fika nere i hamnen och en snabb inköpsrunda så är vi färdiga.

Nästa anhalt är Stallarholmen. Strängnäsleden är tätt trafikerad och det är lite som att cykla på E4an.

Efter Stallarholmen kommer vi ut på Prästfjärden som är en ganska stor fjärd. Just nu ligger den helt stilla och vi pekar in oss på Birka som skymtar i fjärran. Vi stryker norra delen av Ridön

Efter idogt paddlande är vi framme på Birka. Resurangen har grillkväll vilket passar oss finemang allt paddlande har gjort oss hungriga. Vi passar på att kika runt lite på ön innnan maten.

Vi startar hyffsat tidigt nästa morgon innan den värsta hettan sätter in. Det är fortfarande stilla

Efter Björköfjärden kommer vi in i Ekeröleden som vi sedan följer hela vägen in till Långholmen där vi blir hämtade. Även Ekeröleden är tättrafikerad under sommaren och trafiken ökar ju närmare Stockholm. Där ser vi också de första kajakerna. Under hela turen ser vi bara två kajaker tills vi kommer till Stockholm.

Första dan paddlade vi ca 30km andra dan ca 45km och sista dan ca 30km. Vi är ganska vana paddlare och vi gillar att röra på oss. Vi paddlade i princip hela tiden. Förutom paus för mat. Vi hade också väldans tur med vädret hade det varit mer motvind hade det nog tagit längre tid. Vi hade nog kunnat paddlat längre sträckor men det kräver nogrannare planering av rastplatser och sovplatser. skall man paddla 50-60km/dag har man inte tid att snurra runt och leta men det gör ju också paddlingen lite tristare.

Det är också viktigt att man har låg vikt på kajak och packning. Att släpa runt onödig vikt är bara tungt och onödigt. Jag har själv kollat lite på lättviktsfolket och försöker undvika att släpa med onödiga prylar.

 Hans Friedel

   

Postat 2008-07-28 15:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Master of water

Master of water är en kul tillställning om man gillar att se forspaddling. Man tävlar i 3 grenar Cross, Störtlopp, Freestyle. Tävlingen är lättsam och vänder sig till alla.

Samtidigt med tävlingen pågår även festivalen DaFlo.

Dom flesta aktiva valde att tälta på Wålsteds gärde medan vi lite mer seriösa ( vi och Smålänningarna :) valde att tälta brevid Färnforsen

Tävlingen är typisk forsaktigt organiserad "öhhh skall inte du starta nu" "är det någon som sett Larsson?". Dock är stämningen god och Erik Westberg är en duktig speaker som håller ihop programmet. Dock borde man helt klart fixa till åskådarläktarn om man vill ha fler åskådare

Anton tyckte Speederracet var roligast Speedern är en typ störtloppskajak i plast den är ungefär lika stadig som en slalomkajak men betydligt raskare

På Söndagen tränade vi i Kärringforsen. Där finns en trevlig slalombana och vatten nivån var alldeles lagom. Längst forsen finns även många trevliga bakvatten som man kan simma/paddla in i. På eftermiddagen blev det ett magnifikt åskväder (om man gillar sånt). Nöjda och belåtna åkte vi sedan hem

 Hans Friedel

Postat 2008-07-27 08:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 Nästa Sista 

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!