Här lägger jag bilder och dokumentation från några turer jag gjort.

Glad skåning som bor i Östersund.

Har tidigare bott i Uppsala, Lund, Malung och lite utomlands. Jobbar med naturvägledning. Utbildad naturguide på flera sätt och är aktiv som sådan ibland också.

Bilder, filmre och text från min turer lägger jag i blogg eller på https://www.facebook.com/per.sonnvik/photos_albums

Användarnamn: personnvik

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Långfärdscykling, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Löpning, Segling, Utförsåkning, Resor, Familjen, natur, miljö, dans och släktforskning.

Mer på profilsidan


2024:
April, Maj, Juni

2019:
Maj

2018:
April

2016:
April, Maj

2015:
April, December

2014:
September

Kanadensarpaddling med tält på Svartsjöarna

Det gick 23 dagar mellan att jag skejtade med skidor på sjön och att det var varmt badvatten i den. Det blev en fin solopadddling med tältning på Svartsjöarna 24 och 25 maj. Mycket fågel och en del fina insekter. Och några sköna bad. Området är en pärla nära Östersund.

Fredagskvällen började med ett skönt häng med fru och barn på en udde i Mellansvartsjön. Vi badade i det varma vattnet, åt god mat och hade det riktigt bra. 

När familjen gav sig hemåt fortsatte jag i min kanot med att paddla på de spegelblanka vattenytorna för att njuta av fågelsång och vackra vyer. 

Jag hade på min skidtur 1 maj (23 dagar tidigare) spanat in en udde i Södra svartsjön som skulle kunna vara fin för tältning. För att komma mellan sjöarna började jag med att paddla i den lilla ån mellan dem, men kom snart till ett ställe där ån smalnade av och jag drog upp kanoten. Det var lätt att dra den lilla kanoten på myren till nästa sjö.

Mängder med fåglar sjöng och jag hörde orrspel från åtminstone två håll.

När jag kom fram till udden hörde jag orrspel väldigt nära på andra sidan sjön. Jag tänkte komma lite närmre och titta på det från sjön. Men orrarnas fest flyttade (inte pga av mig) så jag tog istället sikte på en ensam orrtupp i en tall, som jag kom väldigt nära när jag gled fram tyst med min kanot.

En magiskt fin kväll på sjön med flera orrspel runt om. Morkulla som flög förbi.

Blåbärslundmätare.

På lördagsmorgonen tog jag en promenad längs sjökanten, innan jag i kanot utforskade sjön och dess öar vidare.

Nordisk kärrtrollslända
Från södra till mellersta sjön kunde jag paddla i ån, förutom vid två gamla broar som jag fick dra förbi.
Fiskgjuse


Ån mellan mellersta och norra sjön började bra, men sedan kom jag till en stor låg bro med en tall som ramlat rakt över. Det blev utmanande att ta sig förbi, men gick till slut.

För att sedan komma tillbaka till mellersta sjön drog jag kanoten på land istället för att ån än en gång.

Den fina turen avslutades med ett skönt bad.

Violett guldvinge

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-05-27 22:49   OBD
Tack för väldigt fina bilder.
 
2024-05-30 17:26   aahnesjo
Ett vackert reportage med mycket fina bilder, lockande tur! Många mindre åar kommer i år ha mycket träd över sig efter den varmkalla snövintern.
 

Läs mer i bloggen

Skärgårdspaddling i Näkten med familjen

Det här blev en kul tur med familjen i två kanadensare. Vi tältade på en liten ö, utforskade några till, åt god mat och hade det allmänt bra. 7-8 juni.

Familjepaddling på Sännån för Friluftsfrämjandet

Vi var två familjer som tillsammans höll i en organiserad kanadensarpaddling för Friluftsfrämjandet 26 maj. Vi paddlade Sännån, som ligger öster om Bräcke. Ån rinner stillsamt med sitt klara vatten genom skogslandskapet. Vi hade en lång lunchpaus vid Skåsjön. En riktigt fin dag blev det, med många nöjda deltagare.

S:t Olavsleden

Denna pilgrimsled har länge lockat mig och nu har jag börjat springa på den. Det känns som en lagom utmaning att lite då och då springa delar av den och samtidigt får jag uppleva ett varierande natur- och kulturlandskap. Praktiskt nog ligger det fler järnvägsstationer längs leden vilket underlättar logistiken.

6 juni blev det en fin tur på S:t Olavsleden. Jag sprang mellan Mörsil och Nälden. Alltså mot den tilltänka riktningen, vilket gör att man behöver vara extra uppmärksam var leden viker av. För att skyltarna och markeringar är uppsatta så att de ska ses från andra hållet.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.