Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


70 meter upp och sen ner igen!

 

Välbehållen men aningen sliten är man efter två veckor i de jämtländska skogarna. Fjälledarlinjen är numera också forsrännare och klippklättrare av rang! Vi har haft en rätt så krävande tid, men det torde vara snudd på brottsligt att klaga när det värsta man råkat ut för är lite vatten i örat, några myggbett och ett eller annat sting av höjdrädsla ;-)

Vecka 22 inleddes med en felkörning på omkring 25 mil! Vi lyckades hamna i Borgafjäll, en visserligen vacker plats som jag hoppas få besöka igen, men eftersom vi hade avtalad tid på Hilleberg på Frösön så började handsvetten tillta något. Väl på Hillebergs kontor så fick vi en genomgång av deras tältkollektion och deras arbete med att förse oss friluftsnördar med tält i världsklass. Sedan bar det av till Undersåker där vi skulle bo och paddla fors de närmaste fem dagarna. Detta visade sig bli en av de absolut roligaste veckorna hittills och det var många i klassen som övervann sin osäkerhet kring att bland annat välta upp-och-ner fastspänd i en forskajak… i en fors.

 

Kursen fokuserar på att på ett säkert sätt ta turister ner för forsen i olika farkoster så vi paddlade både gummibåt, forskajak och 2-manna duckies (uppblåsbar kanot). Eftersom säkerheten alltid står i centrum i forssammanhang tränade vi mycket på kamraträddning med kastlina, hur får man upp en simmare ur vattnet, hur vänder man en båt som hamnat upp-och-ner, vattenläsning och mycket, mycket mer.


 

Jag sitter fram till vänster med gul hjälm :-)

 

Något nedkylda men med stora leenden på läpparna packade vi ihop våra saker på söndagen för att åka de ca 12 milen till Stugun där klätterkursen skulle börja dagen efter. Vi hade redan innan delat i klassen i grupper baserade på färdighetsnivå och skulle alla genomgå Svenska klätterförbundets Grundkurs i klippklättring, fortsättningskurs samt Räddningskurs 1. Allt på en vecka….

Detta visade sig återigen (någon som är förvånad???) bli en fantastisk vecka!

Jag har fått lära mig att övervinna min höjdrädsla genom att backa upp säkerhetssystem med mera säkerhet, mer träning och att lita på sin replagskamrat! På räddningskursen, som var den roligaste tycker jag, fick vi bland annat simulera att andremannen skadat sig, lära oss att antingen fira upp honom eller att lösgöra oss ur systemet och fira oss ner till honom. Därefter bygga ny standplats och ta oss ner (med en medvetslös kompis hängandes i selen) till marken.

 Svinigt kul!!!! Men det blev, efter alla varianter på firningar och olika knutar, något snurrigt i huvudet och detta är något som jag definitivt behöver öva mer på i framtiden.

 

 

 

Om man i början på veckan hade sagt att jag skulle klättra en kilsäkrad 70 meters led som andreman hade jag förmodligen ifrågasatt om personen som gjorde uttalandet var i klar i huvudet, men ett par fantastiska klätterdagar senare stod jag där vid insteget till Röde Orm! Cool känsla!!!

 

 

Japp, detta summerar det första året vid Fjälledarlinjen i Storuman. Det har varit ett av mina absolut bästa år hittills! Nästa termin inleds för min del av turer i Jämtlandsfjällen, sarek och en glaciärutbildning i Tarfala. I sommar blir det några veckors jobb i Funäsdalen och en roadtripp genom södra Sverige för att krama på vänner och familj.

Sommaren avslutas sen med ICEBUG24, en 24 timmars fjällorienteringstävling! Det ultimata seghetstestet om ni frågar mig. Jag och Joel ställer upp som ett lag och hoppas att ni hejar på oss den 31/7... och ett dygn frammåt. Kolla gärna in deras hemsida. www.icebug24.com

 

Vi ses och hörs snart igen!

 

KRAM!

 

//M

 

 

 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-06-08 17:08   Håkan Friberg
Vadå? Ska du få BETALT för att göra det här sen? Vad ska du då göra på din fritid???
;-)
 
2009-06-09 12:59   OlaDv
Ha Ha. Helt fantastiskt, tror knappt det är sant. Ha så fortsatt kul!
 
2009-06-12 10:12   Islusen
Jämtland är bra, eller hur? :)
 
2009-06-13 00:39   seobserver
Uppenbart har du trampat på rätt banaskal, grattis!
 

Läs mer i bloggen

Om stegjärn, isyxor, fågeljakt och Robinson i Västerbotten

 

Hemkommen från några riktiga actionveckor där jag fått kasta mig över isklyftor, visat mig macho med hagelgeväret och levt robinsonliv i de västerbottniska skogarna. Här kommer det; norra europas längsta inlägg. Håll tillgodo.

SAREK – abnormt stora älgar och storslagna vidder

 

Sitter och snorar ner tangentbordet efter att ha dragit på mig en elakartad form av älginfluensan i Sareks nationalpark. Det känns dock väldigt värt efter alla storslagna djur- och naturupplevelser som jag haft de senaste tio dagarna.

med cykeln på axeln i jämtlandsfjällen

 

Jag är nyss hemkommen från en för mitt vidkommande ganska misslyckad fjälltur. Efter en fantastisk och avkopplande medeltidsvecka i Visby tog jag vägen via Östersund och min lillasyster för att ta mig till Sylarna och min första vecka tillsammans med klassen efter ett långt sommaruppehåll.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.