Fjällisar 2017-18

Bloggar > Fjällisar 2017/18

Fjällisar 2017/18

Berättelser och erfarenheter från oss som går fjäll- och vildmarksledarlinjen 2017/18 på Malungs folkhögskola. Friluftsliv & ledarskap med fjället, skogen och vattnet som studielokal.

Friluftsdag 5 oktober Placerad på karta

Vi fick i uppgift att anordna en friluftsdag för hela skolan. Vi delade in oss i grupper och varje grupp bestämde vad de ville erbjuda för aktivitet. Tillsammans kom vi fram till följande aktiviteter: Paddeltur, soluppgångstur, rallarvandring, klättring, utsiktstur och vandring i Sälenfjällen.

Jag och Rebecca höll i vandringen i Sälenfjällen. Vi valde att gå Södra Kungsleden, runt Östfjället, en led som är 9 km lång med varierande terräng. Det var mycket som skulle förberedas inför dagen; vi såg ut lämpliga rastplatser för fika och lunch, vi läste på om Sälens historia och läste om de växter som finns i Sälenfjällen.

Vi var sju stycken som skulle vandra och vi började vandringen från Högfjällshotellet i Sälen klockan 10. Vi gick i lugnt tempo upp till vårt första rastställe där vi fikade i solen, sedan fortsatte vi vår vandring på fjället mot Östfjällsstugan. När vi gick längs med leden pratade vi lite om blommor och träd. Väl framme vid Östfjällsstugan åt vi lunch och njöt av det fina vädret. Efter lunchpausen vandrade vi vidare mot Gruven. Vi stannade efter ca en timmes vandring för att ha en meditationspaus då vi satt tysta för oss själva och tittade ut över det fina landskapet, därefter fortsatte vi gå den sista biten av leden. Klockan 15 var vi tillbaka vid Högfjällshotellet.

Det var några av deltagarna som aldrig hade vandrat i fjällen förut så för de var det här en helt ny upplevelse. Alla hade uppskattat att det var en vandringstur som var lätt men samtidigt utmanande. Det var en lätt vandring på det viset att leden var väldigt snäll, den gick inte brant uppåt och var inte för lång. Utmaningen var att det var väldigt varierande terräng, det växlade mellan asfalt, grus, stenar samt myrmark.

Alla var väldigt nöjda med dagen och vi hade väldigt tur med vädret!

/ Ida

Postat 2017-11-12 22:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Förberedelser inför friluftsdag

Inför skolans annalkande friluftsdag som vi på Fjäll skulle ordna så hade vi tid för förberedelser. Jag (och min bil) fick följa med Ida och Rebecca och testvandra slingan Södra Kungsleden i Sälenfjällen. Sträckan är ca 9 km och på mitten finns en liten stuga där vi tände braskaminen och tog en härlig lunchpaus. En helt vanlig skoldag, vilket bilden ovan visar. :D

Någon dag därefter åkte Jocke, Otto och jag till naturreservatet Lybergsgnupen, ca 2 mil norr om Malung, för att reka inför vår aktivitet "utsiktsturen". Gnupen är en 200 m hög bergsklack med ett brant stup mot öster. Det var en strålande vacker dag och vi bjöds på mildvid utsikt över Dalarna i vackra höstfärger. Vandringen upp och ner var lätt men rätt blöt så det var en bra påminnelse om att rekommendera vandringskängor till deltagarna.

Även själva friluftsdagen blev en vacker solig dag och deltagarna fick en fin upplevelse av att vandra genom urskogsliknande miljö till den vackra utsiktshöjden där vi fikade och grillade korv. De fick även prova att göra upp eld med tändstål och fick höra lite kulning över vidderna för att knyta an till fäbodskulturen i området.

/Essa

Postat 2017-11-12 22:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Paddlingsteknik - kanot & kajak

Hannibal berättar om strömmande vatten.

Kajaktur i höstens vackra färger.

Lunchpaus i skogen.

Genom vatten och vassen med friluftskompisar.

Postat 2017-11-12 21:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vadning med Daniel i farliga vatten Placerad på karta

Torsdag 21 september samlades vi utanför vårt kanotförråd. En spänd väntan var över, idag skulle vi vada i Västerdalälven. Ett vad som sannolikt skulle leda till bad. Vi hade ett väder som vi vid den här tiden hade vant oss vid i Malung… Regntunga moln med kyliga vindar. Och alla vi visste att den mörka älven skulle kyla ner oss än mer.

Alla fick våtdräkt och en flytväst, sen packade vi in oss i bussen. I bussen på väg till forsen var det nervöst men förväntansfullt. Vi diskuterade vad vi hade packat, någon av oss hade glömt sitt underställ… jag hade glömt ett extra par skor. Men vi löste det kamratligt genom att låna av varandra.

När vi var framme övergick vår spända väntan till tristess av Hannibals teoretiska babbel. Vi skulle lära oss läsa av forsen. Var, när och hur kan vi komma över denna fors. Jag och Daniel bildade par, vi ritade av forsens mönster på ett A4 papper. Vår taffliga beskrivning nedkletat med en sämre tuschpenna blev mycket uppskattat av kursföreståndaren. “Det här är top of the line” sa Hannibal.

Sen var det dags att hoppa i vattnet. Kylan från det iskalla vattnet slog mot mina fötter och sakta kröp det upp under våtdräkten. Efter en stund var det som om kroppen vant sig vid kylan, nu fick vi istället försöka parera hala stenar och en allt mer tilltagande fors.

Jag och Daniel vågade oss allt längre ut. Med en stav i handen och Daniel som stöd bakom mig gick det bra. Det var kallt när man kom till den klassiska “pungen når vattnet nivån”, men vi kände oss trygga och gick längre ut.

Vi hade kommit långt när jag till slut tappade fotfästet… Forsen slet med sig mina fötter och jag försökte krampaktigt få mitt fotfäste tillbaka. Daniel, denna tyska man, var en klippa och han fångade upp mig i min prekära situation. Vilket fick våra vänner närmare stranden att brista ut i skratt. Det hade sett ut som jag framåtböjd vilat mig med min rumpa i en inbjudande position för Daniels finare regioner.

Slutet gott allting gott, efter att jag blött ner mig lite mer återfick jag fotfästet. Vi tog oss in till land och återförenades med våra vänner. Med skratt och ett torrt ombyte på åkte vi sen hem för att äta lunch i trevligt sällskap.

/ Kristofer

Postat 2017-11-12 21:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista 

Logga in