Fjällisar 2017-18

Bloggar > Fjällisar 2017/18

Fjällisar 2017/18

Berättelser och erfarenheter från oss som går fjäll- och vildmarksledarlinjen 2017/18 på Malungs folkhögskola. Friluftsliv & ledarskap med fjället, skogen och vattnet som studielokal.

Friluftsdag 5 oktober Placerad på karta

Vi fick i uppgift att anordna en friluftsdag för hela skolan. Vi delade in oss i grupper och varje grupp bestämde vad de ville erbjuda för aktivitet. Tillsammans kom vi fram till följande aktiviteter: Paddeltur, soluppgångstur, rallarvandring, klättring, utsiktstur och vandring i Sälenfjällen.

Jag och Rebecca höll i vandringen i Sälenfjällen. Vi valde att gå Södra Kungsleden, runt Östfjället, en led som är 9 km lång med varierande terräng. Det var mycket som skulle förberedas inför dagen; vi såg ut lämpliga rastplatser för fika och lunch, vi läste på om Sälens historia och läste om de växter som finns i Sälenfjällen.

Vi var sju stycken som skulle vandra och vi började vandringen från Högfjällshotellet i Sälen klockan 10. Vi gick i lugnt tempo upp till vårt första rastställe där vi fikade i solen, sedan fortsatte vi vår vandring på fjället mot Östfjällsstugan. När vi gick längs med leden pratade vi lite om blommor och träd. Väl framme vid Östfjällsstugan åt vi lunch och njöt av det fina vädret. Efter lunchpausen vandrade vi vidare mot Gruven. Vi stannade efter ca en timmes vandring för att ha en meditationspaus då vi satt tysta för oss själva och tittade ut över det fina landskapet, därefter fortsatte vi gå den sista biten av leden. Klockan 15 var vi tillbaka vid Högfjällshotellet.

Det var några av deltagarna som aldrig hade vandrat i fjällen förut så för de var det här en helt ny upplevelse. Alla hade uppskattat att det var en vandringstur som var lätt men samtidigt utmanande. Det var en lätt vandring på det viset att leden var väldigt snäll, den gick inte brant uppåt och var inte för lång. Utmaningen var att det var väldigt varierande terräng, det växlade mellan asfalt, grus, stenar samt myrmark.

Alla var väldigt nöjda med dagen och vi hade väldigt tur med vädret!

/ Ida

Postat 2017-11-12 22:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Förberedelser inför friluftsdag

Inför skolans annalkande friluftsdag som vi på Fjäll skulle ordna så hade vi tid för förberedelser. Jag (och min bil) fick följa med Ida och Rebecca och testvandra slingan Södra Kungsleden i Sälenfjällen. Sträckan är ca 9 km och på mitten finns en liten stuga där vi tände braskaminen och tog en härlig lunchpaus. En helt vanlig skoldag, vilket bilden ovan visar. :D

Någon dag därefter åkte Jocke, Otto och jag till naturreservatet Lybergsgnupen, ca 2 mil norr om Malung, för att reka inför vår aktivitet "utsiktsturen". Gnupen är en 200 m hög bergsklack med ett brant stup mot öster. Det var en strålande vacker dag och vi bjöds på mildvid utsikt över Dalarna i vackra höstfärger. Vandringen upp och ner var lätt men rätt blöt så det var en bra påminnelse om att rekommendera vandringskängor till deltagarna.

Även själva friluftsdagen blev en vacker solig dag och deltagarna fick en fin upplevelse av att vandra genom urskogsliknande miljö till den vackra utsiktshöjden där vi fikade och grillade korv. De fick även prova att göra upp eld med tändstål och fick höra lite kulning över vidderna för att knyta an till fäbodskulturen i området.

/Essa

Postat 2017-11-12 22:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Helags 6-14 september Placerad på karta

Vi kickstartade vårt utbildningsår med att åka till nordvästra Härjedalen och göra en 9 dagars vandringstur kring Helagsfjället. Den kallades ”sommarfjälltur” men vi insåg rätt snart att det inte handlade om något sommarväder direkt. :) Några av fördjupningseleverna som gått året innan berättade om deras tur året innan och hur de njutit av sol och t-shirtväder. Vi hade regn. Rätt mycket regn. Och extra mycket regn just i början. Tuff start. Men som de säger: det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Och vi har ju ändå valt en friluftsutbildning, så lite nederbörd skulle vi väl tåla. Förutom några dagar med "erkänt pissväder", så hade vi i övrigt ändå ”lagom trist och mulet” för det mesta och mot slutet också en del soliga stunder!  

Vi utgick från en parkering som kändes lite som mitten av ingenstans och vandrade de första dagarna västerut mot Helagsfjället. Vi gjorde två eller tre övernattningar längs vägen och bodde ihop i tältlag om tre. Dag två slog vi läger vid en otroligt vacker fjällsjö där vi (de modiga) passade på att bada – kyligt, men efteråt var man skönt varm i nya torra kläder och dessutom lite fräschare än innan. :) Vi fick lära oss att passa kartan och navigera med kompass, lära oss om glaciärer och vår lärare Hannibal visade varje dag några nya växter i vår fjällflora.

När vi kommit fram till Helagsområdet skulle varje tältlag göra en egen liten tur med övernattning och genomtänkt färdplan. Sedan skulle hela gruppen samlas igen dagen efter i ett basecamp en bit från fjällstationen i riktning mot Helags glaciär. Nu var det så att i mitt tältlag hade vi Ida och då hennes fot var skadad så blev vår egentur mycket kort (Ida tajmade in att dag 1 kliva lite snett i trappen utanför dörren och på väg mot bilen). Det uteblivna äventyret var dock ingen jättestor sorg då det vid just denna tidpunkt blåste starkt och regnade i sidled. Vi tog oss därför de futtiga kilometrarna vi behövde för att inrätta oss i Helags Fjällstations varma och bekväma soffgrupp resten av dagen. Gulaschsoppan och koppen med varm choklad och grädde gav en inre lycka som vi sent ska glömma. För att inte tala om våfflan! Den våfflan… :D 

Glaciärfärd! Turens avslutande dagar bestod av att vi fick varva dagsutflykter utifrån vårt basecamp med att turas om att vandra upp på glaciären i mindre grupper. Inbundna i rep och med stegjärn och isyxor i högsta hugg testade några att för första gången färdas på glaciäris. Vi provade oss fram genom att med stegjärnen gå i olika riktningar och olika lutningar och så småningom genom mindre issprickor och tunnlar. Vi fick även prova på hur det kändes att bli nedfirad i en glaciärspricka, att bli hängandes i denna och sedan uppfirad igen av kompisarna i replaget. För andra var detta inte första gången på glaciär och kunskaper och erfarenheter delades. Vi alla hade väldigt roligt!Topptur! Näst sista dagen gjorde några av oss slutligen Helagsfjällets topp på 1797 möh. Det var tufft, men lönade sig flerfaldigt, då himlen bokstavligen öppnade sig just när vi nådde toppen. Denna gång var det solen som bröt igenom på en blå himmel och vi hade plötsligt en magnifik utsikt åt alla håll – det var otroligt och oförglömligt!

Sammanfattat var sommarfjällturen både lärorik och väldigt rolig. Vi lärde känna varandra bättre och när vi kom hem igen kändes det redan som vi var rätt tajta de flesta. En särskild kärleksrelation uppstod mellan tältgrannarna Team Team och Dream Team och dessa tältlag förblev ”neighbours” under hela resan. 

/ Essa

Postat 2017-11-12 21:40 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera