Fjällisar 2017-18

Bloggar > Fjällisar 2017/18

Fjällisar 2017/18

Berättelser och erfarenheter från oss som går fjäll- och vildmarksledarlinjen 2017/18 på Malungs folkhögskola. Friluftsliv & ledarskap med fjället, skogen och vattnet som studielokal.

Friluftsdag 5 oktober Placerad på karta

Vi fick i uppgift att anordna en friluftsdag för hela skolan. Vi delade in oss i grupper och varje grupp bestämde vad de ville erbjuda för aktivitet. Tillsammans kom vi fram till följande aktiviteter: Paddeltur, soluppgångstur, rallarvandring, klättring, utsiktstur och vandring i Sälenfjällen.

Jag och Rebecca höll i vandringen i Sälenfjällen. Vi valde att gå Södra Kungsleden, runt Östfjället, en led som är 9 km lång med varierande terräng. Det var mycket som skulle förberedas inför dagen; vi såg ut lämpliga rastplatser för fika och lunch, vi läste på om Sälens historia och läste om de växter som finns i Sälenfjällen.

Vi var sju stycken som skulle vandra och vi började vandringen från Högfjällshotellet i Sälen klockan 10. Vi gick i lugnt tempo upp till vårt första rastställe där vi fikade i solen, sedan fortsatte vi vår vandring på fjället mot Östfjällsstugan. När vi gick längs med leden pratade vi lite om blommor och träd. Väl framme vid Östfjällsstugan åt vi lunch och njöt av det fina vädret. Efter lunchpausen vandrade vi vidare mot Gruven. Vi stannade efter ca en timmes vandring för att ha en meditationspaus då vi satt tysta för oss själva och tittade ut över det fina landskapet, därefter fortsatte vi gå den sista biten av leden. Klockan 15 var vi tillbaka vid Högfjällshotellet.

Det var några av deltagarna som aldrig hade vandrat i fjällen förut så för de var det här en helt ny upplevelse. Alla hade uppskattat att det var en vandringstur som var lätt men samtidigt utmanande. Det var en lätt vandring på det viset att leden var väldigt snäll, den gick inte brant uppåt och var inte för lång. Utmaningen var att det var väldigt varierande terräng, det växlade mellan asfalt, grus, stenar samt myrmark.

Alla var väldigt nöjda med dagen och vi hade väldigt tur med vädret!

/ Ida

Postat 2017-11-12 22:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Förberedelser inför friluftsdag

Inför skolans annalkande friluftsdag som vi på Fjäll skulle ordna så hade vi tid för förberedelser. Jag (och min bil) fick följa med Ida och Rebecca och testvandra slingan Södra Kungsleden i Sälenfjällen. Sträckan är ca 9 km och på mitten finns en liten stuga där vi tände braskaminen och tog en härlig lunchpaus. En helt vanlig skoldag, vilket bilden ovan visar. :D

Någon dag därefter åkte Jocke, Otto och jag till naturreservatet Lybergsgnupen, ca 2 mil norr om Malung, för att reka inför vår aktivitet "utsiktsturen". Gnupen är en 200 m hög bergsklack med ett brant stup mot öster. Det var en strålande vacker dag och vi bjöds på mildvid utsikt över Dalarna i vackra höstfärger. Vandringen upp och ner var lätt men rätt blöt så det var en bra påminnelse om att rekommendera vandringskängor till deltagarna.

Även själva friluftsdagen blev en vacker solig dag och deltagarna fick en fin upplevelse av att vandra genom urskogsliknande miljö till den vackra utsiktshöjden där vi fikade och grillade korv. De fick även prova att göra upp eld med tändstål och fick höra lite kulning över vidderna för att knyta an till fäbodskulturen i området.

/Essa

Postat 2017-11-12 22:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Paddlingsteknik - kanot & kajak

Hannibal berättar om strömmande vatten.

Kajaktur i höstens vackra färger.

Lunchpaus i skogen.

Genom vatten och vassen med friluftskompisar.

Postat 2017-11-12 21:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera