Om att förbereda och träna upp mig till tidigare goda fysik & mentalitet. Läsåret 09/10 pluggar jag Fjällsäkerhet och ledarskap vid Älvdalens utbildningscenter

Varit naturintresserad sedan barnsben. Nu flitig arrangör av egna turer och mycket aktiv filuftsare. Bästa vän och trogen följeslagare är blandrashunden Kaspar. Erfarenhet från svenska/norska fjällen sommar och vinter. Talar norska.
ny profilbild från 080825.

Användarnamn: POA9

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Aktiv fotograf.

Mer på profilsidan


Okända vägar eller paradiset runt knuten!

Lite av varje

 

Torsdag 29

Det är skönt att vara ute i naturen igen och stimulerande att jobba mot ett bestämt mål. Smolk i bägaren är att jag sliter med en ond muskel i höger vad. Väldigt lägligt är pappa här så han masserar mina vader. Jag slutar tidigare från jobb och tillsammans går vi lilla rundan utan packning. Efter flera dagars regn är det äntligen uppehåll men disigt och grått. Jag går i skaljacka. Mörkret kommer extra tidigt och vi kommer hem precis när det skymmer.

 

Lördag 01

I min planering att komma i form ingår också att aktivt gå ner i vikt. I dag väger jag exakt 100 kg enligt badrumsvågen. En bit kvar till målet men det går neråt.

 

Tisdag 04

Går sportigt rundan i totalt mörker så när som på min pannlampa som jag har ställt på lägsta effekt. Kan nu vägen utantill. Jag går i fleece utan packning i god fart med Kaspar kopplad till min livrem och svänger fritt på armarna.

 

Onsdag 05

Utsidan.se m.fl. arrangerar ”höstens häftigaste föreläsningskväll” i Göteborg och det måste jag vara med på. Staffan Widstrand får mig att vilja mer, t.ex. har jag länge varit intresserad av att rida i naturen. Hög tid att planera in detta för nästa år. Kul uppslag på betal-aktiviteter men väl mycket tjat om ekoturism och reklam för researrangörer. Renata Chlumska är huvudorsaken till att jag är här och hon pratar om sin resa USA runt för egen kraft. Hon berättar om anpassningar hon gjort från sin ursprungliga plan vilket jag gläder mig åt att höra. Det har jag ju också gjort med Landborgsvandringen, Helsingborg. (Se fredag 23:e nov) Får en pratstund med Renata efter föreläsningen och det är sent när jag kör därifrån. Sover över hos en kompis i Göteborg. Svårt att somna, tankarna far runt längs USAs gränser i Renatas fotspår. Tittar på DVDn om hennes äventyr mitt i natten och äter lite vaniljyoghurt. Blir till sist morgon. På hemvägen kompletterar jag min vinterutrustning med ullstrumpor och fingervantar på Taiga i Varberg

Okända vägar eller paradiset runt knuten! 


Torsdag 06

Hemfärden går bra och jag längtar efter att få komma ut i naturen efter att ha kört hela förmiddagen. Klockan är 12, det är plus 6 grader, mulet och lite blåsigt, klart kännbart på öppna platser. På ryggen lastar jag 9 kg packning, mestadels fotoutrustning. I dag skall jag utöka rundan lite. Jag ser en avtagsväg. ”Den har jag aldrig gått förut, så den följer jag och ser var jag hamnar” bestämmer jag mig för i ett infall av spontanitet. Jag ser direkt tydliga spår från vildsvin och rådjur, hästar och en motorcykel i den mjuka marken. Hittar ett rådjurskranium som jag fotograferar. Kommer så småningom fram till ett ”skogsdelta” med flera småvägar genomkorsade av bäckar. Här känner jag igen mig. Här har jag gått förut.

 

Jag går i bara fleecetröja och kortärmad piké. Det börjar regna fast solen skiner. Det kan inte bli långvarigt bedömer jag. Inte lönt att ta på regnjackan. Min hund Kaspar får upp vittring och stöter upp ett rådjur på 5 meters håll. Vi går tillbaka och förbi där jag impulsivt vek av och förbi där jag brukar svänga av. ”Tar jag nu ett steg till går jag längre bort än jag tidigare varit förut” (hemmavid) som Sam sade till Frodo. Vi går till den avtagsväg jag på kartan hemma planerat att följa. En titt på kompassen visar att vi går rakt västerut, kartan har jag hemma. Det är ett idiotsäkert område med en väg i rak nord-sydlig linje jag skall träffa på andra sidan skogen.

Vägen svänger kraftigt mot norr och går rakt igenom en mosse. På mossen växer små tallar och jag ser flera jakttorn. Älgmarker!

Nikon D200, Nikkor 70-200 2,8

 

Mitt ute i detta ingenstans sitter en ekorre snyggt utsågad med motorsåg ur en stubbe. Vi fortsätter och kommer upp vid en liten vacker sjö. Jag är helt hänförd över den fina naturen. Vi har nu gått i så rakt nordlig riktning att jag först inte känner igen mig när vi kommer ut på landsvägen. Snabbt orienterar jag mig och vet (efter att ha kört runt med bilen och rekat och kollat avstånd) att vi har en lång transportsträcka längs landsvägen hem. Kaspar dricker rikligt ur sjön hemmavid men har varit svårflörtad med det tidigare under turen.

 

Vi har marscherat i ett sträck utan egentliga raster men med två vätskepauser och några fotopauser. Jag har gått utan tejp om hälarna men det bränner under fötterna. Ett blivande problem vid längre turer. Vi har gått ca 1,5 mil på 3 timmar. För första gången är Kaspar trött. Jag stretchar lite. Märker redan att träningen gör nytta. Lilla rundan på 5,5 km känns som ingenting. Kaspar är redan rejält musklad. På kvällen lägger jag upp 7 slingor i olika längd via Eniros karta. Summeringen av dagens vandring är att jag följt okända vägar och hittat paradiset runt knuten.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-12-19 23:22   Islusen
Du ar minsann malmedveten som bara den! Men har roligt samtidigt, det ar ju anda det viktigaste...
 
2008-01-08 22:40   Öhrnell
Nyfiken på hur det går för dig... Jag ser att du är bekant med Tolkien. Mitt stående mantra när det börjar gå trögt för mig ute på vandring (läs: när jag är trött, har ont i fötterna och har för låg blodsockerhalt) är "Caradras". Bara tanken på att ta sig över det passet brukar få mig att bita ihop en stund till!
 

Läs mer i bloggen

På Karolinermark

Gästarrangemang vid Storulvån v 7 2010.

Fjällsäkerhetsutbildningen pågår för fullt sedan ht -09. Äventyren har varit många, ja så många att jag inte orkat prioritera bloggen sedan dess. Nu visar jag lite bilder från senaste turen i Jämtlandsfjällen varvat med en saxad text om Karolinernas dödsmarsch från samma område.

Karolinermarschen

 

Efter att hållit Trondheim belägrat utan framgång och med Karl XII skjuten drog sig generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt söderut med den slitna hären mot Haltdalen, Norge.

Bjärehalvön är fantastisk.

I "grym" form!

Nu vässar jag formen inför höstens KY-utbildning i Älvdalen. I helgen var jag ute på fotvandring på kryss över Bjärehalvön längs Skåneleden.

Fredag; Förslöv-Båstad över Hallandsåsen längs ”postrånarvägen”
Lördag;Båstad-Ängelbäcksstrand via vackra Greviebackar med övernattning på stranden.
Söndag följde jag kusten norrut till Torekov varifrån jag sedan tog bussen tillbaka.

RÖD-mycket aktiv, sportig.

Äntligen ändrat epitet från blå till RÖD samt uppdaterat profil-informationen. Med två turer på sex respektive fem dagar inom loppet av fyra veckor och fler på gång är jag starkare än på länge.

Arbetsnamnet på denna senaste turen är "mitt-i-veckan-vandring". En altenativ rubrik kan vara "från katastrof till succe" men trevligast låter kanske "Värmerekord på Aprilvandring" Läste på en löpsedel under hemresan att vi är "all time high" och ligger en halv grad över gamla rekordet sedan mätningarna började.

Fakta för övrigt är att jag vandrade mellan hemmet i Sjöhultet till Kaspars gamla familj i Billinge. Turen gick vi Klippan och upp på Söderåsen via Klövahallar, där jag följde skåneleden till Röstånga.


Tuffa "biologer"                                                            Dag 3, tisdag kl 15.03

Vid dammen i Klåveröd håller Lundastudenterna Alejandra, Luna & Marta på med biologiforskning, Pigmentering av plankton i olika stadier, eller menade dom djup? Levels i alla fall, min engelska var lite ringrostig! Kul hade dom och jag också, ända till Kaspar välte omkull en glasburk för studenterna...


Kaspar letar skorstenar.                                             Dag 3, tisdag kl 20.14

Klåveröd är ett fantastiskt naturområde där jag varit tidigare med barnen (bonusbarn). Senast letade vi efter skorstenar i skorstensdalen, se blogg "Nästan som LEGO" från oktober. Denna gången hittade jag faktiskt en skorsten. När du ser den behöver du i alla fall inte tvivla på om du kommit rätt, den är gigantisk och väl värd ett besök. Jag var så begaistrad av hela miljön att att vi stannade där för natten. Förklaringen bakom naturfenomenet är att lösare bergart vittrat och kvar blir en "skorsten" av hårdare berg.


Odensjön.                                                                  Dag 4 onsdag kl 13.38

En annan fantaskisk plats är Odensjön, En km NV om Röstånga. En gammal vattenfylld vulkankrater med skyddande omgivning som inbjuder till solbad och andra naturaktiviteter. Här stannade jag också för natten och sov över i det robusta vindskydd som strategiskt ligger placerat där kvällssolen dröjer sig kvar längst. En runda inom Röstånga blev det också för att köpa ett stort lass glass, dvs en halvliters GB, boderligt delad med hunden Kasper. Jag åt glassen och han tittade på!


Sällskaps"häst".                                                     dag 5 torsdag kl 08.46

Berikad på diverse upplevelser under min vandring, allt från trafikolycka i Kippan till "gräsare" i Odensjön, fullbordades min vandring med att stifta bekanskap med denna sällskapliga åsna. Klok EU-lagstiftning påbjuder att hästar skall ha sällskap och varför då inte av just en åsna!

Nu planerar jag för en helgtur på cykel om 14 dagar, häng med då!

Observera att alla mina bilder nu går att se i större format.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.