Om att förbereda och träna upp mig till tidigare goda fysik & mentalitet. Läsåret 09/10 pluggar jag Fjällsäkerhet och ledarskap vid Älvdalens utbildningscenter

Varit naturintresserad sedan barnsben. Nu flitig arrangör av egna turer och mycket aktiv filuftsare. Bästa vän och trogen följeslagare är blandrashunden Kaspar. Erfarenhet från svenska/norska fjällen sommar och vinter. Talar norska.
ny profilbild från 080825.

Användarnamn: POA9

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Aktiv fotograf.

Mer på profilsidan


Det stora i det lilla. Hajken dag 2.

Söndag 25/5 morgon

När en vaknar, vaknar alla. Så funkar det i tält. Vi var alla sugna på att komma upp och ut till den nya dagen så reveljen gick fort. Jag dukade fram frukost likt gårdagens kvällsmacka. Alla fick varsin smörgås men ingen hade direkt någon aptit så tidigt på morgonen, förutom jag då.
I stället gick vi på upptäcktsfärd längs vägen. Efter mindre än hundra meters promenad kom vi in i älgmarker där vägen går genom en liten mosse. Hunden Kaspar tyckte här var toppen och markerade för vilt direkt. Dock inget vi kunde se. Lilla Hanna gick vid min sida och höll mig i handen samtidigt som hon sjöng på en liten visa bara hon vet vad handlar om.

Till vänster om oss växte tätt med sly men på vår högra sida stod förkrympta tallar på myren och marken var täckt av ängsull? tror jag det heter. Vackert var det iaf när solen lyste på vita tussar på stråna. Det intresserade Hanna som plockade en blomma och satte i kläppen på blixtlåset. Sådan fägring lockade inte killarna utan dom plockade svamp på vägen. Liten, brun, trist, oätlig obetydlig svamp men det var det roligaste dom visste.
-Titta här vilken liten, utbrast Fabian.
-Men titta här då, här är en ännu mindre, svarade Andre.

Längre fram kom vi till det konstverk jag personligen beundrat så (se blogg 07-12-13). En ekorre utsågad direkt på stammen av ett träd, avsågat en meter över marken. Riktig motorsågskonst! Stolt visade jag upp ekorren för barnen. Ja, jo, dom tyckte iofs att det liknade en ekorre.
-Men vad är det här?
-Kom och titta!
Plötsligt visade barnen ovanligt stort intresse för ekorren. Trodde jag. I stället var det en luden fjärilslarv som satt PÅ ekorren som tilldrog sig deras intresse. Än en gång blev jag påmind om att barn ser saker med andra ögon. Ett barns ögon. Att se det stora i det lilla.

                                                                                                                  kl 08.02
Tillbaka vid baslägret serverade jag en andra frukost med Skånemejeriers extra fin youghurt 3,7% till hungriga barn. Därefter tog organisatören inom mig kommandot igen och ordnade så vi kunde diska i varmt vatten med diskmedel och diskborste i turordning. Hanna började. Hon gillar att greja med vatten så det var inga problem. Plötsligt gav hon ifrån sig ett illvrål. Då hade Fabian tröttnat på att vänta och löst problemet genom att ta diskborsten ifrån henne. Allt löste sig med lite konfliktmedling. Att sedan riva och packa tältet gick fort. Jag började också separera packningarna efter vad som skulle hem till mig respektive med barnen hem. Slutligen bar vi tillbaka stenarna från eldstaden och sopade igen alla spår efter vårt läger.

                                                                                                                  kl 11.20
Efter en liten bilresa fortsatte äventyret hos min kompis Mattias som har en gård med massa får. Totalt 52 stycken visade det sig. Utav dessa var 37 små lamm, mellan 4-6 veckor gamla.
-Lamm kallas fårets ungar upp till tolv månaders ålder, berättade Mattias.

Vi fick gå ut till fåren i hagen och klappa alla lammen. Dom var väldigt nyfikna på oss och kom fram och hälsade. Mattias hämta korn vi matade dom med och då åt dom ur våra händer. Hanna var totalt orädd och ville hela tiden ha mer korn att mata dom med. Gårdskatten, som utsett sig själv till flockledare höll ett vakande öga på oss.

Baggarna, en vit och en svart, gick i hagen bredvid. Dom matade vi genom staketet med färska växter. Sedan stångade dom varandra och då var vi glada över att vara på rätt sida av staketet. Dagen avslutades med att all fick åka en tur i Mattias fina traktor. En röd Valtra med frontskopa. Killarna var först lite reserverade inför överraskningen och lite blyga. När dom åkt varsin runda och Hanna och jag kom tillbaka efter vår åktur ville dom åka igen vilket ju var ett gott betyg. Vi fick dock tacka för oss för denna gång och påbörjade hemfärden.

                                                                                                                  kl 11.26
Det tog bara några minuter innan Hanna och Fabian somnade i bilen. Lite längre tid tog det för Andre men sen sov alla gott under hemfärden. Barnen är alltså inte mina, men ett gott skäl för mig att komma ut. Väl hemma hos deras mamma, som är min bästa vän, slocknade även jag av trötthet och fick vila en stund på soffan.
Snart, förhoppningsvis,  kan jag börja förbereda nästa äventyr.
Kanske redan i veckan...

Nikon D300. 24-70 mm. Polarisationsfilter.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-28 21:22   peter1969
Jättebra introduktion till friluftslivet för barnen. Lagom mycket och i en lagom takt. Då blir dom inspirerade och vill säkert prova igen.

Bra jobbat!
 
2008-05-28 21:53   Öhrnell
Härlig berättelse med fina bilder. Sov Kaspar inne med er i tältet också? Inspirerad bland annat av din blogg har jag börjat förbereda mina egna små telningar på att det lutar åt tältning i helgen, vilket verkade falla i god jord.
 
2008-05-28 22:12   Islusen
Oj, vilken helg ni hade! Vilken kanonavslutning med både lamm och traktorfärd. De vill alldeles säkert ut på hajk igen!
 
2008-05-29 12:32   sabina_asraf
Lamm är så mysiga! jag minns när jag själv var liten då brukade min mormor ha lamm på gården sin och jag matade och kjelade. det var ju aldrig samma får året därpå men det förstod inte jag då. Det är rätt skönt att vara liten ibland. Speciellt när man har vuxna som låter en uppleva naturen och djuren.
 
2008-05-29 14:51   Thomas Traneving
Vilken härlig hajk, precis lagom lång för små medtältare ;)
 
2008-05-29 15:16   seobserver
Bra små fötter skall ha lagom upplevelser....
 
2008-05-30 11:53   brigas
söta barn och söta lamm..
 
2008-05-30 21:17   POA9
Tack alla för fina och värmande kommentarer. Kaspar sov i absiden, liggandes på min skaljacka.
 

Läs mer i bloggen

På Karolinermark

Gästarrangemang vid Storulvån v 7 2010.

Fjällsäkerhetsutbildningen pågår för fullt sedan ht -09. Äventyren har varit många, ja så många att jag inte orkat prioritera bloggen sedan dess. Nu visar jag lite bilder från senaste turen i Jämtlandsfjällen varvat med en saxad text om Karolinernas dödsmarsch från samma område.

Karolinermarschen

 

Efter att hållit Trondheim belägrat utan framgång och med Karl XII skjuten drog sig generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt söderut med den slitna hären mot Haltdalen, Norge.

Bjärehalvön är fantastisk.

I "grym" form!

Nu vässar jag formen inför höstens KY-utbildning i Älvdalen. I helgen var jag ute på fotvandring på kryss över Bjärehalvön längs Skåneleden.

Fredag; Förslöv-Båstad över Hallandsåsen längs ”postrånarvägen”
Lördag;Båstad-Ängelbäcksstrand via vackra Greviebackar med övernattning på stranden.
Söndag följde jag kusten norrut till Torekov varifrån jag sedan tog bussen tillbaka.

RÖD-mycket aktiv, sportig.

Äntligen ändrat epitet från blå till RÖD samt uppdaterat profil-informationen. Med två turer på sex respektive fem dagar inom loppet av fyra veckor och fler på gång är jag starkare än på länge.

Arbetsnamnet på denna senaste turen är "mitt-i-veckan-vandring". En altenativ rubrik kan vara "från katastrof till succe" men trevligast låter kanske "Värmerekord på Aprilvandring" Läste på en löpsedel under hemresan att vi är "all time high" och ligger en halv grad över gamla rekordet sedan mätningarna började.

Fakta för övrigt är att jag vandrade mellan hemmet i Sjöhultet till Kaspars gamla familj i Billinge. Turen gick vi Klippan och upp på Söderåsen via Klövahallar, där jag följde skåneleden till Röstånga.


Tuffa "biologer"                                                            Dag 3, tisdag kl 15.03

Vid dammen i Klåveröd håller Lundastudenterna Alejandra, Luna & Marta på med biologiforskning, Pigmentering av plankton i olika stadier, eller menade dom djup? Levels i alla fall, min engelska var lite ringrostig! Kul hade dom och jag också, ända till Kaspar välte omkull en glasburk för studenterna...


Kaspar letar skorstenar.                                             Dag 3, tisdag kl 20.14

Klåveröd är ett fantastiskt naturområde där jag varit tidigare med barnen (bonusbarn). Senast letade vi efter skorstenar i skorstensdalen, se blogg "Nästan som LEGO" från oktober. Denna gången hittade jag faktiskt en skorsten. När du ser den behöver du i alla fall inte tvivla på om du kommit rätt, den är gigantisk och väl värd ett besök. Jag var så begaistrad av hela miljön att att vi stannade där för natten. Förklaringen bakom naturfenomenet är att lösare bergart vittrat och kvar blir en "skorsten" av hårdare berg.


Odensjön.                                                                  Dag 4 onsdag kl 13.38

En annan fantaskisk plats är Odensjön, En km NV om Röstånga. En gammal vattenfylld vulkankrater med skyddande omgivning som inbjuder till solbad och andra naturaktiviteter. Här stannade jag också för natten och sov över i det robusta vindskydd som strategiskt ligger placerat där kvällssolen dröjer sig kvar längst. En runda inom Röstånga blev det också för att köpa ett stort lass glass, dvs en halvliters GB, boderligt delad med hunden Kasper. Jag åt glassen och han tittade på!


Sällskaps"häst".                                                     dag 5 torsdag kl 08.46

Berikad på diverse upplevelser under min vandring, allt från trafikolycka i Kippan till "gräsare" i Odensjön, fullbordades min vandring med att stifta bekanskap med denna sällskapliga åsna. Klok EU-lagstiftning påbjuder att hästar skall ha sällskap och varför då inte av just en åsna!

Nu planerar jag för en helgtur på cykel om 14 dagar, häng med då!

Observera att alla mina bilder nu går att se i större format.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.