Lista senaste kommentarer från alla
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-31 12:10 från Tord Hoppe :
Håller med Friluftsrookie om att "... avsluta nödsituationen". Slår ett slag för en visselpipa per person. Skälen är nog uppenbara. :D
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-20 16:52 från Ayrin :
Om målet är en så lätt väska som möjligt tycker jag att du har väl många dubletter (både canteen och kaffepanna, både tändstickor och tändstål). Dessutom har du kaffepanna, ej hopvikbar vattenflaska, vattentät säck, och hopvikbar vattenflaska. Du kan alltså frakta uppåt åtta liter vatten? Lite overkill? Dessutom väl mycket mat. Om målet är något som man ska ha med för att klara en längre överlevnadssituation saknar jag skydd; typ vindsäck/tarp/poncho. Håller med fritänkare om att det saknas lite lagningsmateriel också. En annan fråga, har du tränat med eldstålet? Kan vara att jag bara suger på eldstål, men vi lyckades knappt få eld på torrt gräs med ett dylikt (men som sagt, klart fall av möjligt handhavandefel ;D).
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-15 14:31 från friluftsrookie :
Jag tror att du är helt rätt ute genom att förstärka ditt nödkit med signalutrustning. Om du har valmöjligheter så bör du ha röda "rökgranater". Något som ytterligare kan förstärka möjligheterna att bli upptäckt är främst en spegel med ett "sikthål" i (något som möjliggör att du kan sikta spegelreflektionen mot exempelvis helikopter eller fordon). Ett tips är att kombinera detta med exempelvis en syftkompass (Silvas varianter har ett sikthål). Ett som komplement till röken kan du använda ett färgglatt tunt tygstycke i storleken 1 X 1.5 meter, som kan användas som flagg eller liknande markering. Ett "komplett" överlevnadskit blir ofta ganska omfattande, men ett stående råd är att utvärdera varje komponent i det efter principen som jag nämner ovan: ".. att på enklast och snabbast möjliga sätt avsluta den uppkomna nödsituationen" Om du söker lite i forumet så hittar du gamla trådar med länkar till diverse nyheter om folk som råkat ut för nödsituationer i svenska naturen. Dessa verkliga scenarion kan utgöra en god grund utvärdering av din utrustning. Det vanligaste "överlevnadsscenariot" i civila sammanhang att man kommer vilse genom navigeringsfel, eller borttappad navigeringsmateriel. God navigeringskunskap och extra navigeringsmateriel (karta + kompass) är avgörande väldigt många fall. En viktig livlina, som vi friluftsmänniskor ofta glömmer bort, är att redogöra för en anhörig var vi kommer att röra oss och beräknad tidsåtgång. Om du av någon anledning inte kan "avsluta" nödsituationen själv, pga, psykisk eller fysisk skada etc. så är räddningen aldrig närmre än sökpatrullen. Med allt detta skrivet hoppas jag att du aldrig får användning för ditt överlevnadskit! :)
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-12 14:35 från friluftsrookie :
Min erfarenhet säger att ett överlevnadskit är en kombination av önskemål och fantasier samt realism. Överlevnadskitet bör anpassas efter miljö där individen verkar samt hur länge en situation kan tänkas pågå. Som exempel är ett överlevnadkit under en militär SERE övning helt annorlunda än ett lite större första hjälpen kit under en fjällvandring. Överlevnadsutrustningen skall användas till ".. att på enklast och snabbast möjliga sätt avsluta den uppkomna nödsituationen" Med det skrivet så anser jag att man kan sammanfatta det nödvändiga innehållet med följande punkter: - Signalering, exempelvis en spegel - Skydd, vindsäck eller motsvarande. - Värme, elddon - Orientering, extra kompass och framförallt en extra karta! - Vätska, vattenrening och lämplig behållare. (räcker med några plastpåsar) Till detta kan lite snabba kolhydrater adderas, som exempelvis sött godis eller motsvarande, för undvika de psykologiska effekterna av blodsockerfall i ett tidigt skede i situationen.
33333
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 20:54 från gusbo :
Lite tankar från en glad amatör som läst mer än "överlevt" själv så att säga. Enligt forskning förmedlat till mig via Överlevnadssällskapet överlever de flesta män 40 dagar utan mat! För mig innebär det att mat inte behöver ingå i ett överlevnadskit. Lite godis kan väl vara bra för att höja blodsockret vid kritiska tillfällen kanske. Jag gillar myggnätet. Att smälta snö i det hade jag inte tänkt på. Bra att plocka mat och svamp i också. Både kaffepanna och "Canteen", känns lite överflödigt. BG Vattenflaskan ser också "vråltung" ut. En till vattenflaska dessutom känns lite mycket. Det finns så mycket vatten i sverige. Kan man gå en gång och hämta vatten i sjön kan man gå två tänker jag. Jag funderar också på om ett överlevnadskit för svenska förhållanden kanske bör fokusera mera på Skydd. Dvs mot regn och kyla. En ponchtarp kanske?
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 15:25 från fritänkare :
@ Jonny. Jo det har framgått att du tycker det. Men varför tycker du att det är så märkligt, och nu också svagbegåvat, att ha en extra slant, som en backup man vet alltid finns där, så länge man har med tuben den ligger i? Alltså VARFÖR är det så konstigt?
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 14:19 från JohnnyL :
@fritänkare, Jag tycker det är ganska svagbegåvat att ha med ig 20 euro i en "överlevnadsask".
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 13:25 från fritänkare :
Peter, köpte du bg flaska till bra pris? Var? Det var ett smart koncept. Två frågor till: Är koppen under i alu eller rostfritt? Sitter den helt tight över flaskans botten med sugpassning eller kan den röra sig under transport?
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 13:18 från fritänkare :
@ Jonny. Jag kan förstå att en del (hen) inte har fantasi och färdigheter nog att se poängen i att ha med en spik och någon trallskruv, men pengar brukar väl även dom mest inkompetenta och svagbegåvade förstå vad man kan få ut av!? Varför tyckte du det var konstigt att se till att man alltid har med sig?
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 08:22 från LightDan :
Väldigt bra kit. Det är alltid småsaker man kan rota i för att det ska passa personliga preferenser, men hade gärna burit detta kitet med "fritänkare"s reparationskit och en nödfilt i tillägg och då hade funktionen legat på högsta betyg. Stort plus med midjeväska när man har ryggproblem.
44444
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 07:40 från JohnnyL :
Herregud, spik och skruv euro? ja ja vi är olika. det jag saknar är någon typ av skydd, lättare tarp eller åtminstånde en räddningsfillt eller två.
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-11 00:46 från fritänkare :
Alltid roligt att se innehållet och ta del av bakomliggande tänket i andras "överlevnadsutrustningar" Det jag tycker många glömmer och som jag även saknar i din är material till reparationer och för enklare konstruktioner om nöden är framme. Några meter najtråd, tunnare ståltråd, sytråd, nylonlina eltejp samt några trallskruv, någon spik, synål, 3liters fryspåsar, 20euro, rakblad och vattenreningstablett har jag klämt ner i en avkortad "brustablett tub" och av alla knivar, tänger, lampor som är med som backup är det nog den här lilla tuben och dess innehåll som använts mest frekvent. Med hjälp av metallfilen i multitången eller victorinoxkniven kan man både kapa och modifiera "råvarorna"
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-10 16:43 från SOTO :
Ser att du har dubbla uppsättningar lampor och knivar;) På endagsturer (Stockholms omgivningar) har jag med min Haglöfs Corker, regnställ, extra tröja, mobiltelefon, GPS med 25-timmarsbatteri, ficklampa, Morakniv, kamera, kaffe i termos, 4-5 rågmackor med pålägg, banan-äpple, nötpåse. Skall kanske tilläggas att jag då bara har ansvar för egen säkerhet.
Artikel/Blogg:
Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin
2015-03-10 10:35 från ironmountain :
Då jag oftast är ute på dagsturer i Stockholms naturreservat är det där lite för mycket för mig men ett någorlunda bra sjukvårdskit med lite syutrustning och lite silvertejp för att laga trasig utrusting går jag inte utan. Har tvingats sy dotterns sandal och tejpa ihop sonens finger efter att han skurit sig ordentligt på en konservburk. Fingertoppsplåster och Steristripes är riktigt bra.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.