Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Hej.Jag undrar om det är någon som känner till om det finns wookpanna för ute bruk(öppen eld).Kravet jag ställer är att den inte får väga för mycket.Tack på förhand.Tomas Malmros
Även om den inte väger så mycket så lär den bli ganska otymplig. Meningen med en wookpanna är ju just att det skall vara tunnt material , för att den skall kunna värmas upp effektivt, i asien är bränsle begränsande.
Om du letar på kinaaffärer istället för vanliga köksaffärer så hittar du nog vad du söker.
Som sagt är en riktig wok avsedd just för öppen eld. Den du har i köket är mer eller mindre anpassad för att funka mer eler mindre bra på en vanlig spis.
Är väl det som avhåller flest västlänningar från wookpanna, i samband med uteliv, men visst smakar det gott. Pannor hittar du i Kinaaffärer tex i Cph eller Gbg. Min lätta köpte jag i Damascus.
Du lär behöva ett ungsnät och ett halvnät i pannan om det skall gå bra för dig. Huruvida Ikeas tunna wookpanna fungerar på öppen eld vet jag inte men den verkar var av rätta tunna sorten.
Jag brukar alltid ha med min wokpanna (IKEAs billiga tunna) ut i naturen om jag tänker laga mat över öppen eld. Den väger inte mycket och funkar till det mesta. Man kan både koka och steka grejer i den. När man ska packa den brukar jag bara stoppa den i en plastpåse (för sotets skull), och lägga den upp och ner mellan ryggan och topplocket. Där tar den i princip ingen plats heller.
Om vikten inte är det viktiga så är en murika ett alternativ till vanliga wookpannor. Finns i mindre modeller som går ner i ryggsäcken. De finns att köpa lite var stans i norr men jag har faktiskt aldrig sett dem i södra Sverige.
Använd en tunn 'riktig' wok från någon asiatisk matbutik tillsammans med trangiakök med gastillsats. Det blir bättre värme i pannan då. Faktum är att vi använder denna kombination när vi wokar hemma i köket eftersom en elspis inte kan alstra den värme som behövs när man wokar.
Murika, jag vet inte om vi talar om samma sak men skriver det här ändå.
Muurinpohjalettupannu(=Muurikka, muurinpohjapannu) är en wokliknande gjutjärnspanna som används ofta för att steka stora plättar(pannkakor?). Behövs inte diskas osv, väger ett ton. Åtminstone i Finland mycket vanliga.
Modellen är densamma som scoutbekantar till mig använder, men jag vet ej var de har införskaffat sin; den är dock väldigt trevlig att laga mat på/i/med (de har en med Ø=58 cm och den räcker bra till 8-10 personer beroende på vad man gör)