Vilket tält? Keron3/Nammatj3GT

Gunnarh ()

Gäst
Hej!
Det har varit mycket frågor om tält här det senaste tiden men jag hoppas att någon har lust att hjälpa mig.
Jag har nämligen tänkt mig att införskaffa ett tält. Det skall användas till längre fjällvandringar sommar och även vinter och skall rymma upp till tre personer. Gick i somras i fjällen en dryg vecka i ruskväder med Keron3 och Keron3 GT och var mäkta nöjd så ett Hilleberg av något slag blir det. Frågan är bara vilken modell. Jag funderar på både Keron 3 och Nammatj 3GT. Keron 3GT är lyxigt stort men lite tungt på två personer. Är det någon som har en uppfattning av vad som är lämpligt? Jag har läst tidigare inlägg om Nammatj, men hur är den jämfört med Keron?
 
Ditt och datt.

Jag köpte mitt N3GT främst för vinteranvändning och då vill jag ha GT-absid. Fördelen är som jag ser det:
Lätt att laga mat under betryggande omständigheter. Lätt att mecka med utrustning, klä på sig och dra av sig snöiga prylar utan att väta ner innertältet. Dessutom har man ett stort rastskydd utan att behöva ta ner innertältet först.


Fördelen med Keron 3 som jag ser det: Räta vinklar i innertältet. Om man är lång betyder det att sovsäcken inte trycker mot innertältsväven, som den annars kan göra på ett Nammatj tält. De räta väggarna innebär också mindre kondensdropp. Även lättare att köra köket inne i innertältet. Två absider vilket innebär att man alltid kan komma in och ut i lä.


Vikten på N3GT och K3 är ungefär densamma, så för mig var det den suveräna vinteranpassningen med GT absid som lockade. Jag är dessutom inte så lång att jag får problem med att ligga emot innertältet på ett Nammatj.


Om jag däremot köpte ett tält för uttalat tvåpersonersbruk (jag går ofta ensam) skulle jag istället satsa på ett Keron 3GT eller 4GT. Det vore den optimala lösningen för mig. Vikten på ett K3GT skulle ligga på drygt 2 kilo/person vilket jag personligen tycker är OK för den komfort och funktion man får. GT-absid är inte dumt :).


Hoppas du fick ut något vettigt!


Johan
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Två absider!

När man läser om vintertältning är det en sak som ofta inte nämns, hur man bor i tältet. Det finns nog många synpunkter om detta och alla blir saliga på sin egen tro. Men, om du verkligen vill njuta av vinterturer; Vintertid lagar du frukost och middag inne. Och på primus (eller liknande).


Så här gör då jag. Ena ingången stängs till och används bara til matlagning. Man har då all mat, Primus och "vattengrop" (d.v.s. ren snö for smältning). I andra ändan har man "inngång" och gräver där en kuldegrop. Med en kuldegrop i "inngången" är det lätt att få plats med tre ryggsäckar (som då kan stå) och ändå ha god plats att sitta i ingången och borsta av pjäxor etc. Har du en extra djup mitt på den kan du nästan stå i yttertältet. Detta system har jag använt under 16 år och jag har i alla fall "blivit salig på min tro".


Basert på detta argument skulle jag absolut satsa på ett tält med två inngångar! Har själv et Keron 3 (från 85) og ett Keron 4GT (från 93).
 
känner igen mig, inte bara på vintern...

...ända sedan de gamla ryggåstältens tid. Vart tog alla dessa suveräna lösningar med två ingångar "på tvären" vägen??? Komfortabelt, och vilken ventilation!
Är det inte dags att ge litet feedback till tälttillverkarna? T o m i tält som rent geometriskt skulle kunna ha två ingångar (som Helsports Stetind) har de "glömt" denna möjlighet (de som finns är bara de onödigt tunga sorterna). Och varför inte åtminstone en "fotutgång"/ventil i vanliga Nallo?
Härmed går denna klagan även till Hilleberg & co, hoppas fler stödjer den.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips