Vikt-värme-pris: den optimala sovsäcken

Tycker att Cumulus säckar är något att titta närmare på. Har själv två stycken, en för vinterbruk och en för resten utan säsongerna och är mycket nöjd.
Det är Pertex Quantum tyget på 3säsongs säcken och Microlight på vintersäcken. Tycker båda tygerna är sköna att ha mot huden när man sover.

Priset är väl en av anledningarna att det blivit två sovsäckar från Cumulus!

http://www.sleepingbags-cumulus.com/down-sleeping-bags.html?sid=3fa12955deefa41e535be36382dcd218

Var uppmärksam på att Cumuls inte testar sina säckar enligt EN13537 normen, utan enligt en Brittisk Standard. För att få jämförbara komforttemperaturer måste du lägga på ca +7 grader på de av Cumulus angivna temperaturerna, dvs en Cumulus säck med komfort -7 motsvarar ca nollgradigt som komforttemp enligt EN-normen.
 
Mountain Equipment

Mountain Equipment ger mycket säck för pengarna.

Jag har använt en ME Dewline i mer än 10 år men tillsist tröttnat på att den är så trång och saknar sidodragkedja.

Som ersättare köpte jag en ME Helium 400, tror den blir en utmärkt fjällsäck för mig.

Uffe
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Var uppmärksam på att Cumuls inte testar sina säckar enligt EN13537 normen, utan enligt en Brittisk Standard. För att få jämförbara komforttemperaturer måste du lägga på ca +7 grader på de av Cumulus angivna temperaturerna, dvs en Cumulus säck med komfort -7 motsvarar ca nollgradigt som komforttemp enligt EN-normen.
Observera att "översättningen" mellan EN och "brittisk" standard är temperaturberoende - större skillnad ju lägre temperatur det handlar om. Se Chorges länk i denna tråd och den efterföljande diskussionen.
Cumulus själva skriver att deras temperaturklassningar motsvarar T-comfort för män, plus lite marginal. De två familjemedlemmar (bägge rätt frusna kvinnor) som använt LiteLine 400, klassad till -6 grader, har sovit gott i säcken under nätter med ett par minusgrader, vilket ju verkar stämma med deras bedömning.

Jag skulle dock i ditt ställe inte utan vidare lita vare sig på Cumulus påståenden, andras subjektiva intryck eller schablon-omräkningar till EN-standard. Förutsatt att det handlar om kvalitetssäckar, är det nog fortfarande säkrare att helt enkelt jämföra dunvikten.
Dvs: en "oklassad" kvalitetssäck med samma dunvikt som en EN-klassad kommer troligen att vara ungefär lika varm.
 
Ja inte blir det lättare att välja säck med alla dessa siffror och system!

Åter igen: finns det någon som liksom jag är väldigt frusen av sig som har testat och kan rekommendera en sovsäck som väger lite och som är varm nog för någon minusgrad?

Roberts säckar låter mycket intressanta, tål att kikas på.

Jag kom på ett till kriterium: Jag vill gärna kunna vända på mig inne i säcken. Det behöver inte vara extremt vid, jag är normalbyggd, men jag vill inte känna mig helt och hållet som en mumie.
 
Ja inte blir det lättare att välja säck med alla dessa siffror och system! (...)
Därför försökte jag hjälpa till med den enklaste möjliga tumregeln: gå på dunvikten. Alltså:
1. spana in ett valfritt kvalitetsmärke som EN-klassar sina säckar, t ex något av dem som nämns i denna tråd.
2. pricka en säck som har T-comfort för kvinnor = din önskade (jag skulle säga ner mot -10 grader, om du vill ha en tresäsongssäck för fjällen och är frusen).
3. kolla dunvikten för denna säck.
4. nu kan du titta även på säckar från mindre kvalitetstillverkare (t ex Cumulus och Pajak) som inte tycker sig ha råd (alternativt inte ser någon vits med) den dyra EN-testningen, men som kanske håller lägre prisnivå. En lika stor säck med samma dunvikt från en sådan tillverkare blir i stort sett lika varm.

Om du ändå känner dig vilsen, och dessutom har önskemål om speciella mått m m, så tycker jag att det är läge att maila till Roberts och helt enkelt beskriva dina önskemål och prioriteringar. De är jätteduktiga på att föra en dialog, ställa rätt följdfrågor, och så småningom gemensamt med dig ta fram en (för dig) optimal lösning. Du får din säck måttsydd efter dina kroppsmått och med hänsyn tagen till att du är "i-vändare".

Familjen äger som sagt en standardsäck från Cumulus som vi är väldigt nöjda med, men jag har själv i flera år använt två specialbeställda sovsäckar från Roberts på 400 resp. 600 g. Jag är bredaxlad men inte så lång och till råga på allt magsovare, säckarna blev därför lite kortare men bredare kring axlarna, samt med lite speciallösningar kring huvan. De blev dessutom måttsatta så att de passar i varandra utan att loftet på den inre säcken komprimeras. Därmed har jag fått tre olika varma säckar, till den sammanlagda vikten av ett kilo.

PS se till att skaffa ett högisolerande liggunderlägg - ofta är det där "frysproblemet" finns.
 
Senast ändrad:
Joanna ger en mycket bra tumregel vad gäller fyllnadsvikten, men för att den skall stämma behöver du jämföra säckar med samma dunkvalitet då det skiljer rätt mycket mellan en säck i 600 CUIN och en med 850 CUIN dun;)
Tittar man på EN klassade säckar i ligglängd ca 170cm med 800-850 CUIN dun behöver du upp i kring 750-800 gram dun för att uppnå Tcomfort -10.

Du angav även i ditt första inlägg att du önskade en dunsäck som var mer okänslig för fukt utifrån. Ett tips kan i så fall vara att titta på säckar med membrantyg på utsidan.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips