Vegetariskt på vägarna?

Antar att det är fler än jag själv som är vegetarianer här. Hur är det med att få tag i näringsrik mat på andra delar av världen som inte bygger på kött?
 
Vart i andra delar av världen. Har inte varit runt så mycket men har hört att det kan vara lite bökigt i östeuropa, ryssland...i princip alla gamla sovjetstater. I asien skall det inte vara några problem. Afrika och nord-sydamerika bör inte vara några problem om man bara själv har lite koll på vad man behöver och vad som innehåller det i form av fett, protein, kolhydrater m.m. Det är alltidl ätt att välja bort kött på restauranger men om man har det som enda proteinkälla blir det förstås jobbigt.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Nej, du står inte ensam... :)

Mina resvägar planeras gå genom mellanöstern, googlade som hastigast efter linser: verkar som att baljväxten kommer därifrån, och att bönor, ärtor, etc. används rätt frekvent i maträtterna.

Ska väl gå att hamstra från diverse marknader.

//Fredrik
 
Nej, du står inte ensam... :)

Mina resvägar planeras gå genom mellanöstern...bönor, etc.
//Fredrik

FALAFEL! :)

Problemet för min del brukar inte vara att kunna få vegetariskt, eller i mitt fall veganskt, utan att försöka förklara det med hjälp av teckenspråk eftersom mitt språkförråd är väldigt begränsat :)

Men köper och lagar man egen mat är det ju inte några problem. Maten kan dock bli lite enformig när man kastar ner krossade tomater och bönor över snabbmakaroner eller nudlar för tredje dagen på raken.

Och är det någon som har koll på veganmat i Kazakstan, Turkmenistan, Uzbekistan eller så kan ni väl skriva i tråden.
 
Ursprungligen postat av kallefs
FALAFEL!

Problemet för min del brukar inte vara att kunna få vegetariskt, eller i mitt fall veganskt, utan att försöka förklara det med hjälp av teckenspråk eftersom mitt språkförråd är väldigt begränsat

Falafel är GOTT!

Jo, jag ämnar att ha skrivit baljväxter på minst tjugo språk innan jag far iväg :)

//Fredrik
 
Haha!

Härligt att höra! :D
Mina planer lutar också åt mellanöstern i september, håller på och bygger upp utrustningen just nu. När tänkte ni fara?
 
Och är det någon som har koll på veganmat i Kazakstan, Turkmenistan, Uzbekistan eller så kan ni väl skriva i tråden.

Det kan nog bli tuffare. Det bästa är nog att laga egen mat isåfall. Jag fick tag i "plov" utan kött, men jag har mina misstankar om att den var lagad i djurfett ändå. Någon grönsakssoppa lyckades jag också få några gånger, men ibland kom soppan in med kött trots yviga förklaringar innan. Ett litet lexikon eller en lapp med vad man kan äta på rätt språk är nog att föredra.
 
Vad jag har förstått om matkulturen i Kirgizistan, som borde påminna om matkulturen i Kazakstan och de länder du skulle till, centreras matlagningen kring köttet. Detta eftersom folk i forna tider var nomader och ägnade sig åt djurhållning och inte odling, så som samerna i norr gör. Således borde det vara lite svårt att få tag i mat som inte innehåller djur.

Vad gäller vegansk mat borde det ju vara ännu knöligare. Det är ju knöligt i Sverige där man ju faktiskt har ordförrådet för att kunna förklara. Men det beror ju lite på hur noga man är också. Spelar det så stor roll om det är gräddfil på soppan när den väl kommer in?

Var i Ryssland i somras och upplevde det som rätt lätt att få vegetarisk mat, om jag visste vad jag skulle beställa, men ofta misslyckades jag lite och fick några korvbitar i soppan. Men jag är av den åsikten att det inte spelar så stor roll nån gång när jag är bortrest (korvbitarna gick ju faktiskt att pilla bort).
 
Antar att det är fler än jag själv som är vegetarianer här. Hur är det med att få tag i näringsrik mat på andra delar av världen som inte bygger på kött?

Skall man generalisera är hinduistiska och buddistiska länder mycket bra och billiga att resa i om man är vegetarian. Även i vissa delar av Latinamerika där man har kvar sin indiankultur med böner och majs är det ofta enkelt att hitta lämplig mat. Är inte strikt vego själv men vill inte cykla med svårsmält kött i magen. Väntar med det till kvällsmålet och då bara ett par ggr i veckan. Har under mina år råkat ut för några matförgiftningar och blivit smittad av både colibakterier och salmonella virus. Har därför lärt mig att veganmat ofta är säkrare och undviker helst turist ställen som ofta inte har en så jämn ström av besökare eller som lagar rätter anpassade för västerläningar. På landsbygden i tex norden eller medelhavs och fd öst länder har det varit svårt att hitta alternativ så här lagar jag ofta maten själv.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips