Vattenrening

PS! Klor är giftigt. Per definition så är allt vi använder för att döda mikroorganismer giftigt (utom kokning/frysning).
Om det är giftigt handlar enbart om mängder och förmågan att ta hand om situationen. Giftigt är det när förmågan/hanteringen för att oskadliggöra detta är mindre än trycket utifrån och tex. cellen tömmer sina resurser på tex.material som tillåts att bli oxiderad av klor eller peroxider och när det är slut så börja skadorna komma.

Det är som att inta ett fort - med tillräckligt stora stenar mot muren under tillräckligt lång tid och med en takt som är större än reparationsarbetena hinner med eller har reservdelar/material att förstärka med - så rämnar muren...

klor och klorföreningar är naturen väldigt van vid och tränat på det i ett antal miljarder år... och klorföringar av annan typ än klorider bildadas i stora mängder av tex UV-ljus som lyser ned i vatten, vulkanutbrott med mycket hett material och i samband med detta olika gaser som bubblar igen och är ibland synnerligen reaktiva. även blixnedslag skapar också olika mer intressanta föreningar.

Vi behöver klor för att kunna generera saltsyra för våran matsmältning - och det finns en hel kedja av processer för att skaffa fram det på rätt stark nivå - och likaså processer som bryter ned de till sina utgångsmaterial (klorider)
 
Nja, det handlade om jag inte uppfattade fel mer om att det är väldigt noga att dosera rätt, dosen måste anpassas väldigt mycket efter vattnets egenskaper, temperatur, partiklar osv.

Det stora problemet är att de flesta tester har gjorts med laboratorieodlade bakterier, man vet inget alls hur det klarar andra organismer (t.ex. virus eller "vilda" bakterier, som enligt rapporten ofta är tåligare än de som är odlade i labb).

Så det är så att säga både dåligt stöd för att det är verksamt och dessutom indikationer på att det är skadligt för däggdjurs DNS.

Värt att notera också att de kom fram till att det är typ 300-400 gånger dyrare än klorering.
Jag missade tydligen en hel del.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
rottemark Vattenrening Alperna & Karpaterna Friluftsmat 1
pal2 Vattenrening - för smakens skull Friluftsmat 5
01234 Vattenrening??? Friluftsmat 10
mikael.nordlander Vattenrening Friluftsmat 2

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook