Varför har jägare så kassa ryggsäckar?

-PaTRiC-; sa:
snacka om motsägelsefullt.. de tunga ryggorna, klumpiga kolvarna och långsamtorkande kläderna är svendyra, jägare e snobbar, speciellt dom från stan.. en älgjägare kan utan att blinka lägga 18tkr på en snygg swarre kikare men inte lägga mer än 1 timme per år på skjutbanan.. samma som med segalare, har man inte "rätt" grejer så tittas det snett..

Min polare har en fin ny fågelstudsare, han har inte träkolv ;)

http://www.lostsouls.se/test.avi
[Ändrat av öringen 2006-11-22 kl 23:16]
 
Jag har en Bergans Hein i prasselfritt tyg sen i höst och många av mina kompisar har vaude-ripan.

Alla stora tillverkare av ryggsäckar har jaktsäckar och jag tror Vaude var först ut och många kör just med den.

Jämförelser med andra ryggsäckar är ofta avsakanden av polstring i axelremmar och nån typ av viltsäck att lägga vilt i på utsidan och oftast lite diskretare i färgerna och tystare material.

Vissa har "hölster" för geväret mellan säck och "mes".

Denna nya typen av säckar används främst vid rörlig jakt....eller midjeväska.

Vid älgpasset,sjöfågeljakten,duvjakten eller annan jakt som inte renderar i nån längre förflyttning då kommer stolsäckar eller femtioårspresenterna fram.

Själv sydde jag en vadmalsäck av en vadmalsrock från lumpen som hängde med till ifjol(17 år) den var som en påse på ryggen men med fördelen att den inte var ivägen om än man hade geväret snett över axeln.

Nåt mer än fem kilo var det sällan i den förutom då man skjutit något och då struntade ju kroppen i värkande lemmar och axlar och dålig ergonomi.

PS...för er som känner igen mig så har jag ett annat konto här också som jag inte kommer in på "Partys" ...ska försöka fixa det
 
Eller så är jägare helt enkelt fysiskt starkare människor än fjällvandrare. Jägare behöver inte bry sig så j-a mkt om några gram hit eller dit eller passformer hit och dit.
Starkt generaliserat, men nån poäng finns det :)

Jag får en känsla av att pappersvändande akademiker är överrepresenterade bland fjällvandrare. Förklenade lekamen efter för mycket stillasittande lär ju vara en av den hysteriska gramjaktens triggers som är så dominerande bland fjällvandrarna.

Fysiskt arbete är mer utbrett på landsbygden, där jägarna finns i störst koncentrationer (känns onödigt att källbelägga det självklara påståendet).
 
Eller så är jägare helt enkelt fysiskt starkare människor än fjällvandrare. Jägare behöver inte bry sig så j-a mkt om några gram hit eller dit eller passformer hit och dit.
Starkt generaliserat, men nån poäng finns det :)

Jag får en känsla av att pappersvändande akademiker är överrepresenterade bland fjällvandrare. Förklenade lekamen efter för mycket stillasittande lär ju vara en av den hysteriska gramjaktens triggers som är så dominerande bland fjällvandrarna.

Fysiskt arbete är mer utbrett på landsbygden, där jägarna finns i störst koncentrationer (känns onödigt att källbelägga det självklara påståendet).
Jag håller inte med dig om att skillnaden mellan jägare och vandrare är så särskilt stor. Visst finns det många lokala jaktlag men det finns också många ganska så stora jaktlag med ett stort inslag av dialekter från våra storstäder och det är ju ofta där som "pappersvändande akademiker" finns. Dessutom är det så att en oproportionellt stor del av dom som tränar regelbundet är dom som är relativt högt utbildade - dom har insett att man också måste ta hand om sin kropp.

Att utgå ifrån att man har en "förklenad lekamen" därför att man är akademiker är en grov och felaktig förenkling. Att dessutom tro att dom är överrepresenterade bland fjällvandrare får nog stanna vid att vara din "känsla".
 
Att odla viltåkrar i naturen, sätta upp utfodringsplatser och saltstenar är en del av jägarnas sidosysselsättningar.
Allt tycka om hur andra skall göra är lätt i fotöljen efter ett tv-program. Att byta attityder tar tiotals år för de som börjar med sig själva. Barn kan snabbt få nya attityder, vår dotter satte murtegel i resorvoaren till WCt så att det inte spolade rent efter nr 2. För det hade hon lärt sig i skolan. Vi hade egen brunn. Det gick att justera. Allt är inte lika enkelt.
 
När det gäller jägarnas anatomiskt mindre väl designade ryggsäckar så har det nog ofta att göra med att många väljer en som den skall gå att sitta på i timmar i bland samtidigt som den ska gå att bära tillsammans med en bössa på axeln, vilket givetvis innebär stora kompromisser.

Själv har jag valt en Fjällräven Stubben, tyst, kvalitativ och sittvänlig men sådär att bära.
Skulle jag på fjälljakt eller längre jaktvandring så skulle sittfunktionen få stryka på foten och valet av ryggsäck bli ett helt annat.
 
Tycker det finns en väldigt underlig uppdelning av naturmänniskor i olika segment i Sverige. Hur många "jägare" är egentligen bara jägare? Kan en jägare inte vara fjällvandrare, fiskare eller skidåkare. De flesta, iaf de som vistas mycket i naturen, utför många olika aktiviteter.
Den uppdelningen upplever jag inte alls finns på samma sätt i tex Norge, där det är helt självklart att gå på fjälltur på skidor på veckan, jaga till helgen, fiska nästa vecka med någon inlagd topptur med klättring och avsluta veckan med en snöskotertur.
Detta finns självklart kvar hos många som lever nära naturen även i Sverige men många, speciellt storstadsbor, verkar ofta "specialisera" sig på en aktivitet och misstro alla som sysslar med något annat i "min" natur.
 
Jag är jägare, fiskare, fjällvandrare, skidåkare, skoteråkare och förmodligen nått mer. Men även född och uppväxt i lappland, och då gör man väl mer natur-relaterat kanske.

Just utrustningsmässigt så har jag helt olika uppsättningar för jakt och vandring. Det beror ju på hur långt från civilisationen man jagar. Där jag jagar(älg och björn) kommer man varje dag hem till varmt hus/stuga med alla bekvämligheter, vad man bär om dagarna är viktmässigt är ganska sekundärt. Det blir sällan mer än 10km på en dag, viktigare att det är tyst och bekvämt.
Ripjakt på fjället så skidar man ut med 125liters säcken och sätter ett rejält basecamp och dagturar därifrån.

Till frågan, normalt sett på älgjakt har jag en stol-säck som inte är bekväm att bära långt alls, men go att sitta på. Men jag bär den aldrig långt. Blir det frågan om eftersök, spårning eller dyl så byter jag till en salomon trail säck. Ska jag agera hundförare så är det den jag har från start.
Kängor så har jag ett par jaktkängor i GTX som är höga, lätta och väldigt mjuka, smygkängorna. Används till nästan alla jakt förutom vinter då man behöver nått som funkar med skidbindningar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tango Varsamt men bestämt avvisa grävling från tomten, har? Jakt 13
carlhunting Någon som har erfarenhet av NOBS eller Kleiner Münsterländer? Jakt 3
Åsa-Nietzsche Stora mänger fåglar har blyhagel i kroppen Jakt 19
niklastrogen Vilken förstoring har kikarsiktet egentligen? Jakt 3
Mineral Ska idka viltvård och har därmed köpt 10 minkfällor Jakt 33
Rimfrost_i_skägget Dött rådjur, vem har varit framme tro? Jakt 8
arntur Vem har rätt och vem har fel? Jakt 15
Jockemeister Nu har det hänt igen.... Jakt 1
Thomas999 Dakota jaktställ - Någon som har provat Jakt 0
Nirrebosse Har ni tänkt på att en stor jaktjeep är miljövänlig? Jakt 76
lsjonsson Jägare får betalt för att skjuta vildsvin i Norge! Jakt 12
luktafotogen Jägare vägrar skjuta trafikskadade djur. Jakt 42
n_zackrisson Fråga till jägare Jakt 63
aktiv-jägare Jägare räddar tiger Jakt 73
KLAGER Åter en jägare med lösspringade hund i björnmöte Jakt 68
consono Jaktmark för nya jägare Jakt 14
arntur Grattis jägare! Jakt 268
KLAGER Jägare vill ha vargen inhägnad Jakt 26
Setter2 Jägare främjar mångfalden Jakt 5
innik Ny rolig sida för jägare... Jakt 6
Avsl12 Norrmän bättre jägare? Jakt 48
grodanbolle Jägare dömt för jaktbrott. Jakt 14
grodanbolle Björn vs Jägare Jakt 48
KLAGER Ytterligare en incident med jägare och björn Jakt 0
Jägare-en naturlig del i skogen. Jakt 6
tjäder halå jägare! Jakt 4
pesj Till Andreas Johansson(alla jägare...) Jakt 0
dusko alla jägare är... Jakt 110
Per J Varför klagar folk jämt på jägare??? Jakt 7
lsjonsson Så vill rovdjursföreningen inskränka jakten i Sverige :( Jakt 52
Stordrulen Så blir vinterns Vargjakt. Jakt 15
jabe05 Fällkniven F1, ska det vara så??? Jakt 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.