Vandringstips Hokkaido?

Vi åker till Japan i augusti och kommer att vara ca 10 dagar på Hokkaido. Det finns tydligen många fina områden och nationalparker, men har någon tips om ett område där det skulle fungera att bo ca en vecka och göra dagsturer? Vi kommer inte att ha med tält/kök men vill ändå gärna komma ut, och evt. göra någon topptur. Om det går att ta sig till stället man bor på med buss/tåg är det en fördel, men vi överväger att evt. hyra bil.
Alla tips mottages tacksamt!
 
Hej

Hokkaido har blivit rätt bekant, då frun är hemma från Asahikawa i mitten av ön. Med nordiska ögon sett är utelivet lite knepigt, då allemansrätten inte gäller i Japan. Dvs. man kan inte gå och vandra eller slå läger helt hur man vill, utan måste oftast hålla sig till officiella leder och lägerplatser.

Själv har jag mest varit på dagsturer i Daisetsuzan -nationalparken utgående från Asahidake Onsen https://goo.gl/maps/UbYh4Pvv3LA2 , dit man kommer med buss från Asahikawas tågstation.
Här är en video jag gjorde på en dagstur i fjol sommar https://vimeo.com/136346075 .
Området är väldigt fint, men vädret kan slå om och bli rejält kallt även på sommaren. Har också en hel del bilder från Japan och Hokkaido på Flickr, som jag försökt geotagga, så kanske dom kan ge idéer: https://www.flickr.com/photos/54544400@N00/albums/72057594133848674

Att vara en vecka på ett och samma ställe (t.ex. Asahidake) kan börja vara lite långtråkigt då utbudet av leder inte är alltför stort. Allmänna trafiken är inte heller något vidare. Alla kör egen bil, så bussar och tåg går väldigt sällan, förutom mellan dom största städerna. Om ni har möjlighet att hyra bil så rekommenderar jag det.

Med bil kunde ni köra runt Daisetsuzan -parken, t.ex. från norr Sounkyo, Asahidake, Tomuraushiyama och Furano. Om ni kör ditåt är Asahikawa en naturlig utgångspunkt. För kartor och annat i uteväg kan jag rekommendera butiken Shugakuso: https://goo.gl/maps/pvsqSDb8UDR2

Om ni hällre utgår från Sapporo, så är Niseko och området kring Lake Shikotsu populära områden, men har förstått det är mera för camping än vandring ditåt. Har dock inte själv varit där, så kanske Google vet mera. Lonely Planets Hiking in Japan bok kan också hjälpa. Vill ni bila runt så är väg 231 upp längs Hokkaidos västkust från Sapporo ganska fin, och kör man ända upp till nordspetsen kan man ta båten över till öarna Rishiri och Rebun, som även har fin natur och några vandringsleder.
 
Daisetsuzan är ett fint område med en del termisk aktivitet :)
I Daisetsuzan finns också fjällstugor som ni kan övernatta i om ni vill göra flerdagarsturer. Fast kök och sovsäck behöver ni isf, så det är kanske inte ett alternativ?

Lonely planets bok är mycket bra för att få en bild av vilka leder osv som finns, men man ska inte heller glömma att det finns mer än vad som står i boken!
 
Tack så mycket för svar båda två! Bra film & bilder! Lonely planet låter bra.
Vi har nu bestämt oss för att hyra bil, såg att det finns med engelsk Gps. Är det annars något man ska tänka på när man kör bil i Japan? Alla skyltar är väl på japanska....
Sedan undrar jag om det finns några bra badställen att besöka på Hokkaido, behöver inte vara superavancerade anläggningar (som väl är ganska dyra?).
Asahidaketoppen verkar kul!
 
Vänstertrafik är väl den största skillnaden. Vägskyltarna är på Japanska, men förutom på riktigt små ställen så står texten även med våra latiska bokstäver.

Menar du med badställen traditionella varma källor, dvs Onsen, eller mer barnvänliga vattenparker. För det förstnämda kan jag rekommendera Jozankei söder om Sapporo, Sounkyo norr om Asahidake, och sen ner söderut längs Daisetsuzan finns det onsens lite här och där i bergen. För det senare tror jag att det finns nån ganska stor i utkanten av Sapporo, men namnet kommer jag inte ihåg.

Havet kan ju även vara rätt badvänligt i Augusti det med.
 
Tja, varstans är nog lite att ta i. Om Japanerna vill leva strandliv åker dom säkert hellre till Okinawa än till Hokkaido, men o andra sidan borde det inte vara trängsel på stränderna. Här är t.ex. en sandstrand norr om Sapporo https://goo.gl/maps/6sA9XZTSLh12

En annan lite mer avlägsen där jag varit https://goo.gl/maps/FD8ZEC2MhVN2 nån gång. Ogonzan -berget i närheten är fint för en liten dagstur https://goo.gl/maps/RaLGxtT7kAS2 och det finns även en Onsen i närheten om havet inte lockar https://goo.gl/maps/XhqmozC6rwF2
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...