Vandringsstrumpor för dem med varma/svettiga fötter

Hej!

Jag söker tips på bra vandringsstrumpor för en person som har väldigt varma och svettiga fötter. Jag har tidigare vandrat med dubbla ullstrumpor och resultatet blev värmeutslag över hela fötterna som tog ungefär en vecka att läka. I sommar ska jag ta mig upp på Kebnekaise och tänkte försöka hitta något bättre alternativ för mig (om möjligt).
Dubbla strumpor har jag förstått ska vara bra för att inte få skavsår, men är det ett "måste"?
Kan en idé vara att köra på ett par tunnare strumpor i ull och ett par i syntet eller bambu (och i så fall vilket par ska vara närmast foten)?

Tips och tricks mottages varmast (höhö..)

Mvh,
Chappe
 
Tunna syntetstrumpor innerst funkar bra, kan vara så tunna som damstrumpor, finns också linerstrumpor i coolmax. Ett par ullstrumpor utanpå är standard, men det kan nog funka med syntetsockor också. Jag skulle undvika andra naturmaterial än ull för att inte riskera skav, som jag haft mer än min beskärda del av…
Kanske det skulle bli mindre utslag med deokräm som gör att du svettas mindre?
 
Det är ju lite beroende på årstid och temperatur.

Är du svettig är du blöt, jag är ofta svettig och försöker därför att välja så tunna och luftiga sockor och skor som temperaturen tillåter så att de torkar av kroppsvärmen snarare än att ha "vattentäta" membran i skorna och polstring som aldrig torkar. är det varmt ute luftar det och fukten dunstar och kyler, nackdelen är om man stannar och slutar svettas och är fuktig. Tunna meshskor eller trailskor sommartid finns med den fördelen.
Skalkänga typ Lundhag med tjock yllefiltad innersko är ju mer lättorkat och ändå bra fuktabsorberande och jag gillar det i snö.
Andra tar sandaler och tar knästrumpor och torkar strumporna vid behov och har ombyta till torrt när man gått färdigt för dagen.

"Halvsula hälen" med Leukoplast eller liknande tejp fungerar bra mot skavsår om man gör det innan det uppstår, samt inte är extremt skavsårsbenägen/har fel skor för din hälprofil.
 
Jag säger att det du behöver en inte nya särskilda strumpor utan nya rutiner. I FM lär man sig att "Drick vatten, byt strumpor" och det ligger mycket i det. Samma firma har rutinen, gå 50 minuter, pausa 10 och under pausen byter du till torra strumpor. Är det torrt ute hänger du de svettiga strumporna på tork utanpå ryggan, är det fuktigt ute får du torka t ex hängandes på livremmen ner i byxbenet. Då har du torra strumpor till nästa rast. Dessutom luftar du fötterna en gång i timmen så de blir torra och svala och du börjar om på "fotsvett-ruta noll".
Jag gillar att gå i yllestrumpor.
Är du inte van att gå till vardags med skodonen du sedan vandrar med så tejpa för att undvika skav.

/Patrik
 
Nu är vi alla olika och fotfrusna mig har inte samma problem som du i europeiska fjäll och berg. Men jag har vandrat en hel del i heta klimat, och då lärt mig att det inte finns några mellanlägen mellan antingen luftiga sandaler (med enbart naturläder mot huden), eller - de gånger det krävdes kängor - riktigt tjocka strumplager med fuktbuffrande funktion - dvs av ull. Samt en lika fuktbuffrande innersula av ullfrotté eller läder. Längst in mot foten funkade dock sidenstrumpor bäst - siden buffrar fukt till skillnad mot syntet, och det blev lenare och svalare mot huden än ull-liners. Allt i syntet gav mig ofelbart skav av salt- och fuktansamlingen och - just det - värmeutslag i strumpkanten.

Sidenliners är riktigt skönt oavsett klimat och årstid, men de är inte jättehållbara så jag sparar dem till den riktiga värmen. Men det skulle kanske vara en idé för dig att testa.

Av någon märklig anledning väljer många mörka kläder och skor, vilket ju blir förödande i solgasset. Skillnaden känns även på de inre klädskikten - de svarta riktigt bränner mot huden. Jag försöker välja ljusa/vita kläder (inkl strumpor) i alla skikt. Tyvärr är det ont om ljusa skor/kängor.
 
Vad som funkar på fötterna är mkt individuellt. Fukt och värme bäddar för skavsår. Fukten luckrar upp huden som blir skörare.

Syntet närmast huden funkar för mig när det är knepigt t ex i hårda inlinesskor men det finns nackdelar. Bomull funkar inte alls. Ull oftast bra vid vandring.

Thure
 
En sak till som inte har med strumporna att göra med som kan hjälpa mot skav, börjar fötterna bli lite större uppåt dagen, pga att blod samlas i fötterna, passa på att vila med fötterna högt (högre än övriga kroppen) så hjälper dig gravitationen lite med att blodet rinner tillbaka från fötterna till resten av kroppen. Ingen mirakelkur men ett litet bidrag. Högläge vid blödning hjälper ju till och här är det lite samma sak.

/Patrik
 
Blir också varm och svettig om fötterna, har helt förkastat kängor/skor med membran, dom blir alldeles för täta för mig.
Dubbla strumpor i ull, tunna samt tjockare, skalkänga från Lundhags, utbytt sula mot en som inte drar åt sig fukt på samma sätt som orginalsulan.
Byt strumpor och lufta fötterna vid varje rast.
Detta funkar för mig ska sägas.

Men kanske en tunnare, luftigare sko är din lösning.

//P
 
Nylonstrumpor för damer eller bambuviskos kan bäras under en tjockare strumpa. De har båda låg friktion (du vill ju att strumporna glider mot varann).

Men troligtvis blir du bäst hjälpt av att göra som folk redan skrivit här, lufta fötterna, byt strumpor och torka flera gånger om dagen, tvätta strumpor och fötter ofta.

Ta med en trasa att torka fötterna med. Och kanske försvarets hudsalva att smörja med, fett kan hjälpa till att hålla vatten från att tränga in i foten.

Vad har du för kängor?

För att ta reda på om du behöver ha två par strumpor i kängorna, testa att gå i dem en dag utan och se hur det känns.
Om du inte är helt säker så väger inte damnylonstrumpor speciellt mycket ifall du vill ta med för säkerhets skull. Du kan också tejpa utsatta ställen med Leukosilk i förebyggande syfte innan vandringen börjar.
 
Tack så mycket för alla svar!

De kängor jag tänkt använda heter Haglöfs Oxo GT:

Jag tänker att jag ska testa att gå lite längre promenader på några timmar i endast ett par linerstrumpor i Coolmax för att se om jag slipper skavsår. Byta strumpor ofta ska jag också ta till mig.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Silver Fang Vilka vandringsstrumpor Kläder 24
Borna Lundhags Tjakke mid. Varma?? Kläder 8
bionicon Varma Sorel eller liknande Med bra fotform!??? Kläder 12
Pippilotta08 Varma skor,vantar och Kläder 39
hakansteen Varma och smidiga handskar? Kläder 12
Pippilotta08 Tips på varma stövlar sökes Kläder 18
vandrafjäll Pjäxöverdrag som är varma Kläder 2
BeatriceK Varma stövlar/kängor Kläder 42
Smogz Varma skor för skoter pimpling Kläder 9
7S Tåliga, stabila byxor som även är snabbtorkande och inte för varma?? Kläder 28
mm123 Tips på "otroligt" varma vantar önskas Kläder 31
Hella82 Är vandringskängor varma Kläder 18
The_Lost_Cyclist Varma kängor som fungerar att vandra i.. Kläder 2
såg lite varma och biliga kläder för kylan Kläder 29
gogreen Varma smidiga vattentäta tumvantar? Kläder 12
Stuvarn Varma tummevantar! Kläder 3
sajberjohan Varma skor och skidor Kläder 6
bybben Varma goa långkalsonger, vart köpa? Kläder 10
MBac Varma vantar? Kläder 11
langby Riktigt varma vantar Kläder 15
carl_ Lätta och varma handskar lagom för sommarfjäll? Kläder 54
Iggle Kängor för varma skiftande klimat Kläder 26
marinabecher varma skor Kläder 2
jonte1 Varma och Vattentäta handskar Kläder 2
Frusen Varma handskar? Kläder 28
joask202 Kängor för varma fötter Kläder 3
mijo75 Söker varma fleace kalsonger/cykelbyxor Kläder 6
Onedge Varma handskar & sockor!! Kläder 4
cotterskog Varma skidhandskar/vantar? Kläder 28
Kung Stalle Varma sulor. Kläder 3
adventure_transport Bra, varma handskar///vantar Kläder 12
Vandrare Varma överdragsbyxor? Kläder 34
xochitl Hestra Outlast Eagle tillräckligt varma? Kläder 0
samme83 Varma kläder för inaktivt uteliv? Kläder 17
somule Varma innerhandskar sökes! Kläder 0
Tips på varma vantar Kläder 3
Varma vandrarkängor!? Kläder 7
macaronies Skalkläder för svettiga Kläder 3
oskarg t-shirt för svettiga aktiviteter Kläder 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.