Vandra i Grand Canyon - Arizona Usa

Vi har planer på att åka till amerika nu i höst och skulle då vara spännande att vandra ner i Grand Canyon.
Har tittat runt lite på nätet och ser att en guaidad tur på 3 dagar går på runt 6000 kr/pers :-(
Undrar nu om det är någon som har gjort något likanande?
Vad har ni i så fall gjort, kanske vandrat på egen hand?
Är tacksam för alla idéer och förslag på att göra en sådan vandring.
/Patrik
Ps. Vi är inte några vana vandrare.
 
På egen hand

Besökte Grand Canyon för två år sen och valde att vandra på egen hand. Vi utgick från South Rim och tanken var att vandra ner, tälta en natt och vandra upp igen men vi kom fram för sent så det blev två nätter på hotell och en dagstur istället.

Vintertid kan det vara rejält halt på väg upp/ner och sommartid olidligt varmt, det varnas valdigt tydligt om riskerna! Överallt finns skrämselpropaganda och även om det självklart finns en anledning till den så är den ändå liiite överdriven. Läs på innan och ta det försiktigt bara!

Grand Canyon är stor, troligtvis större än ni tror, höjdskillnaden mellan South Rim och Colorado-floden är nästan 1400 meter och att gå hela vägen ned och upp igen på en dag (25 km) är mycket krävande.

Glöm inte att ansöka om tillstånd (Backcountry Permit) om ni vill övernatta i Grand Canyon. Och var ute i god tid, det finns bara ett begränsat antal!

Info om GC: www.nps.gov/grca/
Hotellboende: www.grandcanyonlodges.com
 
Vår vandring i den stora canyonen

Hej Patrik - här kommer ett långt svar till dig! Hoppas det kommer dig eller någon annan till nytta...
Jag har gjort något liknande, och svarar gärna på dina frågor!! Vid mitt första besök i denna nationalparkernas nationalpark var jag måttligt imponerad. Inför USA-resa nr två nu i somras hade vi vägarna förbi, och bestämde vi oss för att ge den en ordentlig chans. Vi gifte oss i en Arizonaby och efter två veckor luxuöst leverne sparkade vi sedan igång honeymoonen med en tredagarsvandring i den lilla canyonen. Kan sammafatta den med ett ord: Fantastiskt.
Om ni håller er till "the corridor trails", hyser stor respekt för värmen och är i normal kondition borde ni inte ha problem med att vandra på egen hand. Jag tycker också att varningarna både från nationalparken och amerikaner i allmänhet är lite överdriva. Typ att man ska vara en erfaren på alla områden man kan tänka sig för att klara av en vandring i GC. Och dessutom träna på gym varje dag ett år innan. Det är ju så det är "over there", å andra sidan är det faktiskt en farlig plats
om man inte vet vad man gör, och det är många som fått sätta livet till. Precis som på andra platser i världen...
Som sagt, var pålästa och ha respekt för värmen och stigningen - det är a och o. När vi var nere gick termometern i botten på 120 F på eftermiddagen. Vilket väl är närmre 50 C. Hösttemperaturen är ju väldigt varierande beroende på om det innebär augusti eller november... Kanske blir snö och halka ert problem??
Man får inte tälta annat än på anvisade platser och man ansöker om "back country permit" fyra månader i förväg genom att faxa in ett formulär. Sen håller man tummarna några veckor och får svar på posten. Vår ansökan gällde juni och vi fick vårt tredjehandsalternativ - men det blev nog så bra!!! Du _måste_ ha ett permit för att tälta under kanten, men blir man utan eller vill vara spontan så kan man ställa sig i kön utanför back country office tidigt på morgonen och hoppas på att någon annan backat ur...
Vår tur i korta drag:
Dag 1: 14 km, ca 1000 höjdmeter, 6,5 h. Vi tog hikers shuttle från Bright Angel lodge kl 04.00 och startade med frukost vid Yaki point. Sedan började vi vår vandring på South Kaibab trail strax före femtiden på morgonen. Ett 20-tal andra gjorde likadnt, men det glesade snart ut sig i leden. Positivt är att man slitpper multågen om man väljer denna väg ner.
Soluppgången var magisk. Strålana målar canyonens väggar i olika nyanser av orange och rött, och på botten breder ett böljande hav av limegrön växtlighet ut sig. Strax före "The tipoff" var nedförsbacken slut för vår del, det fanns skugga i form av en toalett och efter paur tog vi in på Tonto Trail som slingrar sig upp och ner, in och ut, fram och tillbaka över platån. Under tre timmars vandring såg vi inte en människa, men väl ett Big horn sheep och några andra behornade djur. När vi nådde den grönskande oasen, Indian Garden campground, satte vi upp tältet bland kaktusar och cottonwoodträd, åt lite torrfoder och försökte sedan somna ifrån hettan.
Det finns inget vatten utefter South Kaibab och Tonto, så vi bar med oss 6 liter vatten var under första dagens vandring, och elektrolytersättning i form av salta nötter, energikakor och Gatorade. Vi mådde utmärkt hela tiden och kunde verkligen njuta av vår tid där nere (förutom under de hetaste eftermiddagstimmarnas febersömn). Vi pratade med andra som inte hade mått lika bra. Som tex fått slut på vatten med flertalet km vandring kvar, utan möjlighet att söka skugga. De hade varit både rädda, illamående och utmattade när de väl kom fram. Strax efter vår ankomst till campingen såg vi en ambulanshelikopter lyfta från botten. Det var en dam som startade från Yaki Point samtidigt som oss, som fått värmeslag och var riktigt illa däran. Inget roligt (eller billigt...) sätt att ta sig upp...
Dag 2: Vi tog en tur på Bright Angel trail ned till the mighty Colorado, slappade på beachen nån timma och vände uppåt igen efter ett minst sagt svalkande nakendopp. 10 km, 400 höjdmeter, 4 h. Framåt kvällen gick vi ut till Plateau point, lagade romantisk middag som intogs på en privat klippavsats 350 m ovan floden. Beundrade solnedgången och några timmar senare även fullmånens uppgång. Gick hemåt i natten, i fullmånens sken. Snacka om honeymoon!!
Dag 3: 7,5 km, ca 1000 höjdmeter, 4,5 h. Packade ihop våra saker och började vandringen upp till kanten igen. Vi hade helst velat bo längst ner, på Bright Angel campground, men nu var vi glada att vi hamnat på Indian Garden. Istället för en 14 km lång uppförbacker hade vi bara en sjukommafemkilometersvariant framför oss. Så vi tog vår tid och njöt av varje steg och den magnifika utsikten. Vid 3 mile resthouse kom vi ifatt en man och hans son, som startat någon timma tidigare än oss från tältplatsen. Sonen (vuxen) hade inte kunnat behålla mat eller vätska det senaste dygnet pga värmeutmattning och nu hade han insett att han inte skulle klara av att ta sig upp för egen maskin. De använde nödtelefonen och en ranger med mula skulle komma till undsättning. Vi åt gröna pringles och njöööööt.

Väl uppe dammade vi av kängorna och tog en låååång dusch. I duschrummet lyssnade jag till en grupp amerikaner som haft en fruktansvärd tur i Grand Canyon. De hade varit på i stort sett samma platser som vi vid samma tidpunkt, men det hade uppenbarligen inte varit någon njutbar resa för dem. De klagade och gick på så som bara amerikaner kan. Eller också ville de bara skryta om hur jobbigt de haft det. Och jag kunde verkligen inte förstå vilken planet de varit på...

För att göra lång historia kort - om ni bara ska vandra och vill lägga pengarna på annat så kan ni skippa guidningen i GC. Våra tre dagar kostade 120 kr har jag för mig, plus mat. Sen köpte vi en karta för en hundring, bara för att det är kul att veta precis var man är och vad man ser. Ni klarar er med gratiskartorna annars. Förslag till alternativ i korridoren är att bo två nätter på Bright Angel campground (alt lodge eller Phantom Ranch) eller en natt på Bright Angel och en på Indian Garden. Så här i efterhand tycker jag nog att vi fick det bästa alternativet ändå - jag gillade verkligheten den branta starten och utsikten från South Kaibab, ensamheten och utsattheten på Tonto, och sen lite upp och ner på Bright Angel som är välfrekventerad av både människor och mulor men mycket vacker. Det blev omväxlande och något mindre vandring med full packning. Har inte besökt Bright Angel campground, men den ligger utmed en å på botten. I Indian Garden finns bara en bara en liten bäck attt svalka sig i, men det är verkligen en oas. Trevligt och mysigt. Toaletter och vatten finns också.
Och förresten, rim-to-rim är ju också ett alternativ. Man kan beställa transport tillbaks från andra sidan. Då skulle jag nog ta mer än två nätter på mig dock.

Ett sista tips - missa inte att utnyttja servicen i nationalparkerna!! Gå på visitor centers, filmvisningar, ranger talks, guidade ranger walks osv. De har ett digert program och allt ingår oftast i avgiften. Man träffar många trevliga människor och lär sig väldigt mycket!

Läsning om att vandra i Grand Canyon:
http://www.hitthetrail.com/

Lycka till med planerna!!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Joelgunnarsson Vandra ner i Grand Canyon på sommaren Trekking 7
SurfCalle Vandra i Grand Canyon du Verdon Trekking 5
abe1970 Vandring i början av juni Trekking 10
Fjorr Vandra Alta via 1 eller alternativ (sent ute med att boka boende) Trekking 4
Jumjumjum Vandra stora Alvaret Trekking 9
Djj1927 Vandra 52 mil i Sverige. Trekking 17
MCFM Vandra i Australien Trekking 6
Palmenkott Vandra ensam med hammock i Europa Trekking 10
Michael Jönsson Chamonix - Tälta och vandra med hund. Trekking 3
Emil Stefansson Vart i Europa (inkl. Norden) kan man vandra i slutet av april/början av maj? Trekking 7
grankott3 Vandra i Atacama Trekking 0
Michael Torslanda Vandra Genoble Trekking 0
jsmohshm Vandra Lausanne (typ) till Savona, Italien Trekking 4
philipö Vandra Dornbirn, Österrike Trekking 1
robbe33 Vandra i Alperna i sommar Trekking 12
callemilla Vandra i Pyreneerna Trekking 3
kaskelotta Vandra i franska Alperna i sommar med barn, önskar tips! Trekking 0
Christian1 Vandra i Dolomiterna vecka 25!? Trekking 11
Pjonta Vandra i Alperna i sommar Trekking 5
Chris66 Vandra hela Sierra Nevada (USA) Trekking 11
Göran6214 Vandra på Sicilien? Trekking 1
labbman Var vandra i Juli? Trekking 1
gott_och_vackert Alperna - vandra med barn och utan packning Trekking 8
GoJaa Vandra på Island frågor Trekking 14
aggol Vandra i början av juni (Alperna) Trekking 10
veni Vandra i Borneo Trekking 15
veni Vandra i Singapore och omgivning Trekking 7
summit.sdi paddla/cyckla/vandra i yellowstone? Trekking 0
sunch Vandra med hund Trekking 3
_winston_ Vandra i december i Asien? (Japan, kina, indien etc) Trekking 0
nuddis Vart vandra och tälta utomlands Trekking 1
Vtapper Vandra i Karpaterna Trekking 7
Magnus H Vandra i Kina. Bilder & info. Trekking 10
tjej_91 Vandra i Österrike Trekking 1
ch_85 Vandra med UCPA Trekking 0
Julrik Vandra i Alperna Trekking 13
Cocoo Vandra i Nepal oktober Trekking 79
Christian1 Vandra i Dolomiterna - söker tips Trekking 26
frida_n Vandra runt Mont Blanc-massivet Trekking 2
72137 vandra i Patagonien Trekking 5
XPAT Vandra i Alperna, funderingar. Trekking 13
byggarn Tips för nybörjare som vill vandra i pyreneerna Trekking 3
frimanniska Vandra genom Japan Trekking 16
nordmannen ni som skal vandra i norge.... Trekking 0
Dulsan Vandra i Italien med familjen Trekking 2
Dillesan Vandra/trekka vecka 23 Trekking 4
Polarmannen Vandra på Azorerna i juni Trekking 6
Murklan Var vandra i april? Trekking 9
joask202 Vandra på Island: När var hur? Trekking 6
_winston_ Vandra i sydøstra Europa??? Trekking 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.