Vandra för första gången - valt höga kusten

Hejsan,

Har bestämt mig för att vandra för första gången i mitt liv i sommar, och har då valt höga kusten för alla gånger jag åkt förbi där.

Min tanke är att följa denna etapp https://www.naturkartan.se/sv/trips/signaturled-hoga-kusten

Går det att tälta hela vägen, och hur man väljer man tältplats? Har ni någonsin upplevt någon orolighet när ni tältat ensamma?

Hur svårt är det att navigera för en nybörjare?

Och sista då, vad är eran ultimata packlista ? Vad tar ni med vatten i, ryggsäcks val etc? Har kollat på hemsidan trekkinn.com som har bra priser. Tar gärna emot andra tips för denna vandring.
 
TrekkInn har lite långa leveranstider (de skickar från Spanien). Dessutom kan det vara lite bängligt (eller åtminstone ta tid) att göra returer. Jag hade personligen handlat från svenska nätbutiker (eller ännu hellre gått till en fysisk butik) för att prova utrustning om du är ny på området. Speciellt ryggsäck ska köpas med omsorg.

Jag har inte själv vandrat vid Höga Kusten, men lämpliga tältplatser finns ju utmärkta på Naturkartan. Väldokumenterade och "marknadsförda" leder brukar ha bra etappindelningar som lämpar sig för nya vandrare, följ föreslagna etapper och rastplatser så har du en bra grundplan för din första vandring.

Jag har tältat på vitt skilda platser, både mitt ute på fjället och invid rastplatser med väganslutningar och aldrig upplevt några oroligheter, vare sig ensam eller i sällskap. Väl förberedd (rätt utrustning, rätt kunskap och bra omdöme) för såväl väder och vind som övriga omgivande faktorer så är det tämligen riskfritt att tälta (tycker jag).

Navigering på större leder är oftast enkelt. Det är väl skyltat och oftast väl upptrampat. Många förordrar att alltid ha karta och kompass med som backup-lösning, även om navigering sker med hjälp av t.ex. GPS.
 
Navigeringen är sällan ett problem. Enda gången navigeringen kan vara en utmaning är om det är dimmigt och man går obanat och förlitar sig på karta och kompass.
Om du ska gå på led lär det vara enkelt att navigera.

Om man ska skaffa ny utrustning är det viktigt att ryggsäcken sitter bra på ryggen, så den bör man testa i butik. Allt annat, såsom kläder, tält, kök mm är sådant som funkar ändå. Det är fråga ocm tycke och smak, samt vad plånboken tillåter. Ja, kläder behöver man köpa innan och "gå in", så man inte stöter på någon otrevlig överraskning på själva vandringen.

För mig är en vandring en upplevelse och inte någonting som ska göras och överlevas, vilket gör att jag tränar inför en vandring. Jag lägger i vattenfyllda PET-flaskor i ryggsäcken och vandringstränar innan vandringen. Om min ryggsäck väger 20 kg på vandringen så ser jag till att det tyngsta jag tränar är ca 23 kg. Sedan blir själva vandringen inga problem. Nu är 20 kg kanske ingenting att sträva efter eller ha som riktmärke, men min ryggsäck hamnar där då jag har mycket mat med mig på mina vandringar, så är kanske 12 dagar.

I fjällen tar jag vatten från rinnande vattendrag. Hur vattnet är längs Höga Kusten vet jag inte. Sawyer mini är en vattenreningsmojäng som många använder...så den kanske man ska ha...jag vet inte.

Var beredd på att du inte är ensam på leden, men det kanske inte är något problem.

Det finns många andra tips du kan få...återkom i så fall.
 
Hejsan,

Har bestämt mig för att vandra för första gången i mitt liv i sommar, och har då valt höga kusten för alla gånger jag åkt förbi där.

Min tanke är att följa denna etapp https://www.naturkartan.se/sv/trips/signaturled-hoga-kusten

Går det att tälta hela vägen, och hur man väljer man tältplats? Har ni någonsin upplevt någon orolighet när ni tältat ensamma?

Hur svårt är det att navigera för en nybörjare?

Och sista då, vad är eran ultimata packlista ? Vad tar ni med vatten i, ryggsäcks val etc? Har kollat på hemsidan trekkinn.com som har bra priser. Tar gärna emot andra tips för denna vandring.
Tycker att viktigaste är skorna, du måste testa dem under belastning och i terräng innan du vandrar. Bra sittande rygga är bra men inte stoppar dig på väg men felskorna kan göra det. Leden är lät vandrat/navigerat, banditer kommer inte på tältplatser, kolla hur du åker från Ö-k, vi fick lifta tillbaka där bilen fanns parkerad pga inga tåg/buss på en helgdag.
Höga Kustenleden. Maj 2019. - YouTube
 
Senast ändrad:
Det är inte omöjligt att börja vandra själv men jag rekommenderar att du försöker ansluta dig till en gäng som ska vandra samma sträcka för att lära lite mer om vandringen. Vi träffade faktiskt en trio som fick kontakt via FB som startades av en lite/mer erfaren vandrare. Det är många saker att kunna: fixa varm/kok vatten, säkra tält mot vinden/regn, osv. Går du själv ensam för första gången kan det bli knepigt.
 
Har kollat på hemsidan trekkinn.com som har bra priser.

Ärligt talat skulle jag vilja direkt avråda från trekinn (och alla deras andra "inn-siter). Minsta problem med det man har köpt så startar en cirkus som inte är av denna värld, en mkt oseriös handlare. Googla runt lite och kolla recensioner innan du bestämmer dig för att handla där.
 
Det går såklart bra att börja vandra själv, men det är nog bra att göra ett par övernattningsturer först. Det är en del rutiner som ska på plats, och har man aldrig vandrat tidigare är det svårt att föreställa sig dessa.
Men det är ingen raketforskning och det är ju förhållandevis skyddad terräng och nära civilisationen där du tänkt vandra, så det är ju inte värre än att du avbryter om det blir jobbigt =)


Angående packning och utrustning har jag ett par tips.

1. Använd ett par månader av vårvintern till att fönstershoppa och studera andras packlistor. Vänta med att handla tills du har listan så mycket på plats som det är möjligt. Annars kommer du stå där med saker som lät bra till en början, men som du skulle ha kunnat skippa.
Handla från svenska kedjor. Det är oftast fri retur om du vill byta. Vissa har även bra rabatter på ditt första köp, samt om du är medlem i STF. Billiga butiker i andra länder är bra om man vet exakt vad man behöver, men kan ändå vara knepiga om man måste returnera.

2. Nu när du är helt ny har du möjlighet att skaffa en lätt och minimalistisk utrustning på en gång (utan att passera tung-träsket).
Det är ingen som helst konst att hålla utrustningens vikt (ej kläder på kroppen) under 8 kg. Det innebär att med du med mat för en vecka inte behöver bära mer än 13 kg, vilket är betydligt trevligare än 20 kg.
Du behöver inte köpa jättedyra specialsaker i specialiserade butiker för att uppnå detta. De vanliga kedjorna har dessa saker (även om de förmodligen hellre kommer försöka sälja på dig dyrare och tyngre utrustning).
Riktvärden:
Ryggsäck = 1 kg
Tält/skydd = 1,5 kg
Sovsäck och liggunderlag = 1,5 kg
Kök = 0,5 kg
Kläder = 1,5 kg
Övrigt 2 kg.
Mat och bränsle 0,7 kg per dag, men det är ju en smaksak.

3. Läs in dig lite på hängmatta/hammock. När man sommarvandrar i skogslandskapet är det väldigt smidigt att sova i hängmatta istället för i tält.
 
Jag har vandrat på Höga kusten-leden för 1 ½ år sedan. Det var trevligt. Terrängen var varierande och gick både upp och ner. Det fanns både källvatten och kranar som man kunde fylla på vatten utmed leden. Det var inte rekommenderat att dricka från vanliga vattendrag utan kokning. Jag vandrade mellan Hornöberget till Nordingrå och sedan tog jag bussen till Skuleberget och sedan vandrade jag vidare till Köpmanholmen och tog där bussen till Ö-vik. Så man behöver inte gå precis hela långa sträckan. Tältplatser finns det oftast i slutet av etapperna och dessa ser man på naturkartan som du länkade.
 
Höga kustenleden är trevlig, och en bra första vandringsled att gå i sin helhet, men jag skulle rekommendera att du tar några tältnätter med din nya utrustning innan du ger dig av. Det är surt att upptäcka att man har glömt något när man ska sätta upp tältet första natten.

Tältplatser finns det mestadels gott om, men det kan vara lite avstånd mellan dem norr om Skuleskogen, när man börjar närma sig Örsköldsvik och det blir mer bebyggelse. Följer du planeringen på naturkartan med sex övernattningar så kan du känna dig säker på att du alltid har en bra tältplats.

Det finns bitvis dåligt med rinnande vatten, särskilt om du vandrar mitt i sommaren när det är varmt, och du bör ha med dig vattenreningsfilter om du inte vill koka ditt dricksvatten. Jag hade en maxvolym på tre liter vatten när jag gick i juli förrförra året. Då var det väldigt varmt. Jag skulle nog rekommendera att du går den i juni eller augusti så att du slipper bli så genomsvettig som jag var vissa dagar. Tidigare år har det också varit skogsbränder längs leden mitt i sommaren.

Navigering längs Höga kustenleden är busenkelt – ledmarkeringarna är tydliga och ligger tätt längs hela rutten. I och med att du har mobiluppkoppling längs hela sträckningen kan du också installera Min karta-appen av Lantmäteriet på din telefon som backup.

Calazo har en bok om Höga kustenleden om du vill veta mer innan du ger dig av, men den innehåller inte mycket som du inte kan läsa dig till på Naturkartan och på ledens webbplats. Den här bloggen ger också en bra färdbeskrivning till en sjudagars vandring på leden: https://www.pernillalindblom.se/min-vandring-langs-hoga-kusten/
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jacobin Att vandra i kulturlandskap Vandringsleder 24
såg Vandra rallarstigen mellan Gällevare och Porjus Vandringsleder 10
Lena1 Vandra som nybörjare, ensam - tips och inspiration önskas Vandringsleder 26
vandrarenDaniel Dags för "Vandra med andra" Vandringsleder 0
Söderhultarn Omberg runt - Östgötaleden Vandringsleder 3
såg Vandra mellan Årrenjarka och Kvikkjokk. Vandringsleder 2
Rune17 Vandra Kiruna-Gällivare Vandringsleder 4
Depay Vandra/fiska två dagar längs Berslagsleden/kilsbergen Vandringsleder 1
Resgladfilur Tälta hela höga kustenleden -fungerar det? Vandringsleder 6
Hogang Vandra mellan Nässjö - Jönköping? Vandringsleder 0
fjällkängan vandra mln stugor Vandringsleder 3
Nosse Vandra 2-3 dagar själv, när det finns så mycket skrämmande folk? Vandringsleder 29
3barninaturen Vandra med barn i södra Sverige Vandringsleder 6
kletterdregg Vandra Höga kusten / Skuleskogen Vandringsleder 13
lisa88 Vandra i Europa Vandringsleder 1
Linnea123 Vandra nära Malmö Vandringsleder 8
Linneaa Vandra från Piteå till Luleå Vandringsleder 3
Eswal Vandra Höga Kustenleden Vandringsleder 2
jsmohshm Vandra Lausanne (typ) till Savona, Italien Vandringsleder 2
Tobbe C Vandra inlandsbanan Värmland - Dalarna Vandringsleder 6
Robox Vandra genom HELA Sverige Vandringsleder 8
Askel Vandra mellan Finland och Sverige Vandringsleder 1
Seblin99 Vandra och tälta i Skåne, med barn. Vandringsleder 1
Anki56 Vandra på Åland? Vandringsleder 2
Joakimlejon Ponera att jag vill vandra Göteborg - Luleå hur planerar jag resan? Vandringsleder 6
Lea262 Letar efter vandra-kompisar Vandringsleder 4
Elinpotatis Vandra i Jämtlandsfjällen Vandringsleder 10
Arvegil Vandra Bohusleden Etapp 1 Vandringsleder 5
makkan77 Var kan jag vandra och fiska Vandringsleder 0
MikaelHassel Vandra i Kloten, varg?? Vandringsleder 4
Barfoba Vandra från Dalarna till Skåne Vandringsleder 16
Jackiie Vandra Västerås-Stockholm möjligt utan omvägar? Vandringsleder 6
BjörnCalle Vandra Ed-Tresticklan Vandringsleder 5
sentimental22 Vandra Hallandsleden Vandringsleder 14
hjerner vandra på öland Vandringsleder 4
Hardrocker Vandra i Gyllbergen Vandringsleder 2
TheCoachMike Vandra på Skuleberget i oktober Vandringsleder 8
musse592 Vandra snålt, Into the wild style. Vandringsleder 6
SeñorCaca Vandra på Öland Vandringsleder 10
ancaja Vandra Abisko - Nikkaluokta v37 Vandringsleder 2
solsol Vandra runt Vättern i sommar. Vandringsleder 3
Blåbär55 Vandra i västra götaland eller omkring liggande län Vandringsleder 13
ArLan Vandra i Valle Vandringsleder 2
UnderEnTarp Vandra i närheten av Markaryd? Vandringsleder 2
Gorrgel Vandra i Sverige (STF) Vandringsleder 4
Tordnado Vandra marathon på en dag i terräng!? Vandringsleder 42
kraftdjur_vargen Vandra kring hudiksvall. Tips på leder? Vandringsleder 4
Mamma till A Vandra i vättlefjäll med barn? Vandringsleder 1
olavroer Vandra ved havkanten Vandringsleder 4
Talisman Nybörjare - Vandra del av Skåneleden ås till ås - Hjälp med förberedelse Vandringsleder 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.