Vålådalen - tips och råd sökes

I juli går vi på en familjetur i Vålådalen, yngsta deltagaren är 6 år vilket sätter tempot och distansen per dag.

Tanken är att utgå från Vålådalens fjällstation, gå söderut mot Storgröngumpen, eventuellt hela vägen ner till Lunndörrstugan. Därefter följa Storgröngumpens norra sida (kanske med en dags basläger och topptur på Storgröngumpen), bort mot pyramiderna och Issjön. Därefter upp tillbaka till Vålådalens fjällstation. 3-4 nätter planerar vi, alltså väldigt korta dagsetapper för att kunna ta det lugnt och ta god tid på oss, kanske göra någon dagstur/topptur.

Frågor:
1. Givet förutsättningarna, har ni som är erfarna av Vålådalen valt något annat alternativ vad vandringsväg?

2. Är en topptur på Storgröngumpen "enkel" (har personligen varit på topparna Kebnekaise, Helags och Storvätteshågna, som tre exempel)? Rimligt för en 10-åring?

3. Hur är området i stort när det gäller bra tältplatser och vattentillgång? Några specifika bra tips ni kan dela med er av? Eller kommer det vara relativt lätt att slå upp tält utan större planering?

...samt alla andra tips på fina platser eller bra-att-tänka-på gällande Vålådalen!
 
1. Jag har inte gått Vålådalen-Grönvallen, däremot har jag gått en del andra sträckor: förra året gick jag t.ex. Östra Vålådalen — Lunndörren, vilket kan vara värt att fundera på för att slippa exakt samma väg fram och tillbaka.

Min erfarenhet av Vålådalen är att det är lättgått, men det kan vara blött bitvis (eller översvämmat, var plaskigt förra året efter en rejäl regnskur).

2. Har inte försökt själv, men tror inte det ska vara några problem.

3. Inte jättegott om vatten i själva dalen, finns en del bäckar så det är ju inte som att man dör. I närheten av Pyramiderna finns det gott om bäckar, men tänk på att man inte får beträda pyramiderna, eller tälta i närheten av dem: det finns gott om platt mark i området att slå läger vid dock.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag gick vålådalsfyrkanten tidig september för några sedan och jag upplevde det som att många av de vattendrag som var utmärkta på kartan var rätt torra. Vill minns att jag var rätt törstig nån sträcka och fick gå lite längre än räknat utan mat.

Det var inte så farligt egentligen. Men skulle inte rekommendera att gå med bara kåsa.
 
Jag gick vålådalsfyrkanten tidig september för några sedan och jag upplevde det som att många av de vattendrag som var utmärkta på kartan var rätt torra. Vill minns att jag var rätt törstig nån sträcka och fick gå lite längre än räknat utan mat.

Det var inte så farligt egentligen. Men skulle inte rekommendera att gå med bara kåsa.
Jag har alltid vattenbehållare med mig...ibland är det långt till vatten och jag vill kunna dricka/laga mat när jag själv vill.
 
Brukar också försöka på fylla på rejält när tillfälle ges. Förbereder mig på att ev. inte kunna lita på kartans vattendrag då, tack!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips