Vada med kängor, vandra med blöta fötter: hur hantera ev sårskador på fötterna?

Jag testade några olika varianter som andra tipsat om, buntband och ett par olika varianter av spännremmar. Öppningsbara buntband blev bara krångligt eftersom de inte alls gick att öppna när de var i väl åtdraget läge utan måste knipsas upp!! Spännremmar betydligt mer lätthanterlig. Lät dem sitta på löst om vristen, och drog åt för kung och fosterland precis vid vaden. Jag upplever att det håller tätt bara man drar åt hårt nog. Bäst resultat fick jag med två remmar per ben, blev ju dubbla barriärer. Men samtidigt viktigt att hitta en modell som kan lossas blixtsnabbt, kan bli rätt obehagligt annars, jag fick skippa en av remmarna av denna anledning och bara ha en per ben.

Jag har Jörnkängor och goretexbyxor av tunnaste typen. De har tunna dragkedjor i sidorna men tycker det gick bra att få det tätt där ändå. Testade detta med spännremmar för flera år sedan med mina Meindl dovre extreme och fick inte till det. Antagligen för styva i skaftet. Materialen måste ju kunna formas kring varandra för att sluta tätt.

Vatten läckte in dels vid de misslyckad experimenten med buntband eller dåligt åtdragna spännband, dels vid en viss söm på kängan vid gummit (kan man åtgärda det?), dels under längre stunder i djupt vatten dock inte alltid...

Jag tycker visst att man BLIR fuktig i skalkängor under flera dagar i blötväder och i vatten, hur välinsmorda de än är. Om man skulle byta till torra strumpor hela tiden skulle man få bära med sig 50 par. Utan sol är det svårt att få något torrt. Upplever inte att mina liners blev blötare under skinsealzen än under vanliga vandringssockarna, utan de var helt klart torrare.
Tack för tipsen! Mina regnbyxor var grova och vida vilket antagligen var en nackdel då det blev många veck där vattnet troligtvis letade sig upp. Jag har bara kört med enkla remmar. Tunna regnbyxor är nog bättre!

Du har rätt i att skalkängor blir blöta till slut i riktigt blöta förhållanden! Allting har förstås en gräns, och fjällvandring handlar i mycket om att lära sig hantera och leva med vatten i alla dess sköna former...
 
Alternativ till Leukoplast

Istället för Leukoplast använder jag sedan ett par år denna tejp https://www.apoteket.se/produkt/leukotape-k-1-st-941992/

Det är samma typ av tejp som fysioterapeuter använder och som man ser på nästan varenda friidrottare på tävlingar. Den är härligt elastisk, blir inte klistrig på baksidan och sitter bra även efter tvätt.
Finns också på Biltema men deras har jag inte provat.

/Thor
 
Jag vadade med mina salemon quest 4d 3 gtx
Och mina fjällräven cco shell Skalbyxor
Fick snöra år kängorna kängorna bara
Så var det inga problem. Blev inte blöt men gick inte länge 5 stora kliv sen var jag över och torr om fötter och ben,
Trodde inte det skulle gå men det gick
 
Vada

Kängor utan stoppning.
Av med strumpor och innersulor.
Vada.
Torka ur kängorna och fötterna så gott det går om dom blev blöta.
I med sulorna. På med strumpor, plastpåsar i kängorna.
Efter ett par timmar ta av plastpåsarna.
------
Vandra inte vidare med våta fötter. Slå upp tältet och torka kängor och strumpor o fötter om du måste. Längre vandring med våta fötter kan leda till allvarliga problem.

/John
 
Istället för Leukoplast använder jag sedan ett par år denna tejp https://www.apoteket.se/produkt/leukotape-k-1-st-941992/

Det är samma typ av tejp som fysioterapeuter använder och som man ser på nästan varenda friidrottare på tävlingar. Den är härligt elastisk, blir inte klistrig på baksidan och sitter bra även efter tvätt.
Finns också på Biltema men deras har jag inte provat.

/Thor
Jag upplever att leukoplast på senare år släpper igenom klistret ut på bruna sidan av tejpen och sen har man det i strumporna som inte rör sig fritt längre och risk för skav. Är tejpen sämre nuförtiden eller är det bara jag som blivit några kilo tyngre och trycker hårdare på tejpen så klistret snabbare går igenom?
Håller med om att rundade hörn sitter bättre/längre.

Då jag tejpar trycker jag ihopa överskott av tejp klister mot klister /t ex höger och vänster om hälsenan strax över hälkanten) och klipper bort så nära huden som möjligt, svårt att förklara i ord men hoppas ni förstår.

/Patrik
 
Alternativ till kängor

Det är kanske inte våta fötter som är problemet utan kängorna?
Har vandrat PCT i år och under delen i Sierra bergen så går man ofta i våta trailrunners, kanske upp till 8 timmar om dagen i nästan 4 veckor.
Vaden är djupa och tidskrävande (ofta över knäna), så att försöka hålla fötterna torra är lönlöst. Så även att byta om till någon form av vadarskor (tar för lång tid pga många vad). Trots detta och utan att tejpa fötterna klarade jag 4250 km utan ett enda skavsår/blåsa! Lösningen för mig var att testa en strump/sko kombination som funkar oavsett om det är blött eller torrt. Hade jag använt kängor är jag övertygad om att fötterna gått sönder...
 
Ett sent tillskott till tipsen

Själv upplever jag att det enklaste vid vad (som når över kängkanten) är att snöra av kängorna och bära dem i handen eller fästa på ryggsäcken. går du med stavar eller hittar en vandringsstav på leden kan denna hjälpa med balans.

finns vassa stenar i vadet vill jag skydda fotens undersida med sulor- då åker rastskorna på. tunna gympaskor torkar rätt fort, men på sommaren har jag även gått med sandaler som, om de genomgående är tillverkade i plast, så att säga avsedda för bad, också torkar fort. Om rastskorna inte hinner torka till kvällen, kan man i nödfall promenera runt kvällslägret med tjocka sockor i sådana blå skoskydd för inomhusbruk.

Vad gäller tejpning tycker jag som föregående talare; tejpa med leukoplast i början av vandringsveckan, tätt och jämt på torra fötter kvällen innan första dagsetappen. Om du gnuggar fötterna varma innan tejpen går på fäster den bättre.
Tejpen sitter sedan på under hela veckan. Om den fläker upp lite någonstans kan man klippa/riva loss den lilla kanten med en nagelsax och i undantagsfall komplettera med mer tejp.
Efter vad bör tejp och fötter få torka (hjälpligt) innan du vandrar vidare! Oftast torkar den i luften på 5 min om man baddar med t ex en liten handduk eller annan textil. Då håller tejpen!

Mitt allra bästa knep är att tejpa leukoplast och sedan ett lager leukosilk (den vita tejpen) ovanpå. Leukosilk ger bra glid i skon och minimerar skav, dock fäster den inte alls mot huden, så man måste ha leukoplast undertill. Denna kombination är enligt mig oslagbar.

Glöm förstås inte att byta sockar vid rast (som minst 1 ggr/dag vid lunchrasten) så att fötterna får lufttorka och sockorna kan torka på utanpå ryggsäcken i solsken (vid regn får de torka i tältet på kvällen)

Lycka till! -- Jakob
 
Gammal tråd, men jag hakar på så Compeed-varningen går fram till nya generationer Utsidare. Se denna tråd :p Själv har jag bara råkat ut för ett enda blygsamt förstadium till detta elände, men det fick mig att skippa Compeed en gång för alla.

Leukoplast tycker jag inte heller funkar, utan att vara lika livsfarlig. Jag trodde det var vanligare med "idrottstejp"? Det finns en uppsjö av märken, men kvaliteten skiftar - det är små marginaler mellan för litet klister (som lossnar i väta) och för mycket klister (som blöder igenom/fastnar i strumpor). Efter mycket trial-and-error tycker jag nog att Salvequick MED har den optimala balansen.
På mig håller den upp till en vecka, både på skidresa med daglig dusch och på vandring med ett antal nerblötningar. Med förbehåll att jag bara profylaxtejpar mina knöliga hälsenefästen och ibland mina utstickande lilltår. Jag sätter en riktigt lång remsa tvärs över "hälknölen"; med överlånga sidoändar som man kan klippa bort stegvis om/när de börjar lossna.

Till lilltår blir det egentligen mjukare och smidigare med kirurgtejp, men den tycker jag inte håller lika länge när det är blött.

Jag har aldrig behövt tejpa fotsulorna, trots att de är ovanligt "skrynkliga" och ser ut att be om skav. Försvarets hudsalva funkar fint till profylax-smörjning av trampdynan, men det är sällan jag känner att ens det behövs. Förutsättningen är skor som inte klämmer ihop fotsulan, mjuk ull i bägge strumpskikten (alt. siden innerst) och ullfilt-innersula (alt. läder, dock ej så praktiskt på vandring). Enda gången jag fick skav under fotsulan var när jag testade en syntetinnersula.

***
Jag hör till dem som kör "dra åt regnbyxor över kängskaft"-metoden vid måttliga vad. Den förutsätter skalkängor, knickers som slutar under knä och regnbyxor med hellånga (vattentäta) blixtlås. Är det inte uppenbart omöjligt så chansar jag utan att "tömma" kängorna; det värsta som kan hända är ju att man får byta strumpor och innersulor efteråt. Går chansningen hem (och det gör den för det mesta), så har man ju sparat in mycket stök och bök.
Ullstrumpor värmer även när de är våta, men torkar förvånansvärt fort inhängda innanför regnbyxorna
Jag går ensam och strömt vatten som går upp över knä vadar jag ändå helst inte över (men har hittills alltid hittat en säkrare omväg).
 
Att undvika att det rinner in vatten i den vattentäta sockan är ju en lösning. DexShell har en variant med gummitätning upptill som jag tycker fungerar kortare tid i vatten (men hur den är att gå i en hel dag, eller flera dagar i rad vet jag inte). Gärna tunn strumpa även i den för dubbelt lager.
https://www.benns.se/klader-1/vasko...prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

Annars är som sagt knepet med tejpning att:
Ha bra kvalitet på tejpen.
Tejpa noga, torrt och stor yta så att den får fäste.
Låta den sitta kvar till nästa dag, torka foten och tejpen.
Samt gärna en tunn dubbel strumpa som tejpen kan ligga mot innuti den yttre sockan.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Nyburgaren Tunna men stabila kängor. Vad finns? Kläder 39
Harald_67 Vad heter kängorna eller liknande kängmodeller? Kläder 12
Bulingen Vad göra åt illaluktande kängor? Kläder 30
Tranan Vad väger era kängor? Kläder 16
nr23se Vad göra åt blöta kängor på vintern? Kläder 2
bientai Underställströja vad ska jag välja? Kläder 14
Etriol Vad är fjällrävens fickor till för? Kläder 7
FruNalleman Rom i oktober - vad ha på fötterna? Kläder 11
Lakritsglass Vad ha under lättfodrad jacka? Kläder 6
Bondmoran Vad tror ni om dessa två tröjor? Kläder 9
sachsaren Att vada över skithala bumlingar: Dubbar i sulan? Kläder 16
Tetraone Vad kan detta vara för Lundhagskänga? (bild) Kläder 2
rJohansson Vad ha med sig på 7-dagar? Kläder 21
MalinSa Vad har ni på fötterna när ni vadar? Kläder 19
pernissila Läderkängor, lösa trådar invändigt, vad göra? Kläder 3
Arvidsjaur Vad sover ni i? Kläder 13
Alejandr0 Vad skulle ni specifikt använda för kläder för en augustivandring i Kebnekajse? Kläder 15
LEmil Mina sockar slits ut i hälen direkt. Vad ska jag skaffa? Kläder 10
FruNalleman Vad finns istf FjRäven Greenland Winter Parka? Kläder 8
FruNalleman Bra ullsulor - vad gillar ni? Kläder 16
niklasaxelsson Klättermusens storlekar, vad har hänt? Kläder 12
Davva2 Vad är vitsen med pälslösa pälsmössor? Kläder 33
Aleks_T nya lundhags skalkängor, vad tänka på? Kläder 42
Mr. Red Regnbyxor, dragkedja och vad? Kläder 5
stigdaniel Vad är det här? (Handskar) Kläder 9
Glännman Vad tvättar ni kläderna med ? Kläder 17
slugger Vad tror ni om Gore-Tex Active Shell Kläder 10
Napoleon GTX-tyget har "släppt" på min Arcertyx-jacka! Vad göra? Kläder 8
Manil Läderskor rengjorda med fettlösare... vad gör man år det? Kläder 3
oloeve Regnställ?? Vad köpa? Kläder 19
Yonaz Vad betyder termerna? Kläder 7
Martin Fjäderlätt Vad hette Fjällrävens grågröna färg? Kläder 8
Mathias PHS Rökluktande dunjacka? Vad göra?? Kläder 14
JanbanansThess Vad värmer? Kläder 3
peter1959 Vad köpa för skor ? Kläder 8
justsafe Vad har ni under kilten? Kläder 17
EddieK Vilsen i "texmex" skogen.. Vad är viktigt med membrankläder? Kläder 12
crisscross Sorel Glacier ej vattentäta. Vad göra? Kläder 4
avaris Vad ska man ha under softshell? Kläder 29
Vad är det som luktar - egentligen Kläder 26
prylManne Skalkläder i framtiden? vad tror ni? Kläder 18
apfaktor Vad gör jag för fel? Kläder 3
Sanna81 Vad göra med inte helt vattentäta skor? Kläder 5
kristofer_wallmark Vad heter plagget? Kläder 12
ala Barfotaskor, vad tror ni om detta? Kläder 28
Lars_P Sprickor i cellgummit, vad göra? Kläder 14
liquidmonkey Vad heter dom har????? snälla... Kläder 18
Scout^ Vad brukar ni ha på er under skalbyxan? Kläder 12
Anisoptera Vad ha på fötterna på Borneo? Kläder 14
stinaL Vad tycker ni om meindl island pro Kläder 22

Liknande trådar

Logga in