Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen?

Problemet är att han använder fel retorik.

Han borde lägga till "Jag tycker.." i början av varje mening och låta bli att döma, så skulle inte folk reta sig på honom.

I så fall kanske även du bör lägga till "Jag tycker" framför påståendet om retorik ovan, eftersom det synes vara ett värdeomdöme och inte ett faktapåstående?

Två sätt att skriva:
a) I mitt svar till nermander anförs fakta i punkt 1-3.
b) Jag tycker att jag anför fakta i punkt 1-3.

Centralt i detta är väl inte huruvida det tycks något utan om det finns fakta som underbygger argument? "Jag tycker" är redundant i en argumentation om fakta.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Nu tycker jag att detta ämne är: "färdigt och uttömt"

Avbryt !!!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Bättre på så sätt att bortglömda kunskaper återerövras (bruk av tändstål, minimera rökutveckling, effektiv förbränning, bearbetning av trä med kniv, olika träslags funktion som bränsle, o.s.v).

Ja, viktigt att återuppväcka bortglömda kunskaper som hur man beställer tändstål och vedkök via postorder - en svensk kulturtradition som föll i glömska under den mörka medeltiden. Runt bearbetning av träpinnar med kniv så att de kan användas i en brasa, återstår ju fortfarande mycket forskning innan vi helt har förstått hur det gick till.
Det är en fantastik kulturinsats du gör, inte helt osannolikt att du får nobelpris i framtiden.
 
. I ditt argument har du tänkt bort hela produktionskedjans enorma miljöavtryck.
Nej, det har jag inte alls gjort.

Men du har tänkt bort hela produktionskedjan för veden. För att träd och buskar ska kunna växa måste de få näring från förmultnade växter. Plockar du med dig du ved så flyttar du den näringen till en annan plats.

Bara för att människor har eldad med ved i miljoner år betyder inte det att det är det bäst ur miljösynpunkt. Tvärtom. Konsekvenserna av vedeldningen märks tydligt i länder där samhällen förtätas medans man fortsätter elda med ved.

Dessutom är det skillnad på brasa och brasa. Moderna vedkök har en mycket bättre förbränning än en öppen eld.
Och du missade tydligen helt artiklarna som visade att även moderna högeffektiva vedkaminer för hushållsbruk spyr ut enorma mängder partiklar. En vedkamin motsvarade ju tusentals dieselbilar.

Det finns inte en chans att ett litet vedkök kan komma i närheten av den förbränningen, alltså är de garanterat värre.

Detta går ju väldigt enkelt att prova. Vi har kört vårt Trangia inomhus på köksbordet för att koka buljongen till så kallat "hot pot". Har du använt ditt vedkök inomhus?

2. Det är ingen som helst konst att tända gas med eldstål. Det krävs emellertid ingående kunskap och erfarenhet för att tända en brasa med ett eldstål, i synnerhet i regnväder. Här kommer även kniven till nytta, genom bearbetning av tändmaterialet.
Och här ger du alltså själv argument mot att använda eldstål. Det är svårare.

Varför ska man använda en lösning som är svårare, istället för en som är enklare? Vad gör man om det är så svårt att man inte lyckas få upp eld?

3. Sura, sega och tunna pinnar är avsevärt sämre ur bränslesynpunkt än torr och hård kärnved (d.v.s. med fuktkvot inte högre än ca. 15-20%), särskilt i regnväder. Om denna poäng, se Lars Myttings bok Ved, s. 93-97. Sur ved har också en mer påfallande rökutveckling. Således anbefalles en större kniv för att bearbeta grövre material.

Och var hittar man sånt grövre material inom allemansrättens ramar?
 
Vedeldning anses vara miljöneutralt, olikt fossila bränslen. Det är ingen åsikt från min sida, utan en ganska väletablerad vetenskaplig uppfattning. Du kan själv kolla upp detta.

Studien med som visar att 1000 diesellastbilar skulle ha mindre miljöpåverkan än vedeldning är en studie i mängden. Man vill ju veta hur den studien är gjord. Den har inte blivit etablerad kunskap i vetenskapssamhället, och inte föranlett ett förbud mot (korrekt) vedledning. Jämför det med hur dieseldiskussionen ser ut i Europa: förbuden är på väg. Även om det inte syns någon rök från moderna fordon så släpper de ut avgaser. Det gäller även ditt Trangia inomhus.

Som med all annan förbränning spelar det stor roll hur förbränningen sker, för att minska klimat- och miljöpåverkan. De bärbara vedköken är konstruerade med detta i tankarna och om de används rätt brinner de mer effektivt än braskaminer. Rätt eldning innebär här bland annat att fuktkvot inte ska vara högre än 15-20%, och då duger det inte med sura pinnar.

Grövre material innebär t.ex. grenar med mer än 3-5 cm tjocklek. Det är inget som man för hand kan bryta ner i 5 cm långa bitar. Det kan man ofta hitta i de svenska fjällen men kanske inte på Grönland.

Det är inget tvång att använda eldstål, men det är kul att kunna. Det fungerar även i regnväder.
 
Hattmakarn svamla inte om öppen eld som bra. En vinterdag i österuropa med alla kolbrasorna borde lära dig lite ödmjukhet. Öppen eld vare sig med ved eller annat bränsle innebär alltid luftföroreningar.

En transportabel vedspis med turboefterförbränningen som vid sopstationerna skulle du inte vilja cykla kompressorn på för då skulle du bli genomsvett, så mycket luft behövs.

I Centralamerika med hög luftfuktighet och alla mat bereddes på öppen eld kunde vi inte flyga helikopter då vi inte hade marksikt ibland i flera veckor i följd.

Du för gärna tycka att öppen eld är din grej, men påstå inte direkta felaktigheter Hattmakarn, för då blir du tyvärr bara patetisk.

När öppnaspisförbudet kom fanns det ju luftmätningar där kaminröken vintertid lagt sig som ett lock över områder, precis som med smogen i London och Los Angeles samt på många andra ställen.

Varför tror du det är irriterande att sitta i rökriktningen?

go tur
 
Stackars den som skall behöva läsa denna tråd. Kanske är det någon som just påbörjat sitt intresse för friluftsliv. Nu är det Inlägg efter inlägg som är av karaktären "icke berikande" . Hade jag varit moderator så hade tråden varit stängd för länge sedan.
Ge upp nu för f-n. Alla har gjort sin ståndpunkt väldigt klart för inblandade alla nu.
Nästa person som nödvändigtvis "måste" kommentera detta är en jubelåsna.

(LÅST)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips