Vad behövs för att slipa sin kniv?

instruktionsvideo

kan inte dePaul göra en instruktionsvideo, får inte till det riktigt med sharpmakern. Vad säger du dePaul?
 
kan inte dePaul göra en instruktionsvideo, får inte till det riktigt med sharpmakern. Vad säger du dePaul?
Fast du hade inte fått se något speciellt eller annorlunda.

Ditt eventuella misslyckande har förmodligen att göra med att du inte klarar av att hålla en koncis vinkel.

En annan orsak kan vara att eggen är allt för sliten och därför behöver reprofileras i stället för att brynas.

En tredje orsak kan vara att eggen inte är symmetrisk. Det betyder att du hela tiden puttar över råeggen till den ena sidan.

Men som sagt. Du kommer inte att se något annorlunda när jag bryner att blad.

~Paul~
 
Det finns en del videor på nätet men tyvärr håller inte alla tillräckligt hög klass. Ett sådant exempel är den här videon:

http://www.youtube.com/watch?v=28dHENDuFu8&feature=fvwrel

Efter 3:30 in i videon så kan man se hur killen drar några svep med kniven på de gråa stavarna varvid han efter varje svep tillåter bladet att glida av. Detta resulterar ofrånkomligen i en avrundad egg! Gör därför aldrig så‼ Spetsen bör aldrig lämna staven!

~Paul~
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Det finns en del videor på nätet men tyvärr håller inte alla tillräckligt hög klass. Ett sådant exempel är den här videon:

http://www.youtube.com/watch?v=28dHENDuFu8&feature=fvwrel

Efter 3:30 in i videon så kan man se hur killen drar några svep med kniven på de gråa stavarna varvid han efter varje svep tillåter bladet att glida av. Detta resulterar ofrånkomligen i en avrundad egg! Gör därför aldrig så‼ Spetsen bör aldrig lämna staven!

~Paul~

det visste jag inte. då har man lärt sig något nytt! tack dePaul!!!
 
Sharpmakern får fem kottar av fem möjliga

Måste säga att jag är väldigt nöjd med min Sharpmaker. Jag har slipat tre knivar direkt när jag fick den och körde fyra knivar idag igen. Resultatet blir mycket, mycket bra. Jag har stått och skurit tidningspapper för att kolla resultatet halva förmiddagen :)

Jag kom på att man faktiskt kan slipa lite allt möjligt så jag testade med kökssaxen och den blev bättre än ny.

Enda observationen jag har är att jag kanske ska skaffa något att skruva fast den i. När jag slipar min 27 cm långa kökskniv blir jag lite trött i handleden och jag tror att man kan få snäppet säkrare slipning av spetsen på kniven med fast montering.
 
Måste säga att jag är väldigt nöjd med min Sharpmaker. Jag har slipat tre knivar direkt när jag fick den och körde fyra knivar idag igen. Resultatet blir mycket, mycket bra. Jag har stått och skurit tidningspapper för att kolla resultatet halva förmiddagen :)

Jag kom på att man faktiskt kan slipa lite allt möjligt så jag testade med kökssaxen och den blev bättre än ny.

Enda observationen jag har är att jag kanske ska skaffa något att skruva fast den i. När jag slipar min 27 cm långa kökskniv blir jag lite trött i handleden och jag tror att man kan få snäppet säkrare slipning av spetsen på kniven med fast montering.
Grattis till både slipen och den nyförvärvade kunskapen!

Långa och/eller flexibla knivar tar man med fördel i flera delmoment, varvid man kör den nedre halvan intill handtaget sist, så att man kan greppa runt handtaget och den den främre delen först så att man kan greppa runt den slöa nedre delen av bladet (förslagsvis inlindad i en trasa).

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips