Vad äter ni till frukost och lunch?

Hej!

Jag är på G med en del frågor här på forumet :)

Nu undrar jag vad ni har med er till frukost och lunch när ni fjällvandrar? Jag har alltid haft med mig fullkornsbröd och nån mjukost och lite annat, men det kanske finns bättre alternativ, som dessutom väger mindre? :)

Hur gör ni?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Frukost: Välling, russin och tre Wasa Sport knäckebröd med kaviar alt baconost.

Lunch: nyponsoppa alt blåbärssoppa + tre knäckebröd enligt ovan.
 
Frukost: 150g musliblandning mjölk (mjölkpulver/vatten) samt en kaffe.
Alt 130g gröt med lite sylt och mjölk.

Lunch: Potatismos en ölkorv eller köttfärs samt lite mjukost i potatismoset.
Alt Coscous, ölkorv, mjukost
Alt nudlar

Alla mina måltider väger ca 150-170g, frukost, lunch och middag.
Därtill kommer choklad, nötter, torkad frukt som äts under gång, ca 200g samt välling på kvällen och någon kaffe eller varma koppen under dagen.

Dygnsration på ca 700-750g mat :)!
 
Lunchen blir lite olika beroende på sällskapet men frukost blir i princip alltid grovt bröd med smör, salami och kaffe. Både smör (100% riktigt smör såklart) och salami håller länge i ryggsäcken. Gröt kanske är mer vikteffektivt men som jag ser det kan jag lika gärna stanna hemma om maten inte är en njutning. Kaffet görs i pressbryggare och från och med förra säsongen mals bönorna på fjället... Kokkaffe hållet inte måttet! :)
 
Frukost: 2½ dl. havregryn med russin. Efteråt kaffe.
Lunch: 2 dl. bulgur + 35 g. torkat kött/fisk. 2 msk. matolja i för att öka kaloriintaget. Lunchen tillreds på morgonen och ätes kall under färd. Kaffe.
Middag: som lunchen fast nu varm! Kaffe.
Kvällsmat: som frukost, fast utan kaffe.
 
Nu undrar jag vad ni har med er till frukost och lunch när ni fjällvandrar?

Sist körde vi med Axa Havre Gröt Blåbär i 50 grams påsar till frukost. Helt suveränt. Jag åt 2 påsar per morgon och tjejen en. Och när det var säsong så plockade vi färska blåbär och toppade med det samt hällde i lite möljkpulver och sötningsmedel/suketter. Se till att handla i tid bara för vi tömde lagret på flera butiker inför vandringen.

Lunch varierar beroende på om vi går en lång/kort dag och om vi kan handla i någon stuga eller inte. Finns det möjlighet att köpa mat i stuga blir det ofta köttbullar i gräddsås eller annan konservburk beroende på vad som finns med makaroner eller mos. Går vi äter vi något lätt på dagen som ölkorv och bröd (mjukt i början av turen) med mjukost. Är vi vid lägret redan vid lunch så kan det bli koreanska Kimchi Ramen nudlar de hittar du i asiatiska matbutiker och det är helt andra nudlar än vad de vanliga matbutikerna säljer. Mer matiga och mycket mycket godare. Brukar skiva ner några vitlöksklyftor i den samt torkade blandade grönsaker som finns att köpa på påse. Finns mer smaker också av nudlarna en kyckling/champinjon tror jag det var som var galet god. Sen brukar vi ha med massor av påsar (obs inte konservburk) med tonfisk som vi lagar då och då med makaroner, snabbris eller pasta som vi bara har lite med oss och köper resten i stugorna. Behöver du många påsar tonfisk så var ute i god tid hittade dem bara på ICA vill jag minnas. Ungefär så.
 
Mixgröt till frukost, råg/havregröt, russin, smör, bär. Kaffe, rågkex med pålägg.
Lunch soppa, frukt, kaffe. Middag aptitretare under tillagningen, gryta eller stuvning av fisk, fågel eller kött. Fruktsoppa och kaffe med rågkex och ost.
Dagsmatpaket 850-1150g/ snittvikt kilot.
Mat är grunden för en
go tur
 
Frukost
Klipper sönder rågflingor med mixerstav, 1-1,5 dl, tillsätter sedan nötter och torkad frukt.
En portion per påse som sedan tömmes i kastrull och tillsätter kokhett vatten, låt dra i ett par minuter sedan klart att äta. Utöver det hårt bröd med något till, tex jordnötssmör, gräddost, tubost etc.

Lunch
Pasta, ris, tortelini, cous-cous, nudlar + lämplig tillsats (korv, torkad frukt, bacon etc).

Mvh/Rickard
 
Någon som har koll på kaloriintaget i er mat?

Med mina 750g -isch...så ligger jag på ca 3000-3500 kcal.

Nästa vecka så startar jag min 27 dagar tur, så har faktiskt ätit upp mig 3-4kilo :)!
Tycker att vikttappen börjar ungefär efter 5-6 dagar på vandringarna...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips